رای قضایی شماره 9309970221801148

رای قضایی شماره 9309970221801148

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221801148


شماره دادنامه قطعی:
9309970221801148

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/09/08

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرط درخواست تخلیه به علت انتقال منافع به غیر

پیام رای:
در صورتی که دعوای تجویر انتقال منافع به غیر از سوی مستاجر طرح و منجر به صدور حکم انتقال گردد مستاجر لزوما باید ظرف مدت شش ماه و با تنظیم سند رسمی مبادرت به انتقال منافع به غیر نماید و انتقال بعد از این مهلت مانع از پذیرش دعوای تخلیه به جهت انتقال غیر نیست.

رای دادگاه بدوی
رای دادگاه
دعوی آقای ق.ک. به وکالت از آقای م.ک. به طرفیت 1- خانم ر.س. 2- آقای ع.الف. 3- آقای الف.ب. هر دو با وکالت آقای ج. ش. رسیدگی و صدور حکم مبنی بر تخلیه مورد اجاره به دلیل انتقال به غیر بدون اذن موجر می باشد و به شرح دادخواست و لایحه تکمیلی اظهار داشته است. برابر اجاره نامه رسمی شماره 55866 مورخه 1347/8/23 یک باب مغازه جزء پلاک ثبتی... برای شغل قهوه خانه به خوانده ردیف اول اجاره داده شد و مشارالیها بدون موافقت موجر (موکل) مورد اجاره را به خواندگان ردیف های دوم و سوم واگذار کرده است. لذا نظر به تحقق تخلف رسیدگی و صدور حکم به شرح خواسته را خواستار است. خوانده ردیف اول در جلسه دادرسی حاضر نشده و لایحه ای هم تقدیم نکرده است. وکیل خواندگان ردیف های دوم و سوم در مقام دفاع اظهار داشته است. حکم به تجویز انتقال منافع از سوی دادگاه صادر شده است و خوانده ردیف اول حق کسبی خود در مورد اجاره را طی سند صلح حقوق رسمی شماره 80034 مورخه 1380/3/28 تنظیمی در دفتر اسناد رسمی شماره.. . تهران به موکلان صلح کرده است. بنابراین امر واگذاری به حکم دادگاه و با رعایت تشریفات قانونی صورت گرفته است و صدور حکم به رد دعوا را خواستار شده است. وکیل خواهان در مقام پاسخ به دفاعیه وکیل موصوف اظهار داشته است. گرچه حکم تجویز انتقال منافع صادر شده است اما در مهلت قانونی (شش ماهه) امر انتقال انجام نشده و حکم صادره ملغی الاثر شده بود و تنظیم سند بر اساس حکم ملغی الاثرشده اعتباری ندارد. مع هذا از توجه به اوراق و محتویات پرونده و با عنایت به دفاعیه وکیل خواندگان ردیف های دوم و سوم نظر به این که صدور حکم تخلیه به لحاظ انتقال به غیر بدون اذن موجر فرع بر صدور حکم بر ابطال سند صلح حقوق استنادی وکیل خواندگان ردیف های دوم و سوم می باشد. بنابراین به استناد ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوا صادر و اعلام می شود. قرار مذکور ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظراستان تهران است.
رییس شعبه 21 دادگاه عمومی حقوقی تهران
زارع

رای دادگاه تجدیدنظر استان
دادنامه تجدید نظر خواسته به شماره 9309970228100473 مورخ 1393/6/9 صادره از شعبه 21 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر قرار رد دعوی تجدید نظر خواه م.ک. با وکالت ق.ک. به خواسته تخلیه یکباب مغازه موضوع اجاره نامه رسمی شماره 55866 مورخ231347 جزو پلاک ثبتی.. . به لحاظ انتقال به غیر اشعار دارد مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد و مستوجب نقض آن می باشد زیرا که اولا تجویز انتقال منافع عین مستاجره به غیر بنابر تصریح شق دوم ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 مقید به زمان معین (شش ماهه) بوده و مستاجر لزوما می بایست ظرف مدت شش ماه آن هم با تنظیم سند رسمی مبادرت به انتقال منافع به غیر نماید و صرف تنظیم سند رسمی صلح نسبت به منافع عین مستاجره از ناحیه مستاجر اول به نام سایر خواندگان در پرونده مطمح نظر در خارج از موعد مقرر قانونی مانعی در جهت پذیرش دعوی به لحاظ تخلف مستاجر اول مبنی بر انتقال منافع نمی باشد. ثانیا به تصریح مواد 2 و 3 از قانون آیین دادرسی مدنی محاکم دادگستری مکلف هستند به دعاویی که برابر مقررات درخواست شده اند رسیدگی کرده و حکم مقتضی را صادر و فصل خصومت نمایند که در دوسیه مطمح نظر دعوی به کیفیت مطروحه به لحاظ تنظیم سند رسمی صلح در خارج از موعد مقرر قانونی قابلیت پذیرش و استماع را داشته و لزومی به ابطال سند رسمی انتقال در جهت استماع دعوی معنونه نمی باشد از این رو دادگاه با قبول لایحه اعتراضیه و با استناد به قسمت آخر از ماده 353 از قانون اخیرالذکر ضمن نقض دادنامه معترض عنه پرونده را جهت ادامه رسیدگی و اظهار نظر ماهوی به دادگاه نخستین اعاده می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 18 دادگاه تجدید نظر استان تهران
امانی شلمزاری - کریمی

قاضی:
عزت اله امانی شلمزاری , کریمی , محمد زارع

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3 - قضات دادگاهها موظفند موافق قوانین به دعاوی رسیدگی کرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند. در صورتی که قوانین موضوعه کامل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلا" قانونی در قضیه مطروحه وجود نداشته باشد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشد حکم قضیه را صادر نمایند و نمی توانند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزند والا مستنکف از احقاق حق شناخته شده و به مجازات آن محکوم خواهند شد. تبصره - چنانچه قاضی مجتهد باشد و قانون را خلاف شرع بداند پرونده به شعبه دیگری جهت رسیدگی ارجاع خواهد شد.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 19 ـ در صورتی که مستاجر محل کسب یا پیشه یا تجارت به موجب اجاره نامه حق انتقال به غیر داشته باشد می تواند برای همان شغل یا مشابه آن منافع مورد اجاره را با سند رسمی به دیگری انتقال دهد. هر گاه در اجاره نامه حق انتقال به غیر سلب شده یا اجاره نامه ای در بین نبوده و مالک راضی به انتقال به غیر نباشد باید در مقابل تخلیه مورد اجاره حق کسب یا پیشه یا تجارت مستاجر را بپردازد والا مستاجر می تواند برای تنظیم سند انتقال به دادگاه مراجعه کند در این صورت دادگاه حکم به تجویز انتقال منافع مورد اجاره به غیر و تنظیم سند انتقال در دفترخانه تنظیم کننده سند اجاره نامه سابق یا دفترخانه نزدیک ملک ( اگر اجاره نامه رسمی در بین نباشد) صادر و رونوشت آن را به دفترخانه مربوط ارسال می نماید و مراتب را به موجر نیز اعلام خواهد نمود مستاجر جدید از هر حیث نسبت به تمام شرایط اجاره قائم مقام مستاجر سابق خواهد بود. هر گاه ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی منافع مورد اجاره با سند رسمی به مستاجر جدید انتقال داده نشود حکم مزبور ملغی الاثر خواهد بود. تبصره 1 ـ در صورتی که مستاجر بدون رعایت مقررات این ماده مورد اجاره را به دیگری واگذار نماید موجر حق درخواست تخلیه را خواهد داشت و حکم تخلیه علیه متصرف یا مستاجر اجرا خواهد شد. و در این مورد مستاجر یا متصرف حسب مورد استحقاق دریافت نصف حق کسب یا پیشه یا تجارت را خواهد داشت. تبصره 2 ـ حق کسب یا پیشه یا تجارت به مستاجر همان محل اختصاص دارد و انتقال آن به مستاجر جدید فقط با تنظیم سند رسمی معتبر خواهد بود.

مشاهده ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM