رای قضایی شماره 9309970221601482

رای قضایی شماره 9309970221601482

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221601482


شماره دادنامه قطعی:
9309970221601482

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرط مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجه سفته

پیام رای:
مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجه سفته مستلزم واخواست شدن سفته نیست.

رای دادگاه بدوی
خواسته و دعوی خواهان ش. با نمایندگی قضایی خانم ز.م. فرزند الف. به طرفیت آقای ع.ش. به شرح دادخواست تقدیمی صدور حکم بر الزام خوانده به پرداخت مبلغ 17/088/000 ریال بابت وجوه دو فقره سفته به شماره های خزانه داری کل.. . -1389/5/10 و.. . -1389/6/20 و با احتساب کلیه خسارات دادرسی و تاخیر تادیه دین می باشد. وکلای قانونی خواهان در دادخواست تقدیمی و نمایند قضایی اش در جلسه دادرسی توضیح داده که خوانده مبلغ خواسته را بابت آن سفته ها بدهکار می باشد و از پرداخت دین خود تا به حال امتناع کرده است و با ارایه تصاویر مصدقی از سفته ها تقاضای رسیدگی و صدور حکم قانونی را کرده اند. خوانده پرونده علیرغم ابلاغ قانونی اخطاریه دعوت در جلسه دادرسی حضور نیافته و لایحه دفاعیه ای نیز ارسال ننموده است و نهایتا دعوی مطروحه و سفته های مدرکیه که منتسب به وی می باشند به دور از هر گونه دفاع و اعتراض و یا ادعای جعل و اظهار انکار وی باقی مانده اند. دادگاه با عنایت به اینکه وجود و بقای آنها در ید خواهان ظهور در اشتغال ذمه خوانده به میزان وجه خواسته در قبال خواهان دارد و دلیل و مدرکی که حکایت از پرداخت وجه خواسته و نهایتا برایت ذمه اش نماید ارایه نکرده است. لذا با تجویز مواد 309 و 307 قانون تجارت و مواد 519 و 515 و 198 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی دعوی مطروحه را نسبت به مبلغ خواسته 17/088/000 ریال ثابت و وارد تشخیص داده و حکم بر محکومیت خوانده را به پرداخت مبلغ 17/088/000 ریال بابت اصل خواسته و مبلغ 922/640 ریال بابت هزینه های دادرسی در حق خواهان صادر و اعلام می دارد و خواسته خواهان را در مورد تاخیر تادیه دین بلحاظ اینکه سفته ها واخواست نگردیده اند و قبل از واخواست سفته ها مطالبه خسارت تاخیر تادیه موجه و قانونی نمی باشد. لذا در این مورد با تجویز ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار عدم استماع صادر می گردد. رای صادره در قسمت اول غیابی و ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ به خوانده قابل واخواهی در همین دادگاه و ظرف 20 روز از تاریخ اتمام مهلت واخواهی قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان می باشد. ضمنا در قسمت دوم ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی از سوی خواهان می باشد.
رییس شعبه 152 دادگاه عمومی حقوقی تهران - رمضانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی ش. به طرفیت آقای ع. ش. نسبت به قسمتی از دادنامه شماره 639 مورخ 1393/8/10 صادره از از شعبه 152 عمومی حقوقی تهران که دایر است بر صدور قرار عدم استماع دعوی نسبت به خواسته دایر بر مطالبه خسارت تاخیر تادیه نسبت به مبلغ دو فقره سفته بشرح متن دادنامه به نظر این دادگاه اعتراض معترض وارد است. زیرا واخواست سفته های مدرکیه تاثیری در مطالبه خسارت تاخیر تادیه ندارد و ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی دعاویی که موضوع آن دین باشد را به منظور دریافت خسارت تاخیر تادیه تحت شرایط مندرج در ماده فوق الذکر جایز دانسته است و در مانحن فیه خواهان بدوی مطالبه وجه سفته ها را تحت عنوان مطالبات خود از خوانده مطرح نموده است. فلذا استدلال دادگاه در عدم صدور حکم صحیح نیست. فلذا دادنامه صادره در این قسمت لازم الفسخ می باشد و دادگاه مستندا به ماده 353 قانون اخیرالذکر دادنامه اصدار یافته را در قسمت قرار عدم استماع نقض و پرونده به دادگاه صادرکننده رای منقوض اعاده تا وفق مقررات رسیدگی را ادامه و انشاء رای مقتضی بنماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 16 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
موسوی - شفیعی

قاضی:
موسوی , شفیعی , رمضانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 307 ـ فته طلب سندی است که به موجب آن امضاکننده تعهد می کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص کارسازی نماید.

مشاهده ماده 307 قانون تجارت

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM