رای قضایی شماره 9309970905601236

رای قضایی شماره 9309970905601236

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970905601236


شماره دادنامه قطعی:
9309970905601236

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/11

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
عدم احتساب ایام سنوات ارفاقی در محاسبه مستمری بازنشستگان پیش از موعد

پیام رای:
در ایام سنوات ارفاقی حقوق اشتغال پرداخت نمی‎شود تا مبنای تعیین مستمری قرار گیرد. بنابراین مستمری بازنشستگی باید بر اساس دو سال خدمت واقعی و نه دو سال آخر سنوات ارفاقی محاسبه شود.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
در خصوص شکایت آقای ق. ق. به طرفیت سازمان تامین اجتماعی شیراز به خواسته عدم محاسبه مابه التفاوت بیمه پرداختی حکم مستمری و الزام به صدور حکم مستمری برابر 24 ماه آخرین بیمه پرداختی ایام ارفاقی با توجه به تبصره ماده 77 قانون تامین اجتماعی که مقرر داشته ملاک تعیین حقوق بازنشستگی متوسط مجموع حقوق و دستمزدی است که حق بیمه پرداخت گردیده است و شاکی نیز از سنوات ارفاقی استفاده و بابت آن به سازمان مابه التفاوت پرداخت شده است و سازمان به دلیل عدم انجام کار و اشتغال حقوق سنوات ارفاقی را در مستمری لحاظ ننموده است که این عمل وجاهت قانونی ندارد. فلذا با توجه به مراتب شکایت نامبرده وارد تشخیص و علیهذا حکم به ورود شکایت صادر و اعلام می گردد. این رای به استناد ماده 7 قانون دیوان عدالت اداری مصوب 25/9/85 قطعی است.
رییس شعبه 12 دیوان عدالت اداری ـ مستشاران شعبه
محمدی ـ سالاری ـ چاوشی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
نظر به اینکه به موجب ماده 77 قانون تامین اجتماعی مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که بر اساس آن حق بیمه پرداخت شده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه ملاک تعیین مستمری بازنشستگی است و حقوق و دستمزد در سنوات واقعی خدمت قابل پرداخت می باشد و در سنوات ارفاقی بیمه شده حقوق یا دستمزد دریافت نمی کرده تا مجموع مزد یا حقوق ملاک محاسبه مستمری بازنشستگی قرار گیرد و از طرفی به موجب رای وحدت رویه شماره 674 مورخ 4/10/91 ملاک تعیین مستمری بازنشستگی 24 ماه آخر از سنوات واقعی که بر اساس آن بیمه شده حقوق و دستمزد دریافت داشته و حق بیمه پرداخت نموده است اعلام شده؛ بنابراین رای معترض عنه را برخلاف بین ماده 77 قانون تامین اجتماعی و رای وحدت رویه مارالذکر تشخیص و ضمن پذیرش تقاضای اعمال ماده 79 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری و نقض رای مذکور حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه اول تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
مولابیگی ـ فرجی

قاضی:
محمدی , سالاری , چاووشی , غلامرضا مولابیگی , محمدناصر فرجی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 7ـ دیوان می تواند به تعداد مورد نیاز کارشناسانی از رشته های مختلف که حداقل دارای ده سال سابقه کار اداری و مدرک کارشناسی یا بالاتر باشند به عنوان مشاور دیوان داشته باشد. در صورت نیاز هریک از شعب به مشاوره و کارشناسی به درخواست شعبه یا به تشخیص رئیس دیوان کارشناس مشاور توسط رئیس دیوان به شعبه معرفی می شود. در این صورت کارشناس پس از بررسی موضوع نتیجه را به طور مکتوب به شعبه ارائه می کند تا در پرونده درج شود. قاضی شعبه با ملاحظه نظر وی مبادرت به صدور رای می نماید. تبصره ـ حقوق و مزایای مشاورینی که در اجرای ماده (9) قانون دیوان عدالت اداری مصوب 25/9/1385 منصوب شده اند مطابق مقررات زمان انتصاب محاسبه و پرداخت می شود.

مشاهده ماده 7 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 79ـ در صورتی که رئیس قوه قضائیه یا رئیس دیوان رای قطعی شعب دیوان را خلاف بین شرع یا قانون تشخیص دهند رئیس دیوان فقط برای یک بار با ذکر دلیل پرونده را برای رسیدگی ماهوی و صدور رای به شعبه همعرض ارجاع مینماید. رای صادر شده قطعی است. تبصره ـ چنانچه رای قطعی موضوع این ماده از شعبه بدوی صادر شده باشد در این صورت پرونده برای صدور رای به شعبه تجدیدنظر ارجاع می گردد.

مشاهده ماده 79 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 77 ـ میزان مستمری بازنشستگی عبارتست از یک سی ام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از (30٫35) سی وپنج سی ام متوسط مزد یا حقوق تجاوز ننماید. (اصلاحی 16/12/1371) تبصره ـ متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارتست از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که براساس آن حق بیمه پرداخت گردیده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر بیست و چهار. (اصلاحی 16/12/1371)

مشاهده ماده 77 قانون تامین اجتماعی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM