رای قضایی شماره 9309970907800415

رای قضایی شماره 9309970907800415

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970907800415


شماره دادنامه قطعی:
9309970907800415

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/10/01

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
ایراد امر قضاوت شده به دلیل اختلاف در سبب دعوی

پیام رای:
اختلاف در سبب دو دعوی موجب طرح و رسیدگی مجدد دعوی نمی باشد. بنابراین اگر دعوای جدید با دعوای قبل اختلاف در سبب داشته باشد باز هم مشمول ایراد امر قضاوت شده است.

رای خلاصه جریان پرونده
در پرونده پیوست ح. ر. م. س. س. و الف. همگی ب. و الف. پ. با قیمومیت م.ب. با وکالت آقای الف. الف. دادخواستی به طرفیت ک. خ. غ. ط. الف. ب. و الف. به خواسته صدور حکم به ابطال سند رسمی شماره.. . موضوع یکصد مترمربع منزل مسکونی به لحاظ مستحق للغیر درآمدن و عدم رعایت مقررات مربوط به ثبت اسناد مبنی بر عدم احراز مالکیت متقاضی ثبت به انضمام خسارات دادرسی مقوم به 21 میلیون ریال به دادگاه عمومی حقوقی روانسر تقدیم شده که پس ثبت در تاریخ 1392/09/06 جهت رسیدگی به شعبه اول ارجاع شده است شعبه مرجوع الیه پس از جری تشریفات قانونی صدور دستور ابلاغ نسخه ثانی و تعیین وقت رسیدگی تشکیل جلسات دادرسی و استماع اظهارات طرفین وکلاء آنان و وصول لوایح و مدارک ابرازی صدور قرار ارجاع امر به کارشناس و وصول نظریه کارشناسی استعلامات ثبتی و وصول پاسخ از اداره ثبت ختم رسیدگی را اعلام و برابر دادنامه شماره 01586- 1392/11/29 با این استدلال که «... با ملاحظه پرونده ثبتی موضوع هییت حل اختلاف ثبتی هیچ گونه مبایعه نامه ای از سوی آقای ک.ب. وجود ندارد و ب. حسب مبایعه نامه مورخ 1359/12/17 آقای ع.ب. ملک را از ک.ش. خریداری نموده است و متقاضی ثبت قولنامه ای را که خریدار ک.ش. است ارایه نموده درحالی که حسب بند 2 و 6 ماده 147 قانون ثبت اسناد و املاک متقاضی ثبت می بایست سند عادی به نام خود داشته باشد لذا با عنایت به اینکه تصرفات خوانده ناشی از مملک یا ناقل قانونی نبوده و هییت حل اختلاف ثبتی بدون احراز تصرف مالک نه متقاضی یا توافق طرفین اقدام به صدور رای و نهایتا صدور سند نموده» به استناد مواد 35 و 36 و 219 و 222 و 390 و 392 و 1257 و 1284 قانون مدنی حکم به ابطال سند رسمی.. . و محکومیت خواندگان به پرداخت خسارات دادرسی حسب مواد 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی صادر و اعلام کرده است دادنامه در تاریخ 1392/12/26 به وکیل خواندگان ابلاغ شده خانم ف.ب. با تقدیم دادخواست که به شماره 11- 1393/2/2 ثبت گردیده ضمن اعتراض تقاضای فرجام خواهی نموده است دادگاه پس از جری تشریفات قانونی ازجمله تبادل لوایح که هنگام شور قرایت خواهد شد پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال کرده اند پس از وصول و ثبت در دفتر کل جهت رسیدگی در تاریخ 1392/04/01 به این شعبه ارجاع شده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
نظر به اینکه طرفین دعوی قبول دارند که دعوی ابطال سند رسمی شماره.. .. دو بار در دستگاه قضایی مطرح شده و هر دو بار منتهی به رای شده است که مورد دوم آن موضوع همین پرونده است. فرجام خوانده در توجیه اقدام دوم خود اعلام نموده سبب طرح دوباره دعوی مغایر با سبب دعوی اول است لذا نمی شود این دعوی را از دعاوی محکوم به تلقی نمود. با عنایت به اطلاق بند 6 ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی اختلاف سبب موجب طرح مجدد و رسیدگی مجدد دعوی نمی باشد بنابراین طبق ماده 403 قانون مذکور حکم فرجام خواسته قرار رد دعوی تلقی و ابرام می گردد.
رییس و عضو معاون شعبه 18 دیوان عالی کشور
احمدی- عمرانی

قاضی:
احمدی , عمرانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 147 - برای تعیین وضع ثبتی اعیان املاکی که اشخاص تا تاریخ 1370/1/1 بر روی زمین هایی ایجاد نموده اند که به واسطه ی موانع قانونی تنظیم سند رسمی برای آن ها میسور نبوده است همچنین تعیین وضع ثبتی اراضی کشاورزی و نسقهای زراعی و باغات اعم از شهری و غیرشهری و اراضی خارج از محدوده شهر و حریم آن مورد بهره برداری متصرفین است و اشخاص تا تاریخ فوق خریداری نموده اند و به واسطه ی موانع قانونی تنظیم سند یا صدور سند مالکیت برای آن ها میسور نبوده است به شرح زیر تعیین تکلیف می شود: (الحاقی مصوب 18/10/1351 و اصلاحی 21/06/1370) 1- در صورتی که بین متصرف و مالک توافق بوده پس از احراز تصرف بلامنازع متصرف توسط کار شناس منتخب اداره ی ثبت و نداشتن معترض رئیس ثبت دستور ادامه عملیات ثبتی را به نام متصرف به منظور صدور سند مالکیت خواهد داد. 2- هر گاه انتقال (اعم از رسمی یا عادی) به نحو مشاع و تصرف به صورت مفروز بوده و بین متصرف و مالک مشاعی توافق باشد پس از کار شناسی و تهیه ی نقشه کلی ملک و انعکاس قطعه ی مورد تصرف در آن و احراز تصرف بلامنازع مشروط بر اینکه مقدار تصرف از سهم فروشنده در کل ملک بیشتر نباشد و سایر مالکین هم مراتب را تایید کنند رئیس ثبت دستور تعیین حدود و حقوق ارتفاقی مورد تقاضا و باقیمانده را به منظور صدور سند مالکیت مفروزی خواهد داد و الا عملیات ثبتی به صورت مشاع ادامه می یابد و در صورت عدم دسترسی به مالکین مشاعی یا وصول اعتراض مراتب به هیات حل اختلاف موضوع ماده 2 این قانون ارجاع می شود. 3- در مورد مناطقی نظیر مازندران که غالبا مالک عرصه و اعیان جدا از هم بوده و مورد معامله اکثرا اعیان ملک می باشد و آخرین منتقل الیه متقاضی سند مالکیت است هیات موضوع ماده 2 به این گونه تقاضا ها رسیدگی نموده در صورت احراز واقع و توافق طرفین طبق بند 1 این ماده عمل و الا با حفظ حقوق مالک عرصه رای بر صدور سند مالکیت اعیان طبق عرف محل خواهد داد. 4- اگر متصرف نتواند سند عادی مالکیت خود را ارائه نماید هیات موضوع ماده 2 با رعایت کلیه ی جوانب به موضوع رسیدگی در صورتی که هیات توافق طرفین را احراز و مدعی بلامعارض باشد مراتب را برای صدور سند مالکیت به اداره ثبت محل اعلام می نماید. 5- چنان چه بین اشخاص در تصرف اختلاف باشد یا اعتراض برسد و یا اتخاذ تصمیم برای رئیس ثبت مقدور نباشد و همچنین در صورتی که مالک عرصه اوقاف یا دولت یا شهرداری باشد موضوع به هیات حل اختلاف موضوع ماده 2 این قانون ارجاع می شود. 6- در مواردی که متصرف با در دست داشتن سند عادی تقاضای سند رسمی دارد موضوع به هیات حل اختلاف موضوع ماده 2 این قانون ارجاع می شود هیات رسیدگی نموده و پس از احراز تصرف مالکانه ی متقاضی مراتب را به اداره ی ثبت اعلام تا در دو نوبت به فاصله ی پانزده روز به نحو مقتضی اگهی نماید. در صورتی که ظرف دو ماه از تاریخ انتشار اولین آگهی اعتراض واصل شود معترض به دادگاه صالح هدایت می شود و اقدامات ثبت موکول به ارائه ی حکم قطعی دادگاه خواهد بود. چنان چه اعتراض نرسد اداره ی ثبت طبق مقررات سند مالکیت را صادر خواهد کرد. صدور سند مالکیت جدید مانع مراجعه متضرر به دادگاه نخواهد بود. 7- در صورتی که مساحت قطعات متصرفی در باغ ها کمتر از میزان مقرر در ضوابط ابلاغی (حسب مورد به وسیله ی وزارت مسکن و شهرسازی یا وزارت کشاورزی) باشد و با رعایت مقررات تبصره (1) ماده (4) قانون حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی رویه درخت (مصوب 1352) مشمول این قانون نخواهد بود. (الحاقی 26/05/1376)

مشاهده ماده 147 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM