رای قضایی شماره 9409970223200069

رای قضایی شماره 9409970223200069

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9409970223200069


شماره دادنامه قطعی:
9409970223200069

تاریخ دادنامه قطعی:
1394/01/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اثر عدم واخواست سفته

پیام رای:
عدم واخواست سفته و رعایت مواعد صرفا مانع رجوع دارنده به ظهرنویس در مطالبه وجه به طور تضامنی بوده و مانع طرح دعوی به طرفیت متعهد اصلی نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست شرکت تولیدی فرآورده های گوشتی پ. با نمایندگی آقای ع.ع. با وکالت آقای ع. ک.پ. به طرفیت خواندگان ت. ط. و ص. ق. به خواسته صدور حکم بر محکومیت خواندگان به پرداخت مبلغ چهارصد میلیون ریال با احتساب جمع خسارات و هزینه دادرسی بدین شرح که خواندگان در راستای بدهی خویش به شرکت مذکور مبادرت به صدور 20 فقره سفته از شماره های 076200 الی 0762020 نموده و خوانده ردیف دوم به عنوان ضامن ظهر سفته ها را امضا کرده است و تقاضای صدور حکم به شرح خواسته را خواستار شده اند. لذا دادگاه با توجه به اوراق و محتویات پرونده خواسته خواهان را وارد نمی داند چرا که به موجب قانون تجارت تمام مقررات راجع به برات تجارتی در مورد طلب نیز لازم الرعایه می باشد و یکی از مقررات که برای تحقق مسیولیت تضامنی سند تجاری لازم می باشد.. . کردن.. . از تادیه وجه به وسیله اعتراض عدم تادیه و واخواست می باشد که در پرونده امر خواهان بدون انجام تشریفات قانونی در خصوص شرایط مطالبه وجه این اسناد به اقامه دعوا پرداخته است. لذا دادگاه با استناد به مواد 249 و 280 و 293 و 309 از قانون تجارت و با لحاظ ماده 2 از قانون آیین دادرسی مدنی قرار عدم استماع دعوا خواهان را صادر و اعلام می دارد. رای صادره حضوری است ظرف مدت 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در یکی از محاکم محترم دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه سوم حقوقی دادگستری ملارد - محمدمهدی بحرینی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی شرکت تولیدی فرآورده های گوشتی پ. با وکالت آقای ع. ک.پ. به طرفیت آقایان ت. ط. و ص. ق. نسبت به دادنامه شماره 01024 مورخ 1393/10/07 شعبه 3 دادگاه عمومی حقوقی ملارد که به موجب آن در مورد دعوی تجدیدنظرخواه مبنی بر مطالبه مبلغ چهارصد میلیون ریال وجه بیست فقره سفته به شماره سریال 076200 الی 0762020 به انضمام خسارات دادرسی قرار عدم استماع دعوی صادر شده است. دادگاه با توجه به محتویات پرونده با مستفاد از مواد 307- 309- 286 و 287 و 288 قانون تجارت عدم انجام تکلیف قانونی دارنده سفته های مدرکیه در واخواست آن ها و رعایت مواعد صرفا مانع رجوع دارنده به ظهرنویس در مطالبه وجه به طور تضامنی بوده و لاغیر. بنابراین تجدیدنظرخواهی نسبت به آن قسمت از دادنامه که متضمن قرار رد نسبت به تجدیدنظرخوانده ردیف دوم (ص. ق.) است قابل پذیرش نبوده مستندا به ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی عینا تایید اما نسبت به آقای ت. ط. با توجه به اینکه نامبرده به عنوان متعهد سفته های ادعایی می باشد و عدم واخواست سفته مانع طرح دعوی به طرفیت متعهد نمی باشد. لذا در این قسمت با پذیرش تجدیدنظرخواهی مستندا به ماده 353 قانون مرقوم ضمن نقض دادنامه پرونده جهت رسیدگی ماهیتی به دادگاه بدوی اعاده می شود. این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 32 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
حمیدرضا قمری - منصور عظیمی

قاضی:
حمیدرضا قمری , مهدی بحرینی , عظیمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 280 ـ امتناع از تادیه وجه برات باید در ظرف ده روز از تاریخ وعده به وسیله نوشته که اعتراض عدم تادیه نامیده می شود معلوم گردد.

مشاهده ماده 280 قانون تجارت

ماده 293 ـ اعتراض در موارد ذیل به عمل می آید: 1) در مورد نکول. 2) در مورد امتناع از قبول یا نکول. 3) در مورد عدم تادیه. اعتراض نامه باید در یک نسخه تنظیم و به موجب امر محکمه بدایت به توسط مامور اجراء به محل اقامت اشخاص ذیل ابلاغ شود: 1) محال علیه. 2) اشخاصی که در برات برای تادیه وجه عندالاقتضاء معین شده اند. 3) شخص ثالثی که برات را قبول کرده است. اگر در محلی که اعتراض به عمل می آید محکمه بدایت نباشد وظایف او با رعایت ترتیب به عهده امین صلح یا رییس ثبت اسناد یا حاکم محل خواهد بود.

مشاهده ماده 293 قانون تجارت

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 307 ـ فته طلب سندی است که به موجب آن امضاکننده تعهد می کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص کارسازی نماید.

مشاهده ماده 307 قانون تجارت

ماده 286 ـ اگر دارنده براتی که بایستی در ایران تادیه شود و به علت عدم پرداخت اعتراض شده بخواهد از حقی که ماده 249 برای او مقرر داشته استفاده کند باید در ظرف یک سال از تاریخ اعتراض اقامه دعوی نماید. تبصره ـ هر گاه محل اقامت مدعی علیه خارج از محلی باشد که وجه برات باید در آنجا پرداخته شود برای هر شش فرسخ یک روز اضافه خواهد شد.

مشاهده ماده 286 قانون تجارت

ماده 287 ـ در مورد برواتی که باید در خارجه تادیه شود اقامه دعوی بر علیه برات دهنده و یا ظهرنویس های مقیم ایران در ظرف دو سال از تاریخ اعتراض باید به عمل آید.

مشاهده ماده 287 قانون تجارت

ماده 288 ـ هر یک از ظهرنویسها بخواهد از حقی که در ماده 249 به او داده شده استفاده نماید باید در مواعدی که به موجب مواد 286 و 287 مقرر است اقامه دعوی کند و نسبت به او موعد از فردای ابلاغ احضاریه محکمه محسوب است و اگر وجه برات را بدون اینکه بر علیه او اقامه دعوی شده باشد تادیه نماید از فردای روز تادیه محسوب خواهد شد.

مشاهده ماده 288 قانون تجارت

ماده 353 - دادگاه تجدیدنظر در صورتی که قرار مورد شکایت را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آن را تایید می کند. در غیر این صورت پس از نقض پرونده را برای رسیدگی ماهوی به دادگاه صادرکننده قرار عودت می دهد.

مشاهده ماده 353 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM