رای قضایی شماره 9309972164300196

رای قضایی شماره 9309972164300196

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309972164300196


شماره دادنامه قطعی:
9309972164300196

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/05

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تفاوت حواله موسسه اعتباری با چک

پیام رای:
موسسه اعتباری بانک تلقی نمی شود تا چک صادره از سوی موسسه اعتباری نیز به‬ عنوان چک موضوع قانون تجارت تلقی شود بلکه به‬ عنوان یک سند طلب و حواله است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خواهان آقای م.د. به‬ طرفیت خواندگان آقای ح.ف. و آقای ح.م. (خوانده ردیف دوم با وکالت آقای ه.م. و خانم پ.ک.) مبنی بر مطالبه وجه یک فقره چک به شماره 669774 مورخ 1386/8/20 به مبلغ یکصد میلیون ریال عهده موسسه اعتباری ت. شعبه.. . و هزینه دادرسی و خسارت تاخیر تادیه با توجه به محتویات و اوراق پرونده و مفاد دادخواست و اظهارات خواهان به ‬شرح صورت‬جلسه مورخ 1393/3/20 مبنی بر اینکه طلب اینجانب از آقای م. است که بابت بدهی خود این چک موسسه اعتباری را امضاء کرده و به اینجانب داده است و عنایتا به عدم حضور خوانده ردیف اول به‬لحاظ عدم شناسایی در نشانی بانک و صرفنظر از نحوه دفاعیات وکیل خوانده ردیف دوم مبنی بر اینکه مستند دعوی خواهان بر اساس ماده 310 قانون تجارت چک محسوب می شود و مطابق ماده 315 قانون تجارت در صورت عدم اقدام و مطالبه ظرف مدت 15 روز از تاریخ سررسید علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود دادگاه عنایتا به اینکه موسسه اعتباری بانک تلقی نمی شود تا چک صادره از سوی موسسه اعتباری نیز به ‬عنوان چک موضوع قانون تجارت تلقی شود بلکه به ‬عنوان یک سند طلب و حواله است که خوانده ردیف دوم با امضای ظهر آن دین و بدهی خود را تا مبلغ مندرج در آن سند را قبول نموده است و موضوع از مصادیق نقل ذمه است که در مانحن‬فیه ذمه مضمون‬ عنه بری و ذمه ضامن که خوانده ردیف دوم می باشد نسبت به مضمون ‬له مشغول می شود و نیز قطع‬ نظر از دفاعیات بلاوجه دیگر وکیل خوانده ردیف دوم مبنی بر اینکه موکلش اذعان داشته موکلش یادش نیست که این چک را چه‬ موقع به خواهان داده است و ادعا می کند وسایلم را از ماشین زده اند و احتمالا این چک داخل آن مدارکی بوده که دلیلی نیز بر ادعایش ارایه نداده علی‬هذا دادگاه بنا به مراتب یاد شده دعوی خواهان را نسبت به خوانده ردیف دوم با استصحاب دین و اشتغال ذمه ایشان مستندا به مواد 698 قانون مدنی و 198 و 515 و 519 و 522 قانون آیین دادرسی مدنی وارد تشخیص و حکم به محکومیت آقای ح.م. به پرداخت مبلغ یکصد میلیون ریال به‬ عنوان اصل خواسته و 2/123/000 ریال به‬ عنوان هزینه دارسی و نیز خسارت تاخیر تادیه از تاریخ تقدیم دادخواست لغایت اجرای کامل دادنامه بر اساس شاخص نرخ تورم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در حق خواهان صادر و اعلام و نسبت به خوانده ردیف اول مستندا به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه‬های عمومی و انقلاب حکم بر برایت ذمه ایشان صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه‬های تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 218 دادگاه عمومی حقوقی تهران - گلدار

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی ح.م. با وکالت ه.م. و پ.ک. به‬ طرفیت م.د. نسبت به دادنامه شماره 930000196 مورخه 1393/3/25 صادره از شعبه 218 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر اساس آن حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ یکصد میلیون ریال به عنوان اصل خواسته و 2/123/000 به عنوان هزینه دادرسی و خسارت تاخیر تادیه صادر و اعلام شده است وارد و موجه نمی باشد. زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته وفق مقررات و بر اساس محتویات پرونده صادر شده و از ناحیه تجدیدنظرخواه علل و جهات موجهی که موجبات نقض و از‬هم‬ گسیختن دادنامه تجدیدنظر خواسته را فراهم نماید ابراز و اقامه نشده است. بر این اساس تجدیدنظرخواهی خارج از شقوق مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی تشخیص به استناد ذیل ماده 358 همان قانون با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته تایید می شود. رای صاده قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 44 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
شیخ علیا لواسانی – توحیدی

قاضی:
احمد شیخ علیا لواسانی , مجتبی توحیدی , گلدار

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 698 - بعد از این که ضمان به طور صحیح واقع شد ذمه ی مضمون عنه بری و ذمه ی ضامن به مضمون له مشغول می شود.

مشاهده ماده 698 قانون مدنی

ماده 310 ـ چک نوشته ای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محال علیه دارد کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار می نماید.

مشاهده ماده 310 قانون تجارت

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM