رای قضایی شماره 9309970224701981

رای قضایی شماره 9309970224701981

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970224701981


شماره دادنامه قطعی:
9309970224701981

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/18

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
عسر و حرج زوجه پیش از آغاز زندگی مشترک

پیام رای:
در صورتی که که زوجین هنوز به صورت عملی زندگی مشترک خود را آغاز نکرده اند اما مشکلات بسیاری در روابط آن ها حاصل شده باشد عسر و حرج زوجه قابل احراز است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست ر.ص. به طرفیت م.ت. به خواسته طلاق دادگاه با عنایت به اینکه خوانده به عنوان زوج با طلاق موافق نبوده و برابر حدیث شریف نبوی(ص) اختیار طلاق با مرد می باشد و قانون مدنی نیز در ماده 1133 این اختیار را به مرد داده است و خواهان دلیلی برای احراز و اثبات عسر و حرج ارایه نداده است؛ لذا دادگاه دعوی را ثابت ندانسته و مستندا به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر بطلان دعوی صادر و اعلام می دارد. حکم صادره ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 272 دادگاه عمومی خانواده تهران - بیات

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی خانم ر.ص. به طرفیت آقای م.ت. نسبت به رای موضوع دادنامه شماره 1381 - 1393/9/8 صادره از شعبه 272 دادگاه عمومی خانواده که بر رد درخواست طلاق زوجه اشعار دارد به نظر وارد است. زیرا در اینکه طلاق از ایقاعات و در اختیار مرد است تردیدی وجود ندارد لیکن آنچه مورد غفلت قرار گرفته است این است که پس از وقوع عقد نکاح زندگی مشترک دچار تشنج و تنش شده است و هدفی را که قانونگذار از ازدواج و تشکیل خانواده دارد برآورده نشده است. اینکه کدامیک از طرفین در این ناهنجاری سهم بیشتری دارند در حال حاضر تغییری در وضعیت ایجاد نمی کند و استمرار وضعیت بلاتکلیف بین طرفین عسر و حرج بیشتری را بر آنان تحمیل خواهد کرد و باید به آثار مخرب و ویرانگر چنین ازدواجی توجه داشت. وقتی که زوجین هنوز به صورت عملی زندگی مشترک خود را شروع نکرده اند و ازدواج قبل از شروع زندگی مشترک این همه مشکلات در روابط طرفین حاصل شده است باید نگرانی جدی بعد از ازدواج را پیش بینی و با تمام وجود لمس کرد. کراهت بوجود آمده از ناحیه زوجه که حاضر شده است کلیه مهریه خود را در قبال طلاق بذل نماید نمی توان به راحتی از آن گذشت و می توان به عواقب بوجود آمده در صورت عدم جدایی زوجین پی برد. لذا این دادگاه با احراز عسر و حرج زوجه و کراهت وی ضمن نقض دادنامه بدوی وفق ماده 1130 و 1146 قانون مدنی زوج را اجبار به طلاق همسرش می نماید تا در صورت عدم حضور زوج در دفتر طلاق سردفتر طلاق به نمایندگی از این دادگاه صیغه طلاق را جاری نماید. مهلت اعتبار حکم طلاق 6 ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است. این رای ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل رسیدگی فرجامی در دیوان عالی کشور است.
رییس و مستشار شعبه 47 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
معنوی - مدنی کرمانی

قاضی:
سید داود معنوی , مدنی کرمانی , بیات

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1146 - طلاق خلع آن است که زن به واسطه ی کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.

مشاهده ماده 1146 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM