رای قضایی شماره 9309970223001738

رای قضایی شماره 9309970223001738

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970223001738


شماره دادنامه قطعی:
9309970223001738

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/10/21

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اثر حکم تمکین در مطالبه نفقه

پیام رای:
درصورت محکومیت زوجه به تمکین از زمان ابلاغ اجرائیه حکم تمکین به زوجه و عدم تمکین وی مستحق نفقه نیست؛ ولی نفقه قبل از تاریخ مذکور قابل مطالبه است. زیرا حکم تمکین از احکام تاسیسی بوده و اثر آن نسبت به آینده است و نسبت به گذشته اثری ندارد.

رای دادگاه بدوی
درخصوص دعوی خانم ع.ف. با وکالت خانم ب.و. به طرفیت آقای ع.ن. به خواسته مطالبه نفقه معوقه خواهان از تاریخ 1392/6/1 لغایت صدور حکم با احتساب خسارات دادرسی دادگاه با توجه به محتویات پرونده از جمله فتوکپی مصدق نکاح نامه رسمی شماره 4415 وجود علقه زوجیت بین طرفین متداعیین به سب عقد نکاح دایم محرز است و در مورد خواسته خواهان با توجه به دادخواست و مستندات تقدیمی و اینکه خوانده در قبال دعوی خواهان و مستندات آن دفاع موثر و درخور پذیرشی به عمل نیاورده و دلیلی که موید برایت ذمه وی و بی اعتباری دعوی خواهان باشد ارایه ننموده است و تمسک به دادنامه 930276-1393/2/21 مبنی بر الزام زوجه به تمکین که خلاصه ای از آن در پرونده امر منعکس است مثبت عدم استحقاق زوجه در دریافت نفقه نیست زیرا حکم تمکین از احکام تاسیسی است و اثر آن نسبت به آینده و پس از ابلاغ اجراییه و امتناع زوجه در بازگشت به منزل و تمکین می باشد و نسبت به گذشته اثری ندارد و با ارجاع امر به کارشناس و تعیین نفقه خواهان ماهانه به مبلغ چهار میلیون و پانصد هزار ریال که متعارف بوده و مباینتی با اوضاع و احوال محقق و معلوم قضیه ندارد و با عنایت به سایر قراین و شواهد موجود در پرونده دادگاه دعوی خواهان را (با کسر مبلغ پانصد هزار ریال وجه پرداخت شده توسط زوج و مورد پذیرش وکیل خواهان) ثابت تشخیص داده فلذا مستندا به مواد 1102-1106-1107 قانون مدنی و مواد 515-519 قانون آیین دادرسی مدنی خوانده را به پرداخت نفقه معوقه خواهان از تاریخ 1392/6/1 لغایت 1393/6/11 (تاریخ ابلاغ اجراییه حکم تمکین به زوجه) جمعا مبلغ پنجاه و پنج میلیون و پانصد هزار ریال بابت اصل خواسته و مبلغ یک میلیون و صد و ده هزار ریال بابت هزینه دادرسی و دفتر و مبلغ یک میلیون و پانصد هزار ریال بابت حق الزحمه کارشناس و مبلغ دو میلیون ریال بابت حق‬ الوکاله وکیل در حق خواهان محکوم می نماید و مازاد بر لحوق حکم غیر وارد تشخیص و محکوم به بی‬ حقی است و اما درخصوص آن قسمت از خواسته خواهان مبنی به تهیه مسکن مستقل نظر به اینکه متعاقبا وکیل خواهان طی لایحه شماره 1215 مورخه 1392/12/26 دعوی خود را مسترد نموده است فلذا مستندا به بند الف ماده 107 قانون آیین دادرسی مدنی قرار ابطال دادخواست در این مورد صادر و اعلام می گردد ضمنا صدور اجراییه پس از قطعیت دادنامه منوط به پرداخت مبلغ نهصد و شصت هزار ریال بابت الباقی هزینه دادرسی در حق صندوق دولت از سوی خواهان می باشد رای صادره حضوری محسوب و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران است.
ریس شعبه 242 دادگاه عمومی حقوقی تهران- نور بخش

رای دادگاه تجدیدنظر استان
درخصوص تجدیدنظرخواهی آقای ع.ن. به طرفیت همسرش خانم ع.ف. نسبت به دادنامه شماره 1281 مورخ 1393/8/7 صادره از شعبه 242 دادگاه عمومی (خانواده) تهران که به موجب آن تجدیدنظرخواه به شرح مذکور در دادنامه مزبور به پرداخت نفقه معوقه و هزینه دادرسی و کارشناسی و حق‬ الوکاله در حق تجدیدنظرخوانده محکوم شده است با توجه به مندرجات پرونده و مستندات رای و استدلال دادگاه و لوایح اعتراضی و دفاعی تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از جهات مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی انطباق ندارد و دادنامه تجدیدنظرخواسته مطابق قانون و دلایل موجود در پرونده صادر شده و مخالفت آن با موازین شرعی محرز نیست لذا با استناد به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه مذکور تایید می شود. این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 30 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
بیگدلی- علیخانی

قاضی:
محرمعلی بیگدلی , حسین علیخانی , سیدفرهاد نوربخش

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1102 - همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود.

مشاهده ماده 1102 قانون مدنی

ماده 1106 - در عقد دائم نفقه ی زن به عهده شوهر است.

مشاهده ماده 1106 قانون مدنی

ماده 1107 - نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه غذا اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض.

مشاهده ماده 1107 قانون مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM