رای قضایی شماره 9309970221801001

رای قضایی شماره 9309970221801001

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221801001


شماره دادنامه قطعی:
9309970221801001

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/10

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
(1) ضمانت اجرای عدم امضای قرارداد اجاره توسط دو شاهد (2) قانون حاکم بر درخواست تجویز انتقال منافع به غیر در اماکن تجاری

پیام رای:
(1) در صورت عدم امضای قرارداد اجاره توسط دو شاهد قرارداد مزبور از لحاظ تخلیه از شمول قانون روابط موجر و مستاجر 1376 خارج است. (2) تجویز انتقال منافع ناظر به قراردادهای اجاره تابع قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 بوده و خروج موضوعی از مقررات قانون روابط موجر مستاجر مصوب 1376 و قانون مدنی دارد

رای دادگاه بدوی
آقای ح.ه. به وکالت از خانم ج.پ. فرزند م. دادخواستی به طرفیت 1- آقای ر.پ. با وکالت آقای ح.ص. 2- خانم ب.ف. به خواسته الزام خواندگان به تجویز انتقال منافع عین مستاجره به انضمام جبران کلیه خسارات دادرسی را تقدیم دادگاه کرده و چنین توضیح داده است که حسب قرارداد اجاره عادی مورخ 1386/3/20 خواهان یک باب مغازه واقع در پیشوا را از مرحوم م.پ. مورث خواهان و خواندگان اجاره کرده و پس از فوت موجر مورث خوانده ردیف اول سهم‬الارث دو وارث دیگر را هم خریداری کرده و مالکیت تمام ملک متعلق به اوست. از طرفی با توجه به عدم رعایت شرایط شکلی مندرج در ماده 2 قانون روابط موجر ومستاجر سال 1376 و حسب دادنامه صادره استنادی پیوست دادخواست اجاره‬ نامه مشمول قانون فوق ‬الذکر نبوده و در حکومت قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356 قرار می گیرد. خوانده در پاسخ به ادعای خواهان در جلسه دادرسی و لوایح بعدی تخلیه وی را در قبال پرداخت سرقفلی به وی درخواست نکرده و از طرفی دلیل موجهی برای عدم تجویز خود در انتقال منافع به غیر ارایه نداده است. لذا دادگاه دعوای خواهان را وارد دانسته و به استناد ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1356 حکم به تجویز انتقال منافع مورد اجاره مندرج در قرارداد اجاره عادی مورخ 1386/3/20 که پیوست دادخواست است از طریق تنظیم سند انتقال در دفاتر اسناد رسمی نزدیک ملک صادر و اعلام می گردد. بدیهی است مستاجر جدید از هرحیث نسبت به تمام شرایط اجاره قایم ‬مقام مستاجر سابق خواهد بود. مدت اعتبار این دادنامه شش ماه از تاریخ قطعیت آن بوده و پس از آن درصورت عدم اجرا ملغی‬ الاثر خواهد بود و اما در خصوص خسارات دادرسی به استناد مواد 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی خواندگان به ‬صورت بالمناصفه به پرداخت مبلغ 1/020/000 ریال بابت هزینه دادرسی و 1/800/000 ریال بابت حق ‬الوکاله وکیل در حق خواهان محکوم می شوند. رای صادره حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می باشد.
رییس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی دادگستری شهرستان پیشوا - کیوان هاشمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
دادنامه تجدیدنظرخواسته به شماره 9309972926300190 مورخه 1393/4/15 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی شهرستان پیشوا که بر تجویز انتقال منافع عین مستاجره موضوع اجاره‬ نامه عادی مورخه 1386/3/20 به غیر از طریق تنظیم سندرسمی انتقال در یکی از دفاتر اسناد رسمی اشعار داشته و مورد تجدیدنظرخواهی ر.پ. با وکالت ح.ص. واقع شده است مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد و مستوجب نقض آن می باشد زیرا که اولا تمام قراردادهای اجاره که پس از لازم ‬الاجرا شدن قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 تنظیم شده اند تابع مقررات قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 بوده و چنانچه تشریفات مقرر در ماده 2 قانون مرقوم از حیث امضاء دو شاهد رعایت نشده باشد صرفا از شمول دستور تخلیه خارج گردیده و تابع مقررات عام قانون مدنی می باشند که در مانحن ‬فیه قرارداد مدرکیه در تاریخ 1386/3/20 فی‬مابین تجدیدنظرخوانده با مورث تجدیدنظرخواه تنظیم گردیده است که در زمان حاکمیت قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 می باشد ثانیا به‬ لحاظ عدم رعایت تشریفات تنظیم اجاره ‬نامه مقررات قانون مدنی بر روابط استیجاری استقرار داشته که با انقضاء مدت اجاره موجر می تواند تخلیه عین مستاجره را درخواست نماید ثالثا تجویز انتقال منافع ناظر به قراردادهای اجاره تابع قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 بوده و خروج موضوعی از مقررات قانون روابط موجر مستاجر مصوب 1376 و قانون مدنی دارد از این رو دادگاه با قبول لایحه اعتراضیه و با استناد به قسمت اول از ماده 358 از قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه معترض‬عنه قرار رد دعوی خواهان نخستین را صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 18 تجدیدنظر استان تهران
امانی شلمزاری – کریمی

قاضی:
عزت اله امانی شلمزاری , کریمی , کیوان هاشمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM