رای قضایی شماره 9109970905100655

رای قضایی شماره 9109970905100655

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970905100655


شماره دادنامه قطعی:
9109970905100655

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/09/28

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تشخیص دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
ارزش اثباتی گزارش بازرسان کار

پیام رای:
گزارش بازرس کار در حکم گزارش ضابط دادگستری بوده و نمی‎توان تصمیم مغایر با آن اتخاذ نمود مگر اینکه خلاف واقع بودن گزارش اثبات شود.

رای شعبه تشخیص دیوان عدالت اداری
از آنجایی که رای هیات حل اختلاف مبتنی بر احراز رابطه کارگری و کارفرمایی اصدار یافته و شعبه بدون توجه به مدلول ماده 12 قانون کار و ماده 37 قانون تامین اجتماعی و بر اساس مسیولیت مقام موسس و مسیول فنی داروخانه تصمیم گرفته که تاب معارضه و مقاومت در برابر گزارش بازرس کار که مستند به رای هیات حل اختلاف بوده نداشته و این گزارش طبق ماده 101 قانون کار در حکم گزارش ضابطین دادگستری است و نمی توان تصمیم مغایر با آن اتخاذ نمود مگر اینکه خلاف واقع بودن گزارش اثبات شود که چنین امری نیز در نظر شعبه ثابت نمی باشد؛ لذا بنا به جهات فوق اعلام اشتباه قضات صادر کننده رای محمول بر صحت تشخیص و ضمن نقض دادنامه شماره... شعبه 19 بدوی دیوان حکم به رد شکایت شاکی صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 1 تشخیص دیوان عدالت اداری ـ مستشاران شعبه
اشراقی ـ شریعت فر ـ دلاوری ـ درزی رامندی

قاضی:
اشراقی , درزی رامندی , شریعت فر , محمدرضا دلاوری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 12 ـ هر نوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کارگاه از قبیل فروش یا انتقال به هر شکل تغییر نوع تولید ادغام در موسسه دیگر ملی شدن کارگاه فوت مالک و امثال اینها در رابطه قراردادی کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است موثر نمی باشد و کارفرمای جدید قائم مقام تعهدات و حقوق کارفرمای سابق خواهد بود.

مشاهده ماده 12 قانون کار

ماده 101 ـ گزارش بازرسان کار و کارشناسان بهداشت کار در موارد مربوط به حدود وظایف و اختیاراتشان در حکم گزارش ضابطین دادگستری خواهد بود. تبصره 1 ـ بازرسان کار و کارشناسان بهداشت کار می توانند به عنوان مطلع و کارشناس در جلسات مراجع حل اختلاف شرکت نمایند. تبصره 2 ـ بازرسان کار و کارشناسان بهداشت کار نمی توانند در تصمیم گیری مراجع حل اختلاف نسبت به پرونده هایی که قبلا به عنوان بازرسان در مورد آنها اظهار نظر کرده اند شرکت کنند.

مشاهده ماده 101 قانون کار

ماده 37 ـ هنگام نقل و انتقال عین یا منافع موسسات و کارگاه های مشمول این قانون اعم از این که انتقالبه صورت قطعی ـ شرطی ـ رهنی ـ صلح حقوق یا اجاره باشد و اعم از این که انتقال به طور رسمی یا غیر رسمی انجام بگیرد انتقال گیرنده مکلف است گواهی سازمان را مبنی بر نداشتن بدهی معوق بابت حق بیمه و متفرعات آن از انتقال دهنده مطالبه نماید. دفاتراسناد رسمی مکلفند در موقع تنظیم سند از سازمان راجع به بدهی واگذارکننده استعلام نمایند در صورتی که سازمان ظرف 15 روز از تاریخ ورود برگ استعلام به دفتر سازمان پاسخی به دفترخانه ندهد دفترخانه معامله را بدون مفاصاحساب ثبت خواهد کرد. در صورتی که بنا به اعلام سازمان واگذار کننده بدهی داشته باشد می تواند با پرداخت بدهی معامله را انجام دهد بدون این که پرداخت بدهی حق واگذارکننده را نسبت به اعتراض به تشخیص سازمان و رسیدگی بهمیزان حق بیمه ساقط کند.در صورت انجام معامله بدون ارائه گواهی مذکور انتقال دهنده و انتقال گیرنده برای پرداخت مطالبات سازمان دارای مسئولیت تضامنی خواهند بود. وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی همچنین شهرداری ها و اتاق های اصناف و سایر مراجع ذیربط مکلفند در موقع تقاضای تجدید پروانه کسب یا هر نوع فعالیت دیگر مفاصاحساب پرداخت حق بیمه را از متقاضی مطالبه نمایند. در هر حال تجدید پروانه کسب موکول به ارائه مفاصاحساب پرداخت حق بیمه می باشد. تبصره ـ سازمان مکلف است حداکثر پس از یک ماه از تاریخ ثبت تقاضا مفاصاحساب صادر و به تقاضاکننده تسلیم نماید.

مشاهده ماده 37 قانون تامین اجتماعی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM