رای قضایی شماره 9309970910700912

رای قضایی شماره 9309970910700912

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910700912


شماره دادنامه قطعی:
9309970910700912

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/25

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
تشدید مجازات متهم در دادگاه تجدیدنظر

پیام رای:
تشدید مجازات متهم در دادگاه تجدیدنظر در صورتی امکان پذیر است که دادستان یا شاکی تقاضا نمایند.

رای خلاصه جریان پرونده
1- آقای م. به اتهام شرکت در اخذ رشوه به مبلغ نود میلیون ریال تحت تعقیب قرار گرفته است. پس از صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست درباره او پرونده در شعبه 103 دادگاه عمومی جزایی بجنورد رسیدگی شده و دادگاه به موجب قسمتی از دادنامه شماره 232-31/02/92 به جهات و دلایل مشروح در دادنامه اتهام وی را معاونت در تحصیل مال نامشروع به مبلغ پانصد میلیون ریال تشخیص داده و با احراز بزهکاری نامبرده را به استناد ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری به نود و یک روز حبس و ده میلیون ریال جزای نقدی محکوم کرده است (در پرونده مباشر جرم و اشخاص دیگری نیز محکومیت یافته اند که ذکر موارد مربوط به آن ها ضرورت ندارد).
2- متهم از رای صادر شده درخواست تجدیدنظر کرده است. پرونده در شعبه 6 دادگاه تجدیدنظر استان خراسان شمالی مورد رسیدگی تجدیدنظری قرار گرفته و دادگاه طبق دادنامه مذکور در فوق تجدیدنظرخواهی را غیروارد تشخیص داده النهایه عنوان اتهامی را به لحاظ این که متهم کارمند دولت بوده و وجوه دریافتی را برای کمک به پرداخت کننده در محاکم قضایی و انتظامی دریافت کرده عنوان اتهام را اخذ رشوه دانسته و به استناد تبصره 4 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب با اصلاح عنوان مجرمانه با استناد به ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری مجازات متهم را به پنج سال حبس پنجاه ضربه شلاق شش ماه انفصال از خدمات دولتی و پنجاه میلیون ریال جزای نقدی اصلاح و با این وصف رای تجدیدنظرخواسته را تایید کرده است.
3- محکوم علیه از دیوان عالی کشور نسبت به رای اخیر درخواست اعاده دادرسی کرده است. درخواست او پس از ثبت در دبیرخانه به این شعبه ارجاع گردیده است. مستدعی اعاده دادرسی و هم چنین آقای.. . که بعدا به وکالت او خود را معرفی کرده در لوایح تقدیمی که زمان شور خوانده می شود تشدید مجازات مستدعی اعاده دادرسی را از سوی دادگاه تجدیدنظر بدون تجدیدنظرخواهی دادستان خلاف قانون دانسته اند.
برای رسیدگی به درخواست محکوم علیه پرونده منتهی به صدور رای معترض عنه مطالبه و پس از وصول بررسی گردید. ملاحظه می شود که دادرس صادرکننده رای نخستین دستور ابلاغ رای را به آقای دادستان بجنورد داده (ص405) لکن محتویات پرونده دلالت بر ابلاغ رای به آقای دادستان و تجدیدنظرخواهی او ندارد؛ هم چنین آقای دادیار که در جلسه رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان مورخ 14/08/92 حاضر بوده به شرح کیفرخواست تقاضای اقدام قانونی نموده ولی درخواست تجدیدنظر از رای بدوی ننموده است (ص 456) (عضو ممیز-اسلامی).

رای شعبه دیوان عالی کشور
درخواست اعاده دادرسی محکوم علیه وارد و موجه است؛ زیرا هرچند به موجب تبصره 3 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب اگر رای دادگاه نخستین از حیث تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباه باشد دادگاه تجدیدنظر حق دارد آن را اصلاح نماید لکن به حکم تبصره 2 همان ماده در صورتی که دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر نکرده باشد از تشدید مجازات متهم که در رای بدوی مقرر شده ممنوع گردیده است. بنابه مراتب چون دادگاه تجدیدنظر برخلاف حکم تبصره اخیرالذکر مجازات مستدعی اعاده دادرسی را تشدید کرده است درخواست او با بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری انطباق دارد ضمن صدور قرار قبولی آن رسیدگی مجدد مستندا به ماده 274 همان قانون به شعبه دیگر دادگاه تجدیدنظر استان خراسان شمالی ارجاع می گردد.
رییس شعبه سی وچهارم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
اسلامی ـ قاسمی

قاضی:
اسلامی , قاسمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM