رای قضایی شماره 9309970221900791

رای قضایی شماره 9309970221900791

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221900791


شماره دادنامه قطعی:
9309970221900791

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/31

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
کشف مال مسروقه در ید متهم

پیام رای:
صرف کشف مال مسروقه در ید متهم دلیل بر ارتکاب سرقت نیست

رای دادگاه بدوی
دادسرای ناحیه ده تهران علیه آقای ج.ش. فرزند م. به اتهام سرقت گوشی کیفرخواست صادر نموده است (ص 43). شاکی ادعا نموده یک عدد گوشی سونی اریکسون در مورخه 20/08/91 در محل ایستگاه BRT خیابان آزادی گم کرده است در استعلام از شرکت ایرانسل اعلام شده که گوشی مذکور با سیم کارت آقای ع.س. فعال بوده است وی ادعا می نماید گوشی در اختیار وی نبوده و استفاده کننده آقای ج.ش. است (ص 13). متهم در مرحله تحقیقات اظهار داشته گوشی را پیدا کرده و از آن استفاده نموده است (ص 16). نظر به این که دلیل اثباتی جهت اثبات بزه سرقت وجود ندارد و متهم صرفا به پیدا کردن گوشی اقرار دارد دادگاه به استناد بند الف ماده 177 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری حکم بر برایت متهم صادر می نماید. رای صادره ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 1177 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ کریمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ب.پ. نسبت به دادنامه شماره 392 مورخ 29/04/92 صادره از شعبه 1177 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن در مورد شکایت تجدیدنظرخواه دایر بر سرقت یک عدد گوشی موبایل رای به برایت آقای ج.ش. صادر گردیده است و معترض ضمن اعتراض به برایت صادره به عدم تعیین تکلیف و عدم صدور حکم به استرداد گوشی که در ید تجدیدنظرخوانده کشف گردیده نیز اعتراض نموده است؛ با بررسی اوراق و محتویات پرونده و مشاوره اولا در مورد برایت صادره اعتراض موجه و موثری که موجبات نقض رای صادره را فراهم نماید و به اساس آن خدشه وارد نماید به عمل نیامده است و صرف کشف شیء مسروقه در ید کسی نمی تواند دلیل بر انتساب سرقت و محکومیت به آن شخص باشد و پیدا نمودن از طریق غیر سرقت جهت تحصیل مال می تواند باشد کما این که متهم این گونه دفاع نموده است و با رعایت اصل فقهی اصاله الصحه و این که در رعایت تشریفات دادرسی نیز اشکال موثری وجود ندارد لذا در این قسمت به استناد بند الف ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن رد تجدیدنظرخواهی رای معترض عنه تایید می گردد. ثانیا در مورد عدم تعیین تکلیف راجع به گوشی مکشوفه از آن جایی که مطابق قسمت ذیل ماده 215 قانون مجازات اسلامی 1392 دادگاه بدوی ضمن صدور حکم اعم از محکومیت یا برایت یا موقوفی تعقیب متهم مکلف بوده است در مورد اشیاء و اموال رای مبنی بر استرداد ضبط یا معدوم شدن که سهوا از قلم افتاده است صادر نماید لذا با رعایت تبصره 4 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب ضمن تذکر به دادگاه بدوی و با اصلاح رای مذکور به استرداد گوشی موبایل مکشوفه متعلق به شاکی با مشخصات مندرج در دادنامه فوق الذکر و تحویل آن به تجدیدنظرخواه رای صادر می گردد. این رای قطعی است.
مستشاران شعبه 19 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
نبوی لاریمی ـ ایرانی

قاضی:
کریمی , نبوی لاریمی , ایرانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 215 ـ بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب باید تکلیف اشیاء و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد مسترد ضبط یا معدوم شود. در مورد ضبط دادگاه تکلیف اموال و اشیاء را تعیین می کند. همچنین بازپرس و یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد وی جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیاء مذکور را صادر نماید: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ ـ جزء اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم گردد. در کلیه امور جزایی دادگاه نیز باید ضمن صدور حکم یا قرار یا پس از آن اعم از اینکه مبنی بر محکومیت یا برائت یا موقوفی تعقیب متهم باشد در مورد اشیاء و اموالی که وسیله ارتکاب جرم بوده یا در اثر جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص یافته است باید رای مبنی بر استرداد ضبط یا معدوم شدن آن صادر نماید. تبصره 1 ـ متضرر از قرار بازپرس یا دادستان یا قرار یا حکم دادگاه می تواند از تصمیم آنان راجع به اشیاء و اموال مذکور در این ماده شکایت کند و طبق مقررات در دادگاه های جزایی شکایت خود را تعقیب و درخواست تجدیدنظر نماید هر چند قرار یا حکم دادگاه نسبت به امر جزائی قابل شکایت نباشد. تبصره 2 ـ مالی که نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب برای دولت است یا موجب خرابی یا کسر فاحش قیمت آن می گردد و حفظ مال هم برای دادرسی لازم نیست و همچنین اموال ضایع شدنی و سریع الفساد حسب مورد به دستور دادستان یا دادگاه به قیمت روز فروخته می شود و وجه حاصل تا تعیین تکلیف نهایی در صندوق دادگستری به عنوان امانت نگهداری می گردد.

مشاهده ماده 215 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM