رای قضایی شماره 9309970955800662

رای قضایی شماره 9309970955800662

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970955800662


شماره دادنامه قطعی:
9309970955800662

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/10/03

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
غیردولتی بودن خوانده و قرار عدم صلاحیت

پیام رای:
غیردولتی بودن خوانده از موجبات صدور قرار عدم صلاحیت در دیوان عدالت اداری بوده و صدور قرار رد دعوا فاقد وجاهت قانونی است.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
شماره دادنامه:9309970902700129
مورخ 1393/2/6
در خصوص شکایت شاکی به طرفیت مشتکی ‏عنهما به خواسته تقاضای الزام خواندگان به اعمال ماده 7 و 10 قانون اصلاح پاره ای از مقررات مربوط به حقوق بازنشستگی بانوان شاغل خانواده ها و سایر کارکنان مصوب سال 1379 با عنایت به محتویات پرونده نظر به اینکه شرکت مخابرات مطابق مقررات و در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (خصوصی سازی) به بخش خصوصی واگذار گردیده لذا از شمول ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری خارج می باشد قرار رد شکایت صادر می گردد. قرار صادره وفق ماده 65 از قانون اخیرالذکر ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر دیوان می باشد.
رییس شعبه 27 دیوان عدالت اداری
آزادی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
طرف شکایت در دادخواست بدوی دو دستگاه بوده است: 1- وزارت ارتباطات 2- شرکت مخابرات. ردیف اول دولتی و ردیف دوم غیردولتی می باشد. بنابراین استدلال شعبه نسبت به ردیف اول مخدوش است و نسبت به ردیف دوم هرچند غیردولتی است اما غیردولتی بودن موجب صدور قرار رد نخواهد شد بلکه باید قرار عدم صلاحیت صادر گردد و قرار صادره از قرارهای احصاء شده در ماده 53 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 و سایر مواد آن خارج می باشد علی هذا به استناد ماده 72 همان قانون ضمن نقض دادنامه تجدید نظر خواسته به شماره.. . پرونده جهت اتخاذ تصمیم قضایی به شعبه صادر کننده قرار اعاده می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه هشتم تجدیدنظر دیوان عدالت اداری - مستشار شعبه
موسوی - عاشوری

قاضی:
موسوی , مرتضی عاشوری , آزادی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10ـ صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است: 1ـ رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از: الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها 2 ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما کمیسیون موضوع ماده ( 100 ) قانون شهرداری ها منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها 3ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (1) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی تبصره1 ـ تعیین میزان خسارات وارده از ناحیه موسسات و اشخاص مذکور در بندهای (1) و (2) این ماده پس از صدور رای در دیوان بر وقوع تخلف با دادگاه عمومی است. تبصره2 ـ تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.

مشاهده ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 53 ـ در صورت احراز هریک از جهات زیر شعبه دیوان حتی قبل از ارسال دادخواست و ضمائم به طرف شکایت قرار رد شکایت صادر می کند: الف ـ شاکی برای طرح شکایت اهلیت قانونی نداشته باشد. ب ـ شاکی در شکایت مطروحه ذی نفع نباشد. پ ـ شکایت متوجه طرف شکایت نباشد. ت ـ شکایت خارج از موعد قانونی مطرح شده باشد. ث ـ شکایت طرح شده از حیث موضوع قبلا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوی قائم مقام آنان هستند رسیدگی و حکم قطعی نسبت به آن صادر شده باشد. ج ـ موجبات رسیدگی به شکایت منتفی شده باشد.

مشاهده ماده 53 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

اصل 44 ـ نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران برپایه سه بخش دولتی تعاونی و خصوصی با برنامه ریزی منظم و صحیح استوار است. بخش دولتی شامل کلیه صنایع بزرگ صنایع مادر بازرگانی خارجی معادن بزرگ بانکداری بیمه تامین نیرو سدها و شبکه های بزرگ آبرسانی رادیو و تلویزیون پست و تلگراف و تلفن هواپیمایی کشتیرانی راه و راه آهن و مانند اینها است که به صورت مالکیت عمومی و در اختیار دولت است. بخش تعاونی شامل شرکتها و موسسات تعاونی تولید و توزیع است که در شهر و روستا بر طبق ضوابط اسلامی تشکیل می شود. بخش خصوصی شامل آن قسمت از کشاورزی دامداری صنعت تجارت و خدمات می شود که مکمل فعالیتهای اقتصادی دولتی و تعاونی است. مالکیت در این سه بخش تا جایی که با اصول دیگر این فصل مطابق باشد و از محدوده قوانین اسلام خارج نشود و موجب رشد و توسعه اقتصادی کشور گردد و مایه زیان جامعه نشود مورد حمایت قانون جمهوری اسلامی است. تفصیل ضوابط و قلمرو و شرایط هر سه بخش را قانون معین می کند.

مشاهده ماده 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM