رای قضایی شماره 9309970910600821

رای قضایی شماره 9309970910600821

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910600821


شماره دادنامه قطعی:
9309970910600821

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/15

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
دامنه اعمال مقررات تخفیف مجازات در جرایم اطفال و نوجوانان

پیام رای:
موارد تخفیف مجازات مربوط به اطفال و نوجوانان در قانون مجازات اسلامی 1392 تنها در مورد جرایم تعزیری بوده و در خصوص جرایم حدی قابلیت اعمال ندارد.

رای خلاصه جریان پرونده
آقای ر.ع. به اتهام زنای به عنف و اکراه و آدم ربایی و سرقت مقرون به آزار تحت تعقیب قرار گرفته و به موجب دادنامه شماره 2017-1383/08/16 شعبه 53 دادگاه عمومی... و مستندا به مواد 723 652 621 105 82 70 69 68 64 62 قانون مجازات اسلامی به مجازات اعدام در ملاءعام بابت زنای به عنف و تحمل 15 سال حبس بابت آدم ربایی و تحمل ده سال حبس و 74 ضربه شلاق در ملاءعام قبل از اعدام بابت سرقت مقرون به آزار و عذرخواهی از مجنی علیهم محکوم گردیده است و رای صادره به موجب دادنامه شماره 2205-1383/12/15 صادر شده از شعبه 6 دادگاه تجدیدنظر استان.. . تایید و قطعیت یافته است و در تاریخ 1384/11/22 با توجه به بند (الف) ماده 37 قانون اجازه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حقوق کودک و ماده 14 آیین نامه کمیسیون عفو و بخشودگی حکم اعدام وی تبدیل به 15 سال حبس شده است. محکوم علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور و با اعلام این که: 1- با عنایت به بند (ب) ماده 10 قانون مجازات اسلامی 1392 و ماده 10 دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان ها مصوب 1392/03/29 خواستار اعمال مواد 89 تا 95 فصل دهم اطفال و نوجوانان می باشم و هم چنین لحاظ ماده 120 قانون مذکور. 2- اینجانب فقط در خصوص جرم تجاوز به عنف اعتراض دارم و در مورد سایر جرایم اعتراضی ندارم. 3- زمان دستگیری 15 سال و 2 ماه سن داشته ام و مشمول فصل دهم قانون مذکور و قسمتی از جرایم را مشمول ماده 88 قانون مذکور می باشم. 4- اینجانب بلوغ عقلی نداشته ام و مشمول ماده 91 قانون یاد شده می باشم و طبق گواهی پزشکی قانونی هفت ماه از بلوغ جنسی من گذشته بود نه 2 سال و با وجود شبهه و نداشتن رشد و کمال عقل خواستار اعمال ماده 91 و بند (ب) ماده 10 قانون مجازات موصوف می باشم. 5- طبق ماده 89 این قانون اشد مجازات ماده 19 آن پنج سال است که با رعایت بند (ب) ماده 10 این قانون قابل اعمال است. حال که ده سال است تحمل کیفر کرده و متنبه شده ام و این قانون جدید مجازات اسلامی هم برای اینجانب ملاحظاتی شده است و مستندا به ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های و انقلاب در امور کیفری درخواست اعاده دادرسی نموده است که پرونده در مورخ 1392/04/25 به این شعبه ارجاع گردیده است که به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می نماید.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست آقای ر.ع. که علاوه بر سایر جرایم مذکور در آراء محاکم بدوی و تجدیدنظر استان... از جهت ارتکاب زنای به عنف به مجازات اعدام محکوم و حکم وی در دیوان عالی کشور ابرام و قطعیت یافته و به دلایل مندرج در فرم کمیسیون و عفو و بخشودگی قوه قضاییه به شماره 84/449 به 15 سال حبس تبدیل شده است و اکنون به لحاظ این که سن وی در زمان ارتکاب جرم کمتر از هجده سال بوده و مشمول مقررات قانونی مربوط به اطفال بوده و قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 نسبت به وی اخف می باشد تقاضای تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 2017-1392/08/16 صادر شده از شعبه 53 دادگاه عمومی.. . (مورد ابرام در شعبه 33 دیوان عالی کشور به شماره 33/798-1383/10/28) کرده است. با توجه به این که نام­برده مرتکب جرم حدی شده نه تعزیری و ماده 88 قانون مجازات اسلامی استنادی وی در مورد مرتکبان جرایم تعزیری قابل استناد و اعمال می باشد و موارد اعلامی از سوی نام­برده با هیچ یک از بندهای ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امورکیفری انطباق ندارد بنابراین درخواست نام­برده مردود اعلام می گردد.
شعبه 33 دیوان عالی کشور - مستشار و عضو معاون
محمد نیازی - سید مجتبی قریشی

قاضی:
محمد نیازی , سید مجتبی قریشی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 88 ـ درباره اطفال و نوجوانانی که مرتکب جرایم تعزیری می شوند و سن آنها در زمان ارتکاب نه تا پانزده سال تمام شمسی است حسب مورد دادگاه یکی از تصمیمات زیر را اتخاذ می کند: الف ـ تسلیم به والدین یا اولیاء یا سرپرست قانونی با اخذ تعهد به تادیب و تربیت و مواظبت در حسن اخلاق طفل یا نوجوان تبصره ـ هرگاه دادگاه مصلحت بداند می تواند حسب مورد از اشخاص مذکور در این بند تعهد به انجام اموری از قبیل موارد ذیل و اعلام نتیجه به دادگاه در مهلت مقرر را نیز اخذ نماید: 1 ـ معرفی طفل یا نوجوان به مددکار اجتماعی یا روانشناس و دیگر متخصصان و همکاری با آنان 2 ـ فرستادن طفل یا نوجوان به یک موسسه آموزشی و فرهنگی به منظور تحصیل یا حرفه آموزی 3 ـ اقدام لازم جهت درمان یا ترک اعتیاد طفل یا نوجوان تحت نظر پزشک 4 ـ جلوگیری از معاشرت و ارتباط مضر طفل یا نوجوان با اشخاص به تشخیص دادگاه 5 ـ جلوگیری از رفت و آمد طفل یا نوجوان به محل های معین ب ـ تسلیم به اشخاص حقیقی یا حقوقی دیگری که دادگاه به مصلحت طفل یا نوجوان بداند با الزام به انجام دستورهای مذکور در بند (الف) در صورت عدم صلاحیت والدین اولیاء یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان و یا عدم دسترسی به آنها با رعایت مقررات ماده (1173) قانون مدنی تبصره ـ تسلیم طفل به اشخاص واجد صلاحیت منوط به قبول آنان است. پ ـ نصیحت به وسیله قاضی دادگاه ت ـ اخطار و تذکر و یا اخذ تعهد کتبی به عدم تکرار جرم ث ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از سه ماه تا یک سال در مورد جرایم تعزیری درجه یک تا پنج تبصره 1 ـ تصمیمات مذکور در بندهای (ت) و (ث) فقط درباره اطفال و نوجوانان دوازده تا پانزده سال قابل اجراء است. اعمال مقررات بند (ث)در مورد اطفال و نوجوانانی که جرایم موجب تعزیر درجه یک تا پنج را مرتکب شدهاند الزامی است. تبصره 2 ـ هرگاه نابالغ مرتکب یکی از جرایم موجب حد یا قصاص گردد درصورتی که از دوازده تا پانزده سال قمری داشته باشد به یکی از اقدامات مقرر در بندهای (ت) و یا (ث) محکوم می شود و در غیر این صورت یکی از اقدامات مقرر در بندهای (الف) تا (پ) این ماده در مورد آنها اتخاذ می گردد. تبصره 3 ـ در مورد تصمیمات مورد اشاره در بندهای (الف) و (ب) این ماده دادگاه اطفال و نوجوانان می تواند با توجه به تحقیقات به عمل آمده و همچنین گزارش های مددکاران اجتماعی از وضع طفل یا نوجوان و رفتار او هر چند بار که مصلحت طفل یا نوجوان اقتضاء کند در تصمیم خود تجدیدنظر نماید.

مشاهده ماده 88 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM