رای قضایی شماره 9309970220301186

رای قضایی شماره 9309970220301186

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220301186


شماره دادنامه قطعی:
9309970220301186

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/09/09

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
(1)- مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به تشخیص بستر و حریم رودخانه (2)- ضمانت اجرای اقامه دعوی رفع مزاحمت و ممانعت از حق

پیام رای:
(1)- بر اساس قانون توزیع عادلانه آب تعیین بستر و حریم رودخانه ها با وزارت نیرو است و درخواست ابطال این تصمیمات با طرح دعوی متناسب به طرفیت وزارت نیرو و در دیوان عدالت اداری قابل رسیدگی است. (2)- دعوی رفع مزاحمت و ممانعت از حق جزمی نیست و خواهان باید خواسته خود را صراحتا تعیین نماید و طرح آن مستلزم نقض تصمیم وزرات نیرو ناظر به قرار گرفتن ملک در حریم رودخانه توسط دیوان عدالت اداری است.

رای دادگاه بدوی
در این پرونده آقای الف.م. با وکالت از آقای م. و. به طرفیت وزارت نیرو (شرکت آب منطقه ای تهران) به خواسته الزام به رفع مزاحمت و ممانعت از حق نسبت به ملک موکل و ابطال تصمیمات شرکت خوانده در خصوص وقوع ملک در حریم و بستر رودخانه و خسارات قانونی دادخواستی تقدیم و بیان داشت: «موکل مالک یک قطعه باغ به مساحت 1700 متر مربع به انضمام ساختمان واقع در روستای.. . تهران می باشد. علیرغم فاصله 200 متر مربع با آب رودخانه شرکت خوانده آن را در حریم رودخانه تلقی نموده در حالیکه قدمت مستحدثات و درختان بیش از 20 سال می باشد و برای انتقال موضوع به کارشناس ارجاع و کارشناس منابع طبیعی و نقشه برداری و امور آب پس از بررسی جامع اعلام داشته اند: حسب سوابق سند مالکیت ملک در سال 1317 هجری خورشیدی صادر و قبل از تاریخ ممنوعیت قانون آب و نحوه ملی شدن آن می باشد و مضافا ملک موصوف در مستثنیات قراردادی و خارج از منابع ملی است و ملک موصوف بر اساس طرح هادی روستای.. . بهره برادری از ملک موصوف هیچگونه آلایندگی و آب بری و مزاحمتی برای بهره برداری و استفاده از آب روخانه ندارد» و با توجه به نظریه کارشناس و نظریه کارشناس امور تامین دلیل و عدم ارایه دلیل از سوی خوانده مبنی بر اجارع امر به هیات و منطبق بودن نظریه کارشناسان بر حقیقت امر خواسته خواهان موجه و مستندا به ماده 22 قانون ثبت و مواد 198 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به رفع مزاحمت و ممانعت و ابطال تصمیم کمیسیون اداره خوانده در خصوص وقوع ملک در بستر روخانه و حریم آن خوانده را به تادیه حق الوکاله بر وفق تعرفه و دستمزد کارشناسی به میزان دو میلیون و سیصد هزار تومان در حق خواهان صادر و اعلام می گردد. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 88 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رضوی
رای دادگاه
در پرونده کلاسه 9200118 که منتهی به دادنامه شماره 93006 گردیده متراژ زمین خواهان 1700متر مربع ذکر شده در حالیکه وکیل وی آقای الف.م. در جلسه اول رسیدگی متراژ رابه 16/6251 متر مربع اصلاح و در دادنامه مارالذکر متراژ اشتباها قید گردیده لذا مستندا به ماده 9 ق آ.د.م دادنامه از این حیث اصلاح و زمین خواهان 16/6251 متر مربع می باشد. رای صادره حضوری محسوب و ظرف 20روز قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 88 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رضوی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی شرکت آب منطقه ای تهران (امور آب تهران بزرگ) به طرفیت آقای م.و. نسبت به دادنامه شماره 06-93 مورخ 1393/1/19 شعبه 88 دادگاه عمومی حقوقی تهران که متضمن صدور حکم به رفع مزاحمت و ممانعت از حق و ابطال تصمیم کمیسیون اداره خوانده (شرکت تجدیدنظرخواه) در خصوص وقوع ملک در بستر رودخانه حریم آن و محکومیت اداره خوانده (شرکت تجدید نظر خواه) به پرداخت حق الوکاله و هزینه کارشناسی می باشد حاوی دلایل و جهات قانونی در پذیرش و منطبق با ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی است. زیرا بر اساس تبصره 1 ذیل ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب تعیین حریم رودخانه ها با وزارت نیرو می باشد و ابطال این تصمیمات با طرح دعوی متناسب به طرفیت وزارت نیرو در دیوان عدالت اداری ممکن است. از جهت دیگر دعوی رفع مزاحمت و ممانعت از حق صرف نظر از اینکه این دعاوی جزمی نبوده و خواهان بدوی می بایست خواسته خود را صراحتا در خصوص هر کدام از دعاوی فوق تعیین کند با این وجود خواسته های مذکور بر مبنای ابطال تصمیمات مربوطه به تعیین حریم رودخانه بوده و تا زمانی که این تصمیمات بنحو قانونی نقض نشود اقامه دعاوی فوق منطبق با موازین قانونی نیست. لذا با پذیرش تجدیدنظرخواهی به استناد مواد 358 و 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی دادنامه تجدیدنظرخواسته را نقض و قرار رد دعوی خواهان بدوی را صادر می نماید. رای قطعی است.
مستشاران شعبه 3 دادگاه تجدید نظر استان تهران
خشنودی - امیری

قاضی:
رضوی , خشنودی , امیری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 9 - رسیدگی به دعاویی که قبل از تاریخ اجرای این قانون اقامه شده به ترتیب مقرر در این قانون ادامه می یابد. آرای صادره از حیث قابلیت اعتراض و تجدید نظر و فرجام تابع قوانین مجری در زمان صدور آنان می باشد مگر اینکه آن قوانین خلاف شرع شناخته شود. نسبت به کلیه قرارهای عدم صلاحیتی که قبل از تاریخ اجرای این قانون از دادگاهها صادر شده و در زمان اجرای این قانون در جریان رسیدگی تجدیدنظر یا فرجامی است به ترتیب مقرر در این قانون عمل می شود.

مشاهده ماده 9 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 ـ بستر انهار طبیعی و کانالهای عمومی و رودخانه ها اعم از این که آب دائم یا فصلی داشته باشند و مسیل ها و بستر مرداب ها و برکه های طبیعی در اختیار حکومت جمهوری اسلامی ایران است و همچنین است اراضی ساحلی و اراضی مستحدثه که در اثر پائین رفتن سطح آب دریاها و دریاچه ها و یا خشک شدن مردابها و باتلاق ها پدید آمده باشد در صورت عدم احیاء قبل از تصویب قانون نحوه احیاء اراضی در حکومت جمهوری اسلامی. تبصره 1 ـ تعیین پهنای بستر و حریم آن در مورد هر رودخانه و نهر طبیعی و مسیل و مرداب و برکه طبیعی در هر محل با توجه به آمار هیدرولوژی رودخانه ها و انهار و داغاب در بستر طبیعی آنها بدون رعایت اثر ساختمان تاسیسات آبی با وزارت نیرو است. تبصره 2 ـ حریم مخازن و تاسیسات آبی و همچنین کانال های عمومی آبرسانی و آبیاری و زهکشی اعم از سطحی و زیر زمینی به وسیله وزارت نیرو تعیین و پس از تصویب هیات وزیران قطعیت پیدا خواهد کرد. تبصره 3 ـ ایجاد هر نوع اعیانی و حفاری و دخل و تصرف در بستر رودخانه ها و انهار طبیعی و کانالهای عمومی و مسیل ها و مرداب و برکه های طبیعی و همچنین در حریم قانونی سواحل دریاها و دریاچه ها اعم از طبیعی و یا مخزنی ممنوع است مگر با اجازه وزارت نیرو. تبصره 4 ـ وزارت نیرو در صورتی که اعیانی های موجود در بستر و حریم انهار و رودخانه ها و کانالهای عمومی و مسیل ها و مرداب و برکه های طبیعی را برای امور مربوط به آب یا برق مزاحم تشخیص دهد به مالک یا متصرف اعلام خواهد کرد که ظرف مدت معینی در تخلیه و قلع اعیانی اقدام کند و در صورت استنکاف وزارت نیرو با اجازه و نظارت دادستان یا نماینده او اقدام به تخلیه و قلع خواهد کرد. خسارات به ترتیب مقرر در مواد 43 و 44 این قانون تعیین و پرداخت می شود.

مشاهده ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM