رای قضایی شماره 9309970238000942

رای قضایی شماره 9309970238000942

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970238000942


شماره دادنامه قطعی:
9309970238000942

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ادعای اعطای قرض با صدور اسناد تجاری

پیام رای:
با توجه به اینکه چک صرفا وسیله پرداخت می باشد صدور چک دلالت بر اعطای قرض به دارنده و وجود رابطه استقراضی ندارد و وجود چک‬ در ید دارنده دلالت بر مدیونیت صادر کننده آن دارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی خانم ه.ح. با وکالت آقای ف.ج. به طرفیت آقای الف.الف. به خواسته الزام خوانده به پرداخت مبلغ 240.000.000 ریال با احتساب هزینه دادرسی و حق‬ الوکاله وکیل و خسارت تاخیر تادیه از تاریخ 1386/6/1 لغایت اجرای حکم از بابت چهار فقره چک به شماره ‬های.. . و.. . و.. . و.. . بانک ت. با این توضیح که وکیل خواهان بیان داشته مبلغ 24 میلیون تومان وجه نقد طی چهار فقره چک به شماره ‬های فوق به عهده بانک تجارت شعبه.. . کد.. . به خوانده دعوی پرداخت نموده و مقرر بوده تا تاریخ 1386/6/1 وجه مزبور به موکل مسترد گردد ولی با گذشت چهار سال و علی‬رغم مراجعات مکرر خوانده دعوی حاضر به استرداد وجه مزبور نیست دادگاه با عنایت به مراتب فوق و نظر به این که مدارک ابرازی خواهان ظاهرا حکایت از اشتغال ذمه خوانده در حق خواهان می نماید و نظر به این که هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است و نظر به این که خوانده با دعوت قبلی در جلسه دادرسی حاضر نشده و در قبال دعوی و مستندات ابرازی ایراد و دفاعی ننموده اند و با توجه به اظهارات گواهان و پاسخ استعلام واصله از بانک ت. شعبه.. . که حکایت از وصول وجه چک‬ها توسط خوانده را اثبات می کند لذا دادگاه دعوی خواهان را وارد و ثابت تشخیص داده و به استناد مواد 301-265 قانون مدنی و مواد 198-515-519-522 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ 240.000.000 ریال از بابت اصل خواسته و مبلغ 4.800.000 ریال از بابت هزینه دادرسی و نیز حق‬الوکاله وکیل بر اساس تعرفه و نیز خسارت تاخیر تادیه بر اساس شاخص سالانه بانک مرکزی از تاریخ تقدیم دادخواست 1390/3/31 لغایت زمان پرداخت در حق خواهان صادر و اعلام می نماید و نسبت به خسارت تاخیر تادیه از تاریخ 1386/6/1 به ‬لحاظ عدم استحقاق خواهان به ‬لحاظ عدم احراز مطالبه خواهان غیرثابت تشخیص و به استناد ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بی‬حقی خواهان صادر و اعلام می نماید. رای صادره غیابی و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در همین دادگاه است.
رییس شعبه 6 دادگاه عمومی حقوقی تهران
نعمتی
رای دادگاه
در خصوص دادخواست آقای الف.الف. با وکالت آقای س.ح. به‬ طرفیت خانم ه.ح. با وکالت آقای ف.ج. به خواسته واخواهی از دادنامه شماره 9009970226600938 مورخ 1390/9/28 در پرونده کلاسه 1390/6/212 دادگاه با توجه به اینکه حکم واخواسته متضمن محکومیت واخواه به پرداخت مبلغ 240/000/000 ریال با احتساب هزینه دادرسی و حق ‬الوکاله و خسارت تاخیر تادیه از بابت چهار فقره چک به شماره‬ های.. .. . .. . . و.. . عهده بانک ت. بوده و وکیل واخواه با تقدیم دادخواست و با حضور در جلسه دادرسی بیان داشته چک‬های تحویل شده به واخوانده از بابت طلب و تسویه‬ حساب با موکل بوده و از بابت قرض نبوده است دادگاه با بررسی محتویات پرونده نظر به اینکه واخوانده دلیلی بر مقروض بودن واخواه به واخوانده ارایه ننموده و با توجه به اینکه وجود چک‬ها در ید واخواه دلالت بر مدیونیت صادر کننده آن (واخوانده) دارد لذا دادگاه به استناد ماده 305 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن فسخ دادنامه واخواسته حکم به بی‬ حقی واخوانده در دعوی مطروحه صادر و اعلام می دارد. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 6 دادگاه عمومی حقوقی تهران
نعمتی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم ه.ح. با وکالت ف.ج. به طرفیت آقای الف. الف. با وکالت آقای س.ح. از دادنامه شماره 224 مورخ 1393/3/11 صادره از شعبه 6 دادگاه عمومی حقوقی تهران که متضمن رسیدگی به واخواهی به ‬عمل آمده از ناحیه تجدیدنظر خوانده نسبت به دادنامه شماره 938 مورخ 1390/9/28 مشعر بر محکومیت تجدیدنظر خوانده به پرداخت 240/000/000 ریال بابت اصل خواسته به انضمام خسارات دادرسی و تاخیر تادیه و نهایتا فسخ دادنامه واخواسته و صدور حکم بر بی‬حقی تجدیدنظرخواه نسبت به خواسته مطالبه طلب می باشد دادگاه در این مرحله از دادرسی پس از بررسی مندرجات پرونده تجدیدنظرخواهی به‬ عمل آمده را وارد ندانسته و اساسا آن را به کیفیتی نمی داند تا موجبات نقض و اعلام بی‬ اعتباری دادنامه تجدیدنظر خواسته را برای این دادگاه موجه و مدلل نماید زیرا صدور چند فقره چک موضوع ادعای تجدیدنظرخواه با توجه به اینکه صرفا وسیله پرداخت می باشد دلالتی بر وجود رابطه استقراضی ندارد. از نحوه صدور چک‬های موضوع ادعا نیز رابطه استقراضی قابل استنباط نمی باشد بالاخص اینکه پس از مدت مدیدی تجدیدنظرخواه مدعی رابطه استقراضی گردیده که مراتب مورد انکار تجدیدنظر خوانده قرار گرفته از نحوه اداء شهادت گواهان نیز نمی تواند به رابطه استقراضی واقف گردیده زیرا گواهان رابطه فی‬مابین را در راستای ارز خارجی گواهی نموده اند و دلالتی بر وجه موضوع خواسته ندارد تا قابلیت امعان‬ نظر داشته باشد. اوضاع و احوال حاکم بر پرونده نیز حکایت از صحت دفاعیات تجدیدنظرخوانده دارد بر همین اساس چون دادنامه تجدیدنظرخواسته موافق با مقررات قانونی و اصول حقوقی اصدار یافته و تجدیدنظرخواهی به ‬عمل آمده نیز با هیچ‬یک از شقوق مختلف ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی منطبق نبوده دادگاه ضمن رد تجدیدنظرخواهی به ‬عمل آمده به استناد ماده 358 قانون یاد شده عینا دادنامه تجدیدنظر خواسته را تایید و استوار می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
مستشاران شعبه 55 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
رحیمی – رفعت

قاضی:
مسعود نعمتی , رحیمی , رفعت

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 301 - کسی که عمدا یا اشتباها چیزی را که مستحق نبوده است دریافت کند ملزم است که آن را به مالک تسلیم کند.

مشاهده ماده 301 قانون مدنی

ماده 265 - هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.

مشاهده ماده 265 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM