رای قضایی شماره 9309970224601024

رای قضایی شماره 9309970224601024

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970224601024


شماره دادنامه قطعی:
9309970224601024

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/24

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
دعوای مالک در فرض رهن مال موضوع فروش مال غیر توسط خریدار

پیام رای:
در صورت فروش مال غیر چنانچه خریدار مبیع را در رهن بانک قرار دهد دعوای صحیح از سوی مالک رد مال یا الزام به فک رهن مال مرهونه است نه ابطال سند رهنی.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست آقای ک.غ. با وکالت آقای ش. به طرفیت آقای م.د. و ح.د. و خانم ع.س. و ش. با وکالت آقای ن. به خواسته ابطال سند رهنی شماره 2301 مورخه 1389/8/25 دفترخانه.. . کرج تهران و ابطال معامله و سند رسمی شماره 10793 مورخه 1379/5/6 دفترخانه.. . تهران و الزام خواندگان به تنظیم سند رسمی ملک پلاک ثبتی.. . بخش 7 تهران و مطالبه خسارت وجه التزام و وجه کسری مبیع و خسارات قراردادی با احتساب کلیه هزینه دادرسی و قانونی و حق ‬الوکاله وکیل وکیل خواهان مدعی است که موکل آپارتمان را با سند عادی از م.د. خریداری کرده است و م.د. ملک را رسما به ح.د. منتقل کرده است و ح.د. ملک را وثیقه وام از تعاونی اعتبار ص. قرارداده است و به اتهام انتقال مال غیر شکایت که طی دادنامه شماره 27 مورخه 1391/4/19 صادره از شعبه 1130 دادگاه کیفری تهران هر دو نفر به اتهام تبانی در انتقال مال غیر به حبس و جزای نقدی و رد مال محکوم شده اند لذا تقاضا به‬ شرح خواسته را دارد. نظر به اینکه مالک رسمی و قانونی ملک با داشتن سند مالکیت رسمی به موسسه مالی اعتباری مراجعه و نسبت به اخذ وام و وثیقه ملک (رهن) اقدام کرده است و وفق ماده 22 قانون ثبت دولت کسی را مالک می شناسد که مالک رسمی ملک باشد و بانک وام دهنده اطلاعی از معامله با سند عادی ندارد و نمی تواند داشته باشد. لذا رابطه وام‬ گیرنده راهن و مرتهن صحیح بوده است و سند رهنی صحیحا صادر شده است و با توجه به اینکه ملک در رهن است و رهن به‬ طور صحیح صادر شده است نمی توان سند رسمی را باطل کرد زیرا حق مرتهن زایل می گردد و نمی توان در خصوص ملکی که در رهن است حکم به تنظیم سند رسمی صادر کرد بایستی بدوا فک رهن شود و فک رهن مطالبه نشده است و نمی توان سند رسمی ای که مالک آن را در رهن قرارداده است باطل کرد زیرا به‬ تبع آن سند رهنی باطل شده و حقوق مرتهن زایل می شود و تاریخ سند عادی به ثالث موثر نیست و سند عادی تاب مقابله با سند رسمی را ندارد و با توجه به اینکه دادگاه کیفری حکم به محکومیت رد مال صادرکرده است خواهان می تواند در اجرای احکام رد مال را تقاضا نماید و اگر چنین دعاوی پذیرفته شود تمام وام‬ گیرندگان بدهکار سند عادی معامله به تاریخ قبل از سند رهنی تنظیم می نمایند و اخلال نظم شده دیگر بانک‬ها وام نخواهند داد و نظم عمومی ایجاب می نماید که به سند رهنی که صحیحا صادر شده است اعتبار دهیم. لذا دعوی به کیفیت مطروحه قابل استماع نبوده غیر صحیح طرح شده به استناد مواد 2 و 197 و 84 و 89 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 1305 قانون مدنی و مواد 47 و 22 و 48 قانون ثبت قرار رد دعاوی (عدم استماع دعاوی) خواهان را صادر و اعلام می دارد. قرار صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران خواهد بود.
رییس شعبه 151 دادگاه عمومی حقوقی تهران
داودآبادی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای س.غ. با وکالت آقای ح.ش. نسبت به دادنامه شماره 9200781-1392/9/9 شعبه 151 محاکم عمومی تهران که دلالت بر صدور قرار رد دعوای مطالبه وجه التزام و مبلغ مربوط به کسر مساحت از این جهت وارد است که اولا مفاد قرارداد فی‬مابین تجدیدنظرخواه با م.د. (به شماره 341491) محرز است ثانیا موضوعات فوق ‬الذکر یعنی مطالبه وجه التزام و مطالبه کسر مساحت ارتباطی به پرونده کیفری نداشته و صدور حکم محکومیت فرد اخیرالذکر تلازمی با موارد مذکور ندارد فلذا قرار معترض‬ عنه در این دو بخش نقض و پرونده در راستای ماده 353 جهت صدور رای ماهوی به‬ دادگاه بدوی اعاده می‬ گردد و اما تجدیدنظرخواهی پیرامون قرار رد صادره در خصوص دعاوی ابطال سند رسمی شماره 2301-1389/8/25 دفترخانه شماره.. . کرج و ابطال معامله و سند رسمی شماره 10793-1389/5/6 و التزام به حضور در دفترخانه و تنظیم سند انتقال شش‬دانگ پلاک ثبتی.. . وارد و موثر نمی باشد زیرا با قطعیت رای کیفری در خصوص کلاهبرداری و فروش مال غیر موضوعات فوق در قالب رد مال و یا الزام به فک ملک مرهونه قابل پیگیری است فلذا تجدیدنظرخواهی در موارد مذکور انطباقی با جهات مذکور در ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی نداشته فلذا با رد اعتراض دادنامه مذکور در این موارد تایید می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 46 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
حمیدی راد – عاشورخانی

قاضی:
داودآبادی , حمیدی راد , عاشورخانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1305 - در اسناد رسمی تاریخ تنظیم معتبر است حتی بر علیه اشخاص ثالث ولی در اسناد عادی تاریخ فقط درباره اشخاصی که شرکت در تنظیم آن ها داشته و ورثه ی آنان و کسی که به نفع او وصیت شده معتبر است.

مشاهده ماده 1305 قانون مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM