رای قضایی شماره 9309970905600786

رای قضایی شماره 9309970905600786

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970905600786


شماره دادنامه قطعی:
9309970905600786

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/30

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
ملاک احراز غیر دولتی بودن شرکت خوانده

پیام رای:
ملاک احراز دولتی یا غیر دولتی بودن شرکت خوانده جهت احراز صلاحیت دیوان در رسیدگی به دعاوی علیه شرکت های دولتی واگذار شده به بخش خصوصی وضعیت شرکت در زمان تقدیم دادخواست است.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
اولاـ ایراد اداره مشتکی عنه [شرکت سهامی] وارد نیست زیرا حکم شماره.. . مورخ 65/3/22 در زمانی که شاکی مشغول به کار بوده و حکم اخراج ایشان صادر شده است. شرکت به صورت دولتی بوده و برابر ماده 18 قانون تخلفات [به تخلفات کارکنان شرکت هایی دولتی] که بخشی از سرمایه آن از بودجه عمومی تامین می گردد بر اساس قانون تخلفات رسیدگی می کردند و لذا ایراد اداره متشکی عنه مردوداست ثانیاـ اگر شاکی تخلف داشته اند می بایست بر اساس قانون تخلفات به اتهام این امر در هیات های تخلفات اداری رسیدگی و رای شایسته و قانونی صادر می نمودند که این گونه عمل نشده است. ضمن اینکه شاکی اتهام غیبت و غیره را تکذیب و انکار نموده است علیهذا بنا به مراتب فوق مستندا به مواد 7 13 و 14 قانون دیوان عدالت اداری و به لحاظ مخدوش بودن حکم مذکور و عدم دفاع موثر اداره مشتکی عنه حکم به ورود شکایت شاکی و نقض حکم صدرالاشعار صادر و اعلام می گردد. اداره مشتکی عنه تکلیف دارد که در صورت ضرورت پرونده شاکی را جهت رسیدگی به هیات تخلفات اداری ارجاع نمایند. این رای قطعی است.
رییس شعبه 21 دیوان عدالت اداری ـ مستشاران شعبه
کریمی تبار ـ رضایی ـ اسکندری

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
نظر به اینکه شرکت سهامی ب. از سال 1388 به بخش خصوصی واگذار شده است و هشتاد درصد سهام آن متعلق به بخش غیردولتی می باشد بنابراین به استناد به ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری شرکت غیردولتی تلقی می گردد و چون طبق ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صرفا شکایت از واحدها و مامورین دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی در دیوان قابل استماع می باشد و لذا شکایت از واحدهای غیردولتی از جمله شرکت ب. که به بخش غیردولتی واگذار شده است مسموع نیست و چون در تاریخ تقدیم دادخواست در سال 1389 شرکت سهامی ب. به بخش غیردولتی واگذار شده بود و ملاک جهت احراز صلاحیت تاریخ تقدیم دادخواست با رعایت ماده 26 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 120 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری می باشد علیهذا ضمن پذیرش تقاضای اعمال ماده 79 رای معترض عنه را خلاف بین قانون تشخیص و ضمن نقض آن قرار رد دعوی صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه اول تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
مولابیگی ـ فرجی

قاضی:
رضائی , غلامرضا مولابیگی , محمدناصر فرجی , قاسم اسکندری , کریمی‏تبار

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 7ـ دیوان می تواند به تعداد مورد نیاز کارشناسانی از رشته های مختلف که حداقل دارای ده سال سابقه کار اداری و مدرک کارشناسی یا بالاتر باشند به عنوان مشاور دیوان داشته باشد. در صورت نیاز هریک از شعب به مشاوره و کارشناسی به درخواست شعبه یا به تشخیص رئیس دیوان کارشناس مشاور توسط رئیس دیوان به شعبه معرفی می شود. در این صورت کارشناس پس از بررسی موضوع نتیجه را به طور مکتوب به شعبه ارائه می کند تا در پرونده درج شود. قاضی شعبه با ملاحظه نظر وی مبادرت به صدور رای می نماید. تبصره ـ حقوق و مزایای مشاورینی که در اجرای ماده (9) قانون دیوان عدالت اداری مصوب 25/9/1385 منصوب شده اند مطابق مقررات زمان انتصاب محاسبه و پرداخت می شود.

مشاهده ماده 7 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 13ـ اثر ابطال مصوبات از زمان صدور رای هیات عمومی است مگر در مورد مصوبات خلاف شرع یا در مواردی که به منظور جلوگیری از تضییع حقوق اشخاص هیات مذکور اثر آن را به زمان تصویب مصوبه مترتب نماید.

مشاهده ماده 13 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 14ـ مرجع حل اختلاف در صلاحیت بین شعب دیوان و سایر مراجع قضائی شعب دیوان عالی کشور است.

مشاهده ماده 14 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 10ـ صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است: 1ـ رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از: الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها 2 ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما کمیسیون موضوع ماده ( 100 ) قانون شهرداری ها منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها 3ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (1) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی تبصره1 ـ تعیین میزان خسارات وارده از ناحیه موسسات و اشخاص مذکور در بندهای (1) و (2) این ماده پس از صدور رای در دیوان بر وقوع تخلف با دادگاه عمومی است. تبصره2 ـ تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.

مشاهده ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 120ـ شعب تشخیص فعلی دیوان پس از رسیدگی به پرونده های موجود منحل می شوند.

مشاهده ماده 120 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 26 - تشخیص صلاحیت یا عدم صلاحیت هر دادگاه نسبت به دعوایی که به آن رجوع شده است با همان دادگاه است. مناط صلاحیت تاریخ تقدیم دادخواست است مگر در موردی که خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 26 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 4- شرکت دولتی: بنگاه اقتصادی است که به موجب قانون برای انجام قسمتی از تصدی های دولت به موجب سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری جزو وظایف دولت محسوب می گردد ایجاد و بیش از پنجاه درصد (50%) سرمایه و سهام آن متعلق به دولت می باشد. هر شرکت تجاری که از طریق سرمایه گذاری وزارتخانه ها موسسات دولتی و شرکت های دولتی منفردا یا مشترکا ایجاد شده مادام که بیش از پنجاه درصد (50%) سهام آنها منفردا یا مشترکا متعلق به واحدهای سازمانی فوق الذکر باشد شرکت دولتی است. تبصره 1- تشکیل شرکت های دولتی تحت هریک از عناوین فوق الذکر صرفا با تصویب مجلس شورای اسلامی مجاز است همچنین تبدیل شرکت هایی که سهام شرکت های دولتی در آنها کمتر از پنجاه درصد (50%) است با افزایش سرمایه به شرکت دولتی ممنوع است. تبصره 2- شرکت هایی که به حکم قانون یا دادگاه صالح ملی و یا مصادره شده و شرکت دولتی شناخته شده یا می شوند شرکت دولتی تلقی می گردند. تبصره 3- احکام «شرکت های دولتی» که در این قانون ذکر شده بر کلیه شرکت هایی که شمول قوانین و مقررات عمومی بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است نیز اعمال خواهد شد.

مشاهده ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM