رای قضایی شماره 9309970910700917

رای قضایی شماره 9309970910700917

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910700917


شماره دادنامه قطعی:
9309970910700917

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/25

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
تخفیف مجازات

پیام رای:
اگر به موجب قانون لاحق مجازات جرمی تخفیف یابد از موارد اعاده دادرسی نیست بلکه دادگاه صادرکننده حکم قطعی باید مجازات را اصلاح نماید.

رای خلاصه جریان پرونده
1- به موجب دادنامه شماره 391-01/05/92 صادر شده از شعبه 109 دادگاه عمومی جزایی همدان که در تایید حکم غیابی همان دادگاه انشاء شده آقای ت. به اتهام ارتکاب عدم ثبت واقعه ازدواج دایم به استناد ماده 465 قانون مجازات اسلامی 1375 به تحمل ده ماه حبس محکوم گردیده و این حکم به شرح دادنامه شماره 868-28/07/92 شعبه 2 دادگاه تجدیدنظر استان همدان مورد تایید قرار گرفته است.
2- محکوم علیه نسبت به دادنامه اخیر درخواست پذیرش اعاده دادرسی از دیوان عالی کشور نموده که پس از ثبت در دبیرخانه به این شعبه برای رسیدگی ارجاع شده است. مشارالیها در لایحه تقدیمی به بند 7 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری استناد کرده و به دلیل این که در ماده 49 قانون حمایت خانواده 1391 از حیث مجازات خفیف تر از مجازات مقرر در ماده 645 قانون مجازات اسلامی 1375 است تقاضای مزبور را ارایه داده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست محکوم علیه مبنی بر اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 868-28/07/92 صادر شده از شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان همدان با توجه به این که بند 7 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری به موجب بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی 1392 نسخ گردیده و به استناد این بند اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف می دهد. بنابراین به لحاظ عدم انطباق درخواست با مقررات اعاده دادرسی (ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری) قرار رد آن صادر می شود.
رییس شعبه سی و چهارم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
اسلامی ـ قاسمی

قاضی:
اسلامی , قاسمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 49ـ چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

مشاهده ماده 49 قانون حمایت از خانواده

ماده 465 ـ عاقله مکلف به پرداخت دیه جنایت هایی که شخص بر خود وارد می سازد نیست.

مشاهده ماده 465 قانون مجازات اسلامی

ماده 645 ـ دیه از بین بردن ناخن به طوری که دیگر نروید یا فاسد و معیوب بروید یک درصد دیه کامل و اگر بدون عیب بروید نیم درصد دیه کامل میباشد.

مشاهده ماده 645 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM