رای قضایی شماره 9309970908900325

رای قضایی شماره 9309970908900325

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970908900325


شماره دادنامه قطعی:
9309970908900325

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/10/20

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
تصرفات مفروز در املاک مشاع

پیام رای:
در صورت تصرفات مفروزی طولانی مدت و با ثبات در ایادی متعدد ملک مشاع درخواست ابطال سند مفروزی اخذ شده توسط متصرفین پذیرفته نیست.

رای خلاصه جریان پرونده
آقای م.ط. به وکالت از آقای م.الف. به طرفیت آقای ق.ر. و اداره ثبت اراک دادخواست ابطال رای شماره 3688-1392/5/5 هیات رسیدگی به اسناد عادی در مورد پلاک.. . بخش.. . اراک تقدیم نموده که در شعبه 2 دادگاه عمومی اراک و پاسخ استعلام ثبتی حاکی است که شش دانگ پلاک مذکور به نام ش.ر. سند صادر شده که هنگام تحدید حدود قسمتی از پلاک های مجاور جزو محدوده مورد تقاضا معرفی شده و حدود ثبت شده با وضع محل مطابقت ندارد و جریان مورد اختلاف در دادگاه مورد رسیدگی است و نسبت به آن نقل و انتقالات متعددی صورت گرفته و دارای مالکین مشاعی متعددی است (ص 15) دادگاه مجددا در پایان جلسه مورخ 1393/2/28 از اداره ثبت استعلام وضعیت ملک را نموده که پاسخ حاکی است که در اجرای ماده 147 اصلاحی قانون ثبت مقادیری از پلاک مذکور به صورت شش دانگ مفروزی درآمده ضمنا پلاک مذکور فاقد مساحت و طول اضلاع می باشد. (ص 36) متعاقبا دادگاه به موجب دادنامه شماره 461- 1393/5/1 اجمالا چنین رای داده است: «... اولا مالک اصلی پلاک مذکور مالکیت خود را در ده ها سال قبل هرچند به صورت مشاعی به دیگران انتقال داده ولی قسمت مفروز و معین از ملک را به خریداران تسلیم نموده و صدها خانه مسکونی احداث و در اختیار متصرفین آن است با خریداری بخش هایی از آن مالکین مشاعی که دارای تصرفات مفروز بوده اند اقدام به احداث ساختمان شده است و در طول قریب نیم قرن از این نقل وانتقالات هیچ گونه اعتراضی به عمل نیامده و مسلما متصرفات مورث خواهان نیز به صورت مفروز در بخش معین از این پلاک قرار داشته که اقدامات مالکانه چون دیگر مالکین نسبت به آن انجام داده اند و در غالب املاک مشاعی روستاهای ایران یا اطراف شهر نحوه واگذاری مشاعی ولی تصرفات مفروز بوده و به همین اعتبار قانون گذار در راستای مقررات مورد اشاره و دیگر قوانین ازجمله مواد 147 و 148 اصلاحی قانون ثبت به منظور ساماندهی به تصرفات مفروز در املاک مشاع و ساختمان سازی در آن به وضع این قانون پرداخته و از آنجا که ید خوانده دعوی متصل به ید مالکانه مالک اولیه بوده و تصرفات بلامنازع ایشان و ایادی قبلی وی که قریب نیم قرن استمرار داشته حکایت از وارد نبودن ادعای خواهان می کند و مسلما چنانچه خواهان یا مورث وی و دیگر وراث در سنوات گذشته برای خود حقی به عنوان مالک مشاعی قایل بودند سکوت نمی کردند لذا دعوی را وارد ندانسته و به بی حقی محکوم می کند.. .» وکیل خواهان از این رای فرجام خواهی نموده که پس از تبادل لوایح پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و در تاریخ 1393/8/7 به این شعبه ارجاع شده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
با عنایت به استدلال دادگاه در رای فرجام خواسته و با توجه به اوضاع واحوال منطقه و عرف محل و تصرفات مفروزی متعدد و ایادی سابقه خوانده قبل از سال 43 تاکنون (ش.ر. ج.ف. ن.ف. ر.ف. ی.ع. غ.م. م.و الف. ر. ق.ر.) که قبل از سال 61 نیز مسکونی بوده است درمجموع رای فرجام خواسته را مطابق مقررات قانونی و دلایل موجود در پرونده تشخیص و مستندا به مواد 367 و 370 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ابرام می نماید.
رییس و مستشارشعبه 5 دیوان عالی کشور
معینی- کریم زاد

قاضی:
علی معینی , کریم زاده

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 367 - آرای دادگاههای بدوی که به علت عدم درخواست تجدیدنظر قطعیت یافته قابل فرجام خواهی نیست مگر در موارد زیر: الف - احکام: 1 - احکامی که خواسته آن بیش از مبلغ بیست میلیون (000 000 20) ریال باشد. 2 - احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن طلاق نسب حجر وقف ثلث حبس و تولیت. ب - قرارهای زیر مشروط به این که اصل حکم راجع به آنها قابل رسیدگی فرجامی باشد. 1 - قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شده باشد. 2 - قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.

مشاهده ماده 367 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 370 - شعبه رسیدگی کننده پس از رسیدگی با نظر اکثریت اعضاء در ابرام یا نقض رای فرجام خواسته اتخاذ تصمیم می نماید. چنانچه رای مطابق قانون و دلایل موجود در پرونده باشد ضمن ابرام آن پرونده را به دادگاه صادر کننده اعاده می نماید و الا طبق مقررات آتی اقدام خواهد شد.

مشاهده ماده 370 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM