رای قضایی شماره 9309970220600329

رای قضایی شماره 9309970220600329

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220600329


شماره دادنامه قطعی:
9309970220600329

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/31

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت بیمه گر بیمه مسولیت وحدود مسولیت بیمه گذار

پیام رای:
مسولیت بیمه گر به پرداخت خسارت بیش از میزان تقصیر بیمه گزار نیست. بنابراین چنانچه زیاندیده در ایراد خسارت مرتکب تقصیر شده باشد مسولیت بیمه گذار و به تبع آن بیمه گر به نسبت تقصیر کاهش می یابد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست آقای ف.ش. به طرفیت 1- رکت بیمه الف. 2- ش. 3- آقای خ.و. مدیرعامل شرکت اخیر به خواسته مطالبه دیه (ارش) به میزان 5/20 درصد دیه مرد مسلمان. با توجه به اوراق پرونده خواهان اظهار نمود کارگر دایمی شرکت ب. بنا بوده در تاریخ 10/5/89 در حین انجام کار با اپراتور دستگاه سنگبری از ناحیه چشم چپ مصدوم شد و دو بار جراحی گردید از سوی شرکت کارفرما پزشکی قانونی از طریق کلانتری محل با نامه شماره 1121/246/ک-1/9/89 موخر و مطابق آخرین نظریه شماره 14/2/90 - 1949/م/9 پزشکی قانونی استان همدان میزان صدمات اعلام گردید و شرکت بیمه مذکور تاکنون به تعهدات خود عمل ننمود و تقاضای صدور حکم دارد. آقای ف.د. و م.د. وکلای خوانده ردیف اول مدنی و با تقدیم لایحه پاسخ دادند ایراد صدمات ادعایی خواهان در حین انجام کار برای شرکت خوانده ردیف دوم مورد قبول است ولی میزان تقصیر کارگر معلوم نمی باشد و قرارداد ما با شرکت مذکور مربوط به حوادث با قصور است و نیز شرکت بیمه در قبال 50 نفر کارگر قرارداد بیمه دارد درحالی که تعداد کارگران شرکت کارفرما 149 نفر بودند بالنسبه شرکت موکل مسیولیت دارد دادگاه پس از بررسی با توجه به احراز وقوع حادثه و در حین کار مطابق مستندات خواهان و نامه های صدرالذکر و پذیرش وکیل خوانده هادر جلسه دادگاه و گواهی پزشکی قانونی مذکور و قرارداد بیمه به شماره 25- مورخ 14/4/1389 دعوی خواهان را ثابت دانسته و مستندا به ماده 10 و 221 قانون مدنی خوانده ردیف اول به پرداخت 5/17% دیه کامل مرد مسلمان بابت نقص دیه چشم چپ و 3% دیه کامل بابت پارگی حفره چشم مذکور به عنوان ارش محکوم است و اما دعوی خواهان به طرفیت خوانده ردیف دوم به لحاظ محکومیت خوانده ردیف اول به پرداخت خواسته و نیز به طرفیت خوانده ردیف سوم به لحاظ عدم توجه دعوی به شخص حقیقی قابل پذیرش نبوده مستندا به بند 4 ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی صادر و اعلام می گردد. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 28 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ شجاع

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی شرکت بیمه الف. به طرفیت آقای ف.ش. نسبت به دادنامه شماره 920337 مورخ 11/4/92 صادره از شعبه 28 دادگاه عمومی حقوقی تهران دایر بر محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت 5/20 درصد دیه کامل مرد مسلمان در حق تجدیدنظرخواه دادگاه با توجه به محتویات پرونده و نظر به اینکه دادنامه تجدیدنظر خواسته تا میزان 375/15 درصد دیه کامل مرد مسلمان بر اساس محتویات پرونده و وفق مقررات قانونی صادرشده و تجدیدنظرخواه اعتراض موثری که نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته را ایجاب نماید طرح ننموده است و ادعای قاعده نسبی بودن پرداخت خسارت به لحاظ موضوع بیمه شده (مسیولیت) از شمول ماده 10 قانون بیمه خارج است لذا مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته را تا میزان 375/15 درصد تایید می نماید. نسبت به مازاد این میزان تجدیدنظرخواهی وارد است زیرا با توجه به میزان تقصیر کارفرما (75 درصد) به شرح لایحه اعتراضیه تجدیدنظرخواه که تجدیدنظر خوانده نیز ایراد و خدشه ای به آن وارد ننموده محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت خسارت به بیش از میزان تقصیر بیمه گزار فاقد وجاهت قانونی است لذا مستندا به ماده مارالذکر دادنامه تجدیدنظر خواسته را نسبت به مازاد 375/15 درصد نقض و حکم بر بی حقی تجدیدنظر خوانده صادر می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 6 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
فارسیجانی ـ اقتصادی

قاضی:
شجاع , جلال فارسیجانی , اقتصادی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 10 ـ در صورتی که مالی به کمتر از قیمت واقعی بیمه شده باشد بیمه گر فقط به تناسب مبلغی که بیمه کرده است با قیمت واقعی مال مسئول خسارت خواهد بود.

مشاهده ماده 10 قانون بیمه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM