رای قضایی شماره 9309970220701128

رای قضایی شماره 9309970220701128

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220701128


شماره دادنامه قطعی:
9309970220701128

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/05

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تملک یک جانبه شهرداری در املاک تفکیک شده جهت شوارع عام

پیام رای:
تعلق رایگان بخشی از املاک تفکیکی به شهرداری جهت سرانه شوارع عام ناظر به تفکیک براساس درخواست مالک و به لحاظ برخورداری از مزایای آن است و تصرف و تملک یکجانبه شهرداری از شمول آن خارج است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست تقدیمی آقای م.ب. با وکالت آقای ف.ص. به طرفیت شهرداری منطقه.. . به خواسته مطالبه بهای عادله به نرخ روز پلاک ثبتی.. . بخش 11 تهران واقع شده در طرح شهرداری با جلب نظر کارشناس فعلا مقوم به پنجاه و یک میلیون ریال با احتساب کلیه خسارات دادرسی و در تشریح خواسته اظهار داشته: «موکل مالک شش دانگ پلاک ثبتی موصوف بوده که قسمتی از پلاک ثبتی مذکور در طرح شهرداری واقع و تبدیل به خیابان و معبر شده فلذا با توجه به عدم پرداخت وجه زمین تصرفی مستدعی الزام خوانده به پرداخت بهای عادله آن بوده». نماینده خوانده بدوا ضمن لایحه تقدیمی به صلاحیت دادگاه و استحقاق خواهان ایراد وارد که به شرح صورتجلسه مورخ 1390/9/1 دادگاه مردود اعلام گردید. و از آنجایی که منکر اجرای طرح در پلاک ثبتی متعلق به خواهان نبوده دادگاه با توجه به احراز مالکیت خواهان نسبت به پلاک ثبتی یاد شده حسب پاسخ استعلام ثبتی وارده به شماره 2006 مورخ 1391/9/7 موضوع را به کارشناس جهت تعیین میزان تصرفات شهرداری و ارزش روز آن ارجاع که نظریه کارشناس بدوی مورد اعتراض خوانده واقع که موضوع به هیات سه نفره ارجاع گردید و هیات سه نفره نیز در نظریه خود وارده به شماره 2993 مورخ 1391/12/15 میزان تصرفات خوانده را در پلاک ثبتی یاد شده سیصد و شصت و هشت و نیم متر مربع و ارزش آن را نه میلیارد و سیصد و نود و شش میلیون و هفتصد و پنجاه هزار ریال تعیین که در فرجه قانونی پس از ابلاغ مصون از هر گونه تعرضی باقی مانده و از آنجایی که مطابق لایحه قانونی نحوی خرید و تملک اراضی مورد نیاز شهرداری ها خوانده مکلف بوده به هنگام اجرای طرح و یا در موارد فوریت سه ماه پس از تصرف وجه حاصل از میزان متصرفات را تامین و تودیع نماید؛ که از این حیث به وظیفه قانونی خود عمل ننموده و از آنجایی که ماده 5 قانون موصوف بر تعیین بهای عادله روز ملک تصرفی اشعار دارد خواسته خواهان را وارد و ثابت دانسته و مستندا به مواد 4 5 و 9 قانون اخیرالذکر و مواد 198 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ نه میلیارد و سیصد و نود و شش میلیون و هفتصد و پنجاه هزار ریال بابت اصل خواسته و مبلغ یکصد و هشتاد و هفت میلیون و نهصد و سی و پنج هزار ریال بابت هزینه دادرسی و حق الوکاله مطابق تعرفه در حق خواهان صادر و اعلام می دارد. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد. لازم به ذکر است هر گونه اقدام بعدی بر روی پرونده منوط به پرداخت مابه التفاوت هزینه دادرسی و ابطال تمبر وکالت از سوی خواهان می باشد.
دادرس شعبه 123 دادگاه عمومی حقوقی تهران - مدانلو

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی شهرداری منطقه.. . به طرفیت تجدیدنظرخوانده آقای م.ب. با وکالت آقای ف.ص. نسبت به دادنامه شماره 282 مورخه 1392/3/20 شعبه 123 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم بر محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت نه میلیارد و سیص د و نود و شش میلیون و هفتصد و پنجاه هزار ریال بهای روز مساحت سیصد و شصت متر مربع قسمتی از پلاک ثبتی.. . فرعی از پلاک.. . اصلی بخش یازده ثبتی تهران و به پرداخت مبلغ یکصد و هشتاد و هفت میلیون و نهصد و سی و پنج هزار ریال بابت هزینه دادرسی و همچنین به پرداخت حق الوکاله وکیل طبق تعرفه صادر گردیده دادگاه نظر به اینکه آنچه در خصوص ملک واقع در اصلاحی معابر و شوارع عمومی ناشی از تفکیک به شهرداری و تعلق رایگان آن به شهرداری در ماده 101 قانون شهرداری ها مقرر شده مربوط به تفکیک بر اساس درخواست مالک و به لحاظ برخورداری از مزایای تفکیک و رعایت مقررات قانونی بوده و نه اینکه فیزیکی اشخاص غیر ماذون مبادرت به احداث شوارع و معابر نمایند و شهرداری این معابر و شوارع را تصرف نماید بدون این که از نظر قانونی تفکیکی صورت گرفته باشد و بدیهی است آنچه مورد نظر مقنن بوده شکل و هییت قانونی می باشد و نه غیر از آن؛ لهذا استناد تجدیدنظرخواه به ماده 101 قانون شهرداری ها خروج موضوعی داشته و نظر به اینکه آنچه موضوع خواسته دعوی نخستین بوده مطالبه خسارات نبوده تا دادگاه نخستین مجاز به این باشد که راسا موضوع را به کارشناس ارجاع نماید بلکه مطالبه بهای ملک که در واقع عوض و ثمن آن قسمت از ملک می باشد که در ید تجدیدنظرخواه قرار گرفته که تعیین عوض لازمه آن دخالت اراده طرفین مستقیما یا به صورت غیرمستقیم می باشد که مقررات ماده واحده قانون نحوه تقویم ابنیه املاک و اراضی مورد نیاز شهرداری به عنوان یک قانون خاص نحوه تقویم را مقرر داشته؛ لهذا در این مرحله دادگاه با توجه به تعیین کارشناس از ناحیه تجدیدنظرخواه و تجدیدنظرخوانده و همچنین تعیین کارشناس مرضی الطرفین و تشکیل هیات سه نفره کارشناسی موضوع ماده واحده مذکور و اینکه هیات مذکور بهای روز مساحت سیصد و شصت و هشت متر و پنجاه سانتی متر مربع از پلاک ثبتی مذکور را مبلغ نه میلیارد و پانصد و هشتاد و یک میلیون ریال تعیین و اعلام داشته و نظر به قطعیت قانونی نظریه مذکور دادنامه تجدیدنظرخواسته در خور نقض می باشد. مستندا به مواد 348 و 358 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ نه میلیارد و پانصد و هشتاد و یک میلیون ریال بابت اصل خواسته و مبلغ یکصد و هشتاد و هفت میلیون و نهصد و سی و پنج هزار ریال به عنوان هزینه دادرسی و همچنین حق الوکاله وکیل (طبق تعرفه) به عنوان خسارات دادرسی در حق تجدیدنظرخوانده را صادر و اعلام می دارد. بدیهی است صدور اجراییه منوط است به ایداع مابه التفاوت هزینه دادرسی به مبلغ پنج میلیون و پانصد و بیست و هفت هزار و پانصد ریال می باشد. رای صادره قطعی می باشد.
رییس و مستشار شعبه7 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
کوهکن - شریعت

قاضی:
کوهکن , شریعت , نقی مدانلو

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 101ـ ادارات ثبت اسناد و املاک و حسب مورد دادگاهها موظفند در موقع دریافت تقاضای تفکیک یا افراز اراضی واقع در محدوده و حریم شهرها از سوی مالکین عمل تفکیک یا افراز را براساس نقشه ای انجام دهند که قبلا به تایید شهرداری مربوط رسیده باشد. نقشه ای که مالک برای تفکیک زمین خود تهیه نموده و جهت تصویب در قبال رسید تسلیم شهرداری می نماید باید پس از کسر سطوح معابر و قدرالسهم شهرداری مربوط به خدمات عمومی از کل زمین از طرف شهرداری حداکثر ظرف سه ماه تایید و کتبا به مالک ابلاغ شود. بعد از انقضاء مهلت مقرر و عدم تعیین تکلیف از سوی شهرداری مالک می تواند خود تقاضای تفکیک یا افراز را به دادگاه تسلیم نماید. دادگاه با رعایت حداکثر نصابهای مقرر در خصوص معابر شوارع و سرانه های عمومی با اخذ نظر کمیسیون ماده (5) به موضوع رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نماید. کمیسیون ماده (5) حداکثر ظرف دو ماه باید به دادگاه مذکور پاسخ دهد. در صورت عدم ارسال پاسخ در مدت فوق دادگاه با ملاحظه طرح جامع و تفصیلی در چهارچوب سایر ضوابط و مقررات به موضوع رسیدگی و رای مقتضی صادر می نماید. تبصره 1ـ رعایت حدنصابهای تفکیک و ضوابط و مقررات آخرین طرح جامع و تفصیلی مصوب در محدوده شهرها و همچنین رعایت حدنصابها ضوابط آیین نامه ها و دستورالعملهای مرتبط با قوانین از جمله قوانین ذیل در تهیه و تایید کلیه نقشه های تفکیکی موضوع این قانون توسط شهرداریها الزامی است: ـ مواد (14) و (15) قانون زمین شهری مصوب سال 1366 ـ قانون منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی برای امر مسکن به شرکتهای تعاونی مسکن و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی مصوب سال 1381 ـ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب سال 1374 و اصلاحات بعدی آن ـ قانون جلوگیری از خردشدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی ـ اقتصادی مصوب سال 1385 و اصلاحات بعدی آن ـ ماده (5) قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و اصلاحات بعدی آن تبصره 2ـ در مورد اراضی دولتی مطابق تبصره (1) ماده (11) قانون زمین شهری مصوب سال 1366 اقدام خواهد شد. تبصره 3ـ در اراضی با مساحت بیشتر از پانصد مترمربع که دارای سند ششدانگ است شهرداری برای تامین سرانه فضای عمومی و خدماتی تا سقف بیست و پنج درصد (25%) و برای تامین اراضی موردنیاز احداث شوارع و معابر عمومی شهر در اثر تفکیک و افراز این اراضی مطابق با طرح جامع و تفصیلی با توجه به ارزش افزوده ایجاد شده از عمل تفکیک برای مالک تا بیست و پنج درصد (25%) از باقیمانده اراضی را دریافت می نماید. شهرداری مجاز است با توافق مالک قدرالسهم مذکور را براساس قیمت روز زمین طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری دریافت نماید. تبصره 4ـ کلیه اراضی حاصل از تبصره (3) و معابر و شوارع عمومی و اراضی خدماتی که در اثر تفکیک و افراز و صدور سند مالکیت ایجاد می شود متعلق به شهرداری است و شهرداری در قبال آن هیچ وجهی به صاحب ملک پرداخت نخواهد کرد. در مواردی که امکان تامین انواع سرانه شوارع و معابر از زمین مورد تفکیک و افراز میسر نباشد شهرداری می تواند با تصویب شورای اسلامی شهر معادل قیمت آن را به نرخ کارشناسی دریافت نماید. تبصره 5 ـ هرگونه تخلف از موضوع این قانون در تفکیک یا افراز اراضی جرم تلقی شده و متخلفین طبق قانون مجازات اسلامی و قانون تخلفات اداری تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. (اصلاحی 28/01/1390)

مشاهده ماده 101 قانون شهرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM