رای قضایی شماره 9109970223700731

رای قضایی شماره 9109970223700731

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970223700731


شماره دادنامه قطعی:
9109970223700731

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/06/28

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ضمانت اجرای ادعای جعلیت سند به طور مستقل

پیام رای:
ادعای جعلیت سند در مقام رسیدگی به یک خواسته دیگر می‎تواند مطرح شود و بطور مستقل قابلیت استماع ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی (ک.) به وکالت از سوی (ف. ب.) به طرفیت 1- (ح. ب.) 2- (ح.ه.) 3- (م. ب.) 4- (ف. ن.) 5- (ع. ش.) 6- (م. الف.) به خواسته بطلان صورت جلسه عادی مورخ 13/1/83 نسبت به خواهان و محکومیت خواندگان به پرداخت هزینه های دادرسی و حق الوکاله وکیل با توجه به اینکه دادنامه صادره قبلی از سوی این دادگاه به شماره8400793 از سوی شعبه 37 دادگاه محترم تجدید نظر استان تهران نقض گردیده دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و دعوت طرفین پس از استماع اظهارات و مدافعات مطروحه به شرح صورت جلسه مورخ 14/12/1389 این دادگاه به نظر می رسد آنچه مقصود و هدف وکیل خواهان در طرح دعوا بوده رسیدگی به اصالت یا جعلیت سند (صورتجلسه عادی مورخ 13/1/83) می باشد و عملا ادعای جعل نسبت به امضای ذیل صورت جلسه مذکور منتسب به خواهان می باشد در حالی که رسیدگی دادگاه به اصالت یا جعلیت سند هنگامی است که در دعوایی سند به عنوان دلیل منتسب به طرف مقابل ارایه شده باشد و کسی که سند به وی منتسب شده نسبت به سند ادعای انکار تردید یا جعل نموده باشد [و] در واقع به عنوان دفاع به اصالت سند تعرض کند (نافی را نفی کافی است) و فی البداهه خواهان نمی تواند رسیدگی به اصالت یا جعلیت سند را از دادگاه خواستار گردد. با فرضی که دادگاه اصالت سند موصوف را احراز ننماید و حکم به بطلان صورت جلسه عادی مذکور صادر نماید صدور چنین رایی می بایست در مقام رسیدگی به دفاعیات خواندگان در دعوایی غیر از دعوای حاضر باشد بنا به مراتب چون رسیدگی به دعوا مطابق قانون درخواست نگردیده مستندا به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی به رد آن اظهار عقیده می گردد. رای صادره ظرف مهلت 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظرخواهی در دادگاه های تجدید نظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 84 دادگاه عمومی حقوقی تهران - متولی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در این پرونده آقای (ک.) به وکالت از خانم (ف. ب.) به طرفیت آقایان (ح. ب.) (ح. ه.) (م. ب.) ( ع. ش.) و خانم (ف.ن) و (م. الف.) به خواسته بطلان صورت جلسه مورخ 13/1/83 به نسبت سهم خواهان طرح دعوی نموده و در شرح دادخواست توضیح داده که امضای موکل وی در ذیل این صورت جلسه جعل شده است در ادامه نیز بارها به جعل امضای موکل خود طی لایحه شماره 8402098 مورخ 23/12/88 و در جلسه مورخ 23/12/88 تاکید گردیده است در ادامه رسیدگی و پس از دادنامه شماره 880793 موضوع نقض قرار ابطال دادخواست شعبه 84 دادگاه محترم بدوی و تشکیل جلسه مورخ 14/12/89 دادگاه نخستین با ختم رسیدگی به شرح دادنامه شماره 8901025 مورخ 17/12/89 و با این استدلال که هدف وکیل خواهان در طرح دعوی رسیدگی به اصالت یا جعلیت سند عادی مورخ 13/1/83 می باشد و ادعای جعل نسبت به امضای منتسب به خواهان بوده در حالی که رسیدگی دادگاه به اصالت یا جعلیت سند هنگامی است که در دعوایی سند به عنوان دلیل منتسب به طرف مقابل ارایه شده باشد و کسی که سند به وی منتسب شده نسبت به سند ادعای انکار تردید یا جعل نموده باشد و نتیجه گیری شده چون رسیدگی به دعوی مطابق قانون درخواست نگردیده قرار رد دعوی صادر شده است خواهان بدوی دعوی در مرحله تجدید نظر و طی لایحه تجدید نظر خواهی اظهار داشته «... این جانب ابطال صورت جلسه را درخواست نموده ام و دلیل این جانب یک امر حقوقی هست چرا که هرکس می تواند سندی را که امضاء نکرده است به دلیل فضولی بودن عمل تقاضای ابطال را بنماید... این جانب ادعای بطلان صورت جلسه را به دلیل عدم تنفیذ توسط خود را دارم...»; در واقع خواهان بدوی با این اظهارات خواسته خود را تغییر داده یعنی بطلان صورت جلسه عادی مورخ 13/1/83 به دلیل فضولی بودن اقدام شخصی که به جانشین ایشان امضاء کرده درخواست شده است و چون تغییر خواسته در مرحله تجدید نظر خواهی خلاف قانون می-باشد مستندا به مواد 2 98 و 353 قانون آیین دادرسی مدنی با رد تجدید نظر خواهی نتیجتا قرار تجدید نظر خواسته را تایید می نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 37 دادگاه تجدید نظر استان تهران - مستشار دادگاه
دیو سالار- دقیقی

قاضی:
دقیقی , دیوسالار , متولی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 98 - خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست درصورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.

مشاهده ماده 98 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 353 - دادگاه تجدیدنظر در صورتی که قرار مورد شکایت را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آن را تایید می کند. در غیر این صورت پس از نقض پرونده را برای رسیدگی ماهوی به دادگاه صادرکننده قرار عودت می دهد.

مشاهده ماده 353 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM