رای قضایی شماره 9309970221201105

رای قضایی شماره 9309970221201105

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221201105


شماره دادنامه قطعی:
9309970221201105

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/09/11

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرط صدور شناسنامه اشخاص متولد از اتباع خارجه در ایران

پیام رای:
مرجع تشخیص تابعیت اشخاص متولد شده در ایران از پدر و مادر با تابعیت خارجی نیروی انتظامی است و تا زمانی که مرجع مذکور تابعیت را تایید نکند دعوای الزام به صدور شناسنامه مسموع نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای ع.م. با وکالت آقای ع.ص. به طرفیت ادراه کل ثبت احوال (امورخارجه) به خواسته صدور شناسنامه و اسناد سجلی با توجه به اینکه خواهان اعلام نموده است که در تاریخ 1372/5/31 در ایران متولد شده ام و پدر و مادرم از اتباع خارج بوده اند و گواهی نیز از اداره ثبت احوال مشهد اخذ کرده ام و تاکنون از کشور خارج نشده ام درخواست محکومیت خوانده به صدور اسناد سجلی و شناسنامه را دارم. خوانده در دفاع اعلام کرده است که خواهان عدم خروج ازکشور را دریافت کند و برای اخذ شناسنامه به محل تولد خود مراجعه کند. دادگاه با توجه به اینکه وفق مقررات ثبت احوال خواهان می تواند از طریق محاکم محل اقامت خود اقدام کند و با توجه به دعوی خواهان و اینکه دلیلی به عدم خروج خواهان از زمان تولد در قانون ارایه و اقامه نشده است لذا به نظر دادگاه دعوی خواهان وارد و ثابت تشخیص و مستندا به ماده 976 قانون مدنی و ماده 13 قانون ثبت احوال حکم به محکومیت خوانده به تنظیم اسناد سجلی و شناسنامه وفق مقرارت در حق خواهان صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 146 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رحیمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدید نظر خواهی اداره کل امور هویتی ایرانیان خارج از کشور سازمان ثبت احوال به طرفیت آقای ع.م. با وکالت آقای ع.ص. نسبت به دادنامه شماره 333-1393/4/23 شعبه 146 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم بر الزام به تنظیم اسناد سجلی شناسنامه در حق تجدید نظر خوانده که از پدر و مادری با تابعیت افغانستان در ایران متولد شده است وارد می باشد. به دلالت ماده 3 آیین نامه اجرایی ثبت ولادت اطفال متولد از اتباع خارجی مقیم ایران مصوب 1383/9/10 مرجع تشخیص تابعیت ایرانی اشخاص مشمول بند 5 ماده 976 قانون مدنی نیروی انتظامی تعیین گردیده اند و تا زمانیکه مرجع مذکور بر تایید تابعیت صحه نگذاشته تکلیفی متوجه تجدید نظر خواه در صدور شناسنامه نمی گردد و تجدید نظرخوانده دلیلی بر جریان امور وفق مقررات مذکور ارایه نداده و دعوی با این کیفیت قابلیت استماع نداشته است. دادگاه به استناد مواد 2 و 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی دادنامه تجدید نظر خواسته را نقض و قرار رد دعوی نخستین را صادر و اعلام می دارد. این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 12 دادگاه تجدید نظر استان تهران
دوبحری - قیصری

قاضی:
رسول دوبحری , قیصری , رحیم

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 976 - اشخاص ذیل تبعه ایران محسوب می شوند: 1 - کلیه ی ساکنین ایران به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آن ها مسلم باشد. تبعیت خارجی کسانی مسلم است که مدارک تابعیت آن ها مورد اعتراض دولت ایران نباشد؛ 2 - کسانی که پدر آن ها ایرانی است اعم از این که در ایران یا در خارجه متولد شده باشند؛ 3 - کسانی که در ایران متولد شده و پدر و مادر آنان غیرمعلوم باشند؛ 4 - کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آن ها در ایران متولد شده به وجود آمده اند؛ 5 - کسانی که در ایران از پدری که تبعه خارجه است به وجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به هجده سال تمام لااقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند والا قبول شدن آن ها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بود که مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است؛ 6 - هر زن تبعه ی خارجی که شوهر ایرانی اختیار کند؛ 7 - هر تبعه ی خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد. تبصره - اطفال متولد از نمایندگان سیاسی و قنسولی خارجه مشمول فقره 4 و 5 نخواهند بود.

مشاهده ماده 976 قانون مدنی

ماده 13- ولادت واقع در ایران به وسیله نماینده یا مامور ثبت احوال و ولادت واقع در خارج از کشور به وسیله ماموران کنسولی ایران در دفتر ثبت کل وقایع به ثبت می رسد. در این دفتر اطلاعات زیر قید می شود: 1- ساعت روز ماه سال و محل ولادت استان شهرستان بخش دهستان (روستا / شهر) و تاریخ ثبت آن. 2- نام و نام خانوادگی صاحب سند و جنس. 3- نام و نام خانوادگی و شماره شناسنامه یا شماره پروانه اقامت و یا گذرنامه و محل صدور شناسنامه یا پروانه اقامت و یا گذرنامه و محل اقامت پدر و مادر. 4- نام و نام خانوادگی و محل اقامت و شماره شناسنامه و محل شناسنامه و نسبت اعلام کننده در صورتی که غیر از پدر و مادر صاحب سند باشد. 5- نام و نام خانوادگی و شماره شناسنامه و محل صدور شناسنامه و محل اقامت گواهان. 6- نام و نام خانوادگی و امضاء نماینده یا مامور و مهر ثبت احوال. 7- شماره و سری برگ مخصوص دفتر ثبت کل وقایع. 8- محل مخصوص ثبت و شماره کلاسمان آثار انگشتان صاحب سند. 9- محل مخصوص ثبت خلاصه اطلاعات راجع به ازدواج طلاق و یا وفات همسر. 10- محل مخصوص ثبت شماره مسلسل و سری شناسنامه های صادره. 11- محل مخصوص ثبت خلاصه اطلاعات راجع به اولاد. 12- محل مخصوص ثبت وفات. 13- محل توضیحات. تبصره – پس از ثبت ولادت اگر طفل ایرانی باشد شناسنامه صادر و تسلیم می گردد و اعلامیه برای ثبت واقعه در دفتر ثبت کل وقایع صفحه مخصوص پدر و مادر به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه آنان فرستاده می شود و در صورتی که طفل خارجی باشد گواهی صادر و تسلیم می گردد (اصلاحی 18/10/1363).

مشاهده ماده 13 قانون ثبت احوال

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM