رای قضایی شماره 9309970910601149

رای قضایی شماره 9309970910601149

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910601149


شماره دادنامه قطعی:
9309970910601149

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/11

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
تعلیق حبس محکوم علیه در بزه اختلاس

پیام رای:
در صورت استرداد وجه یا مال مورد اختلاس قبل از صدور کیفرخواست دادگاه مکلف به تعلیق حبس محکوم علیه می باشد.

رای خلاصه جریان پرونده
آقای م. به اتهام اختلاس به میزان سیصد و چهل و شش میلیون ریال توام با جعل سند تحت تعقیب قرار گرفته و به موجب دادنامه شماره 358-07/11/90 شعبه 110 دادگاه جزایی شیراز و مستندا به ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و تبصره های 2 و 3 و 4 آن به مجازات تحمل یک سال حبس تعزیری انفصال دایم از خدمات دولتی و پرداخت یک هفتم از دو برابر مال به دست آمده از جرم به عنوان جزای نقدی و رد مبلغ چهارده میلیون ریال به شاکی محکوم گردیده است و رای صادره به موجب دادنامه شماره 899-28/06/91 شعبه پانزدهم دادگاه تجدیدنظر استان فارس تایید و قطعیت یافته است. وکیل محکوم علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور و با اعلام این که: موکل در همان بدو امر حسابرسی و قبل از صدور کیفرخواست وجه مورد اختلاس به میزان سیصد و چهل و شش میلیون ریال را مسترد داشته است و تبصره 3 ماده 5 قانون مورد استناد در رای دادگاه دستور داده است در چنین مواردی دادگاه باید او را از تمام یا قسمتی از جزای نقدی معاف نماید و اجراء مجازات حبس را معلق نماید و فتوکپی مصدق نامه شماره 1/416601- 03/03/93 مدیر کل کمیته امداد استان فارس نیز که موید این امر است ضمیمه می باشد لذا مستندا به بند 5 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری درخواست اعاده دادرسی نموده است و پرونده در مورخ 10/04/93 به این شعبه ارجاع گردیده است که به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می نماید.

رای شعبه دیوان عالی کشور
با توجه به این که دادگاه بدوی در رای خود به تبصره 3 ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری استناد کرده است و طبق تبصره 3 مذکوره هرگاه مرتکب اختلاس قبل از صدور کیفرخواست تمام وجه یا مال مورد اختلاس را مسترد نماید دادگاه مکلف است حبس وی را معلق نماید ولی در رای بدوی معلق نشده است مجازات مقرره غیرمتناسب تشخیص و مشمول بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری می باشد لذا با استناد به ماده 274 قانون آیین دادرسی موصوف ضمن تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 899-28/06/91 صادر شده از شعبه پانزدهم دادگاه تجدیدنظر استان فارس پرونده را جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می نماید.
رییس شعبه سی و سوم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
نیازی ـ قرشی

قاضی:
محمد نیازی , سید مجتبی قریشی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 5 ـ هر یک از کارمندان و کارکنان ادارات و سازمانها یا شوراها و یا شهرداری ها و موسسات و شرکتهای دولتی و یا وابسته به دولت و یا نهادهای انقلابی و دیوان محاسبات و موسساتی که به کمک مستمر دولت اداره می شوند و یا دارندگان پایه قضائی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و مامورین به خدمات عمومی از رسمی یا غیررسمی وجوه یا مطالبات یا حواله ها یا سهام و اسناد و اوراق بهادار و یا سایر اموال متعلق به هر یک از سازمانها و موسسات فوق الذکر و یا اشخاص را که بر حسب وظیفه به آنها سپرده شده است بنفع خود یا دیگری برداشت و تصاحب نماید مختلس محسوب و بترتیب زیر مجازات خواهد شد. تبصره 1 ـ در صورتیکه میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و شش ماه تا سه سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می شود. تبصره 2 ـ چنانچه عمل اختلاس توام با جعل سند و نظایر آن باشد در صورتیکه میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به 2 تا 5 سال حبس و یک تا 5 سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به 7 تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر دو مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می شود. تبصره 3 ـ هر گاه مرتکب اختلاس قبل از صدور کیفر خواست تمام وجه یا مال مورد اختلاس را مسترد نماید دادگاه او را از تمام یا قسمتی از جزای نقدی معاف می نماید و اجراء مجازات حبس را معلق ولی حکم انفصال درباره او اجراء خواهد شد. تبصره 4 ـ حداقل نصاب مبالغ مذکور در جرائم اختلاس از حیث تعیین مجازات یا صلاحیت محاکم اعم از اینست که جرم دفعتا واحده یا به دفعات واقع شده و جمع مبلغ مورد اختلاس بالغ بر نصاب مزبور باشد. تبصره 5 ـ هر گاه میزان اختلاس زائد بر صد هزار ریال باشد در صورت وجود دلایل کافی صدور قرار بازداشت موقت به مدت یک ماه الزامی است و این قرار در هیچ یک از مراحل رسیدگی قابل تبدیل نخواهد بود. همچنین وزیر دستگاه می تواند پس از پایان مدت بازداشت موقت کارمند را تا پایان رسیدگی و تعیین تکلیف نهائی وی از خدمت تعلیق کند. به ایام تعلیق مذکور در هیچ حالت هیچگونه حقوق و مزایایی تعلق نخواهد گرفت. تبصره 6 ـ در کلیه موارد مذکور در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه مکلف به رعایت مقررات تبصره یک ماده یک از لحاظ حداقل حبس و نیز بنا به مورد حداقل انفصال موقت و یا انفصال دائم خواهد بود.

مشاهده ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM