رای قضایی شماره 9309970925301175

رای قضایی شماره 9309970925301175

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970925301175


شماره دادنامه قطعی:
9309970925301175

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/11

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
جعل استفاده از سند مجعول و خیانت در امانت

پیام رای:
ارتکاب جعل و استفاده از سند مجعول در راستای بزه خیانت در امانت فاقد مجازات مستقل از خیانت در امانت است و مرتکب فقط به مجازات خیانت در امانت محکوم می شود.

رای خلاصه جریان پرونده
شعبه 1163 دادگاه عمومی جزایی.. . به موجب دادنامه شماره 000039 – 1392/01/28 آقای ع.ک. را به اتهام جعل دو فقره چک جمعا به مبلغ سی میلیون تومان و استفاده از این دو چک مجعول و خیانت در امانت در مورد این دو چک و در مورد مبلغ جمعا یک­صد و ده میلیون تومان که بابت رهن دو آپارتمان بوده و نیز تحصیل مال نامشروع به مبلغ دو چک مذکور و مبلغ یک­صد و ده میلیون تومان با توجه به شکایت خانم س.ن. و نظریه کارشناس رسمی دادگستری کپی اسناد مدارک ارایه شده و با این استدلال که بزه خیانت در امانت و تحصیل مال نامشروع با فعل واحد بوده و از موارد تعدد معنوی است با استناد به مواد 46 و 536 و 674 قانون مجازات اسلامی از جهت جعل به تحمل شش ماه حبس و بابت اتهام استفاده از سند مجعول به تحمل شش ماه حبس و به جهت خیانت در امانت به تحمل دو سال حبس محکوم نموده است. در پی تجدیدنظرخواهی محکوم علیه شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان.. . به موجب دادنامه شماره 00296–1392/03/11 ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه بدوی را عینا تایید نموده است. محکوم علیه یاد شده با پیوست دادنامه های موصوف و مدارکی از پرونده محاکماتی و فتوکپی مبایعه نامه ها و شهادت نامه های چند تن مبنی بر این که چک ها وسیله شاکیه در اختیار آقای ع.ک. قرار گرفته است با این ادعا که شاکیه به او بدهکار بوده و او طلب خود را برداشته است و چک ها وسیله شاکیه در اختیار او قرار گرفته است و هیچ گونه جعل صورت نگرفته و خیانت در امانتی نشده است با استناد به بند 5 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری درخواست اعاده دادرسی نموده که پس از ثبت به کلاسه فوق به این شعبه ارجاع شده است. لایحه تقدیمی محکوم علیه و ضمایم آن زمان مشاوره قرایت می شود.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست اعاده دادرسی آقای ع.ک. نسبت به دادنامه مذکور نظر به این که همان طور که در دادنامه تصریح شده مشارالیه به اتهام جعل دو فقره چک و استفاده از آن ها و هم چنین خیانت در امانت نسبت به وجوه چک های مذکور محکوم گردیده است با عنایت به این که گرچه جعل و استفاده از سند مجعول واجد افعال مادی جداگانه است لیکن هدف غایی از آن برداشت و تصاحب وجوه حاصل از آن بوده است که در خیانت در امانت متجلی شده است بنابراین علی رغم تعیین مجازات بزه خیانت در امانت صدور حکم به محکومیت به اتهامات جعل و استفاده از سند مجعول با توجه به تاریخ وقوع بزه موجه نبوده و افزون بر مجازات خیانت در امانت تلقی می گردد که متناسب تشخیص نمی گردد. در نتیجه با انطباق درخواست با بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و مستندا به مواد 274 و 275 قانون مذکور ضمن پذیرش درخواست و تجویز اعاده دادرسی رسیدگی مجدد به شعبه دیگری از محاکم هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می گردد. مقرر می دارد دفتر نسخه ای از دادنامه به دادگستری کل استان تهران ارجاع گردد.
شعبه 38 دیوان عالی کشور- عضو معاون و عضو معاون
سید اسمعیل محمدی - سیدصالح سجادی

قاضی:
سید صالح سجادی , سید اسمعیل محمدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM