رای قضایی شماره 9309970222900562

رای قضایی شماره 9309970222900562

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222900562


شماره دادنامه قطعی:
9309970222900562

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/05/25

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مصادیق خسارات وارده به مشتری در صورت مستحق للغیر بودن مبیع

پیام رای:
اعلام بطلان عقد بیع به لحاظ مستحقللغیر بودن مبیع ایقاعی است که مشتری آن را انشاء می نماید و پس از آن حسب الاقتضا دادگاه صحت آن اعلام بطلان را احراز و مورد حکم قرار می دهد لذا دعوی اعلام بطلان عقد پیش از انجام آن توسط مشتری قابلیت استماع ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست آقای م.م. فرزند الف. به طرفیت آقای ش.ب. به خواسته صدور حکم مبنی بر اعلان بطلان معامله موضوع قرارداد مورخ 28/12/74 به لحاظ مستحق للغیر درآمدن مبیع و استرداد ثمن معامله و غرامات و خسارات وارده به نرخ روز با جلب نظر کارشناس با احتساب کلیه خسارات قانونی ازجمله هزینه دادرسی کارشناسی و حق الوکاله وکیل مقوم به پنجاه ویک میلیون ریال دادگاه با عنایت به محتویات پرونده دادخواست تقدیمی و مدارک ابرازی خواهان ازجمله تصویر مصدق بیع نامه مورخ 28/12/74 ملاحظه مفاد دادنامه شماره 00087 مورخ 1/2/90 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی بوستان که برابر آن حسب نظریه کارشناس رسمی دادگستری زمین تعرفه شده با مشخصات مندرج در قولنامه مطابقت نداشته و از طرفی دیگر با توجه به اینکه نظر کارشناس صورت گرفته میزان خسارت وارده را مبلغ هشت صد میلیون ریال اعلام داشته که پس از اعتراض توسط خوانده نسبت به تودیع هزینه کارشناسی اقدام به عمل نیاورده و به لحاظ انقضای مهلت قطعی گردیده و از طرفی دیگر خوانده در مقابل دعوی مطروحه ایراد و دفاع خاصی به عمل نیاورده لذا مجموعا ادعای خواهان را وارد دانسته مستندا به مواد 390 و 391 قانون مدنی و ماده 1 و 2 قانون مسیولیت مدنی و مواد 198 و 515 و 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی به لحاظ مستحقللغیر بودن مبیع حکم به رد ثمن به مبلغ چهارصد هزار تومان از بابت ثمن معامله و مبلغ هشت صد میلیون ریال از بابت کلیه خسارات و غرامات وارده و پرداخت هزینه دادرسی به ماخذ محکوم به و پرداخت حق الوکاله وکیل برابر تعرفه قانونی محکوم و اعلام می نماید.رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم محترم دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه اول حقوقی دادگستری بهارستان ـ اصفهانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ش.ب. به طرفیت آقای م.م. نسبت به دادنامه شماره 91/868 شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بهارستان که به موجب آن به لحاظ مستحقللغیر بودن بیع حکم به رد ثمن به مبلغ چهارصد هزار تومان و مبلغ هشت صد میلیون ریال از بابت کلیه خسارات و غرامات... صادرشده است با توجه به اینکه خواسته خواهان بدوی اعلان بطلان معامله به لحاظ مستحق للغیر بودن مبیع و استرداد ثمن می باشد توضیح اینکه استرداد ثمن فرع بر اعلام بطلان است و دعوی اعلان بطلان قابلیت استماع ندارد زیرا اعلام بطلان عمل ایقاعی است که مشتری موظف به آن می باشد و عندالاقتضاء دادگاه وظیفه تنفیذ را دارد بنا به مراتب دادنامه تجدیدنظر خواسته با شقوق ذیل ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی انطباق دارد و مستندا به ماده 358 دادنامه تجدیدنظر خواسته نقض و قرار رد دعوی خواهان بدوی صادر و اعلام می گردد رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 29 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
حسینی ـ احمدی

قاضی:
احمدی , حسینی , فرامرز اصفهانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 390 - اگر بعد از قبض ثمن مبیع کلا یا جزئا مستحق للغیر در آید بایع ضامن است اگر چه تصریح به ضمان نشده باشد.

مشاهده ماده 390 قانون مدنی

ماده 391 - در صورت مستحق للغیر بر آمدن کل یا بعض از مبیع بایع باید ثمن مبیع را مسترد دارد و در صورت جهل مشتری به وجود فساد بایع باید از عهده ی غرامات وارده بر مشتری نیز بر آید.

مشاهده ماده 391 قانون مدنی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 2 - در موردی که عمل وارد کننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیان دیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبران خسارات مزبور محکوم می نماید و چنان چه عمل وارد کننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی که وارد نموده محکوم خواهد نمود.

مشاهده ماده 2 قانون مسئولیت مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM