رای قضایی شماره 9309970224200083

رای قضایی شماره 9309970224200083

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970224200083


شماره دادنامه قطعی:
9309970224200083

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/31

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مهلت بیمه گر برای پرداخت دیه

پیام رای:
ماهیت تعهد بیمه گر به پرداخت دیه قراردادی است و مقید به مهلت های مقرر قانونی نیست و لذا نمی تواند از مهلت تعیین شده برای پرداخت دیه از سوی مجرم استفاده کند.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقای ح.س. فرزند م. دایر به قتل غیرعمدی مرحوم ج.م. ناشی از بی احتیاطی در رانندگی با وسیله نقلیه موتوری کامیون بنز آتش نشانی به شماره انتظامی.. . دارای بیمه آسیا به شماره.. ./.../3151026 به علت تخلف حادثه ساز عدم توجه کافی به جلو و طرفین و نقض ماده 180 آیینامه اجرایی راهور در تاریخ 2/10/91 مصادف با هشتم صفرالمظفر 1434 به شرح دلایل منعکسه در کیفرخواست صادره از دادسرای ناحیه 16 تهران موضوع شکایت آقای غ.م. پدر مرحوم اصالتا و به ولایت از فرزندش م.م. سه ماهه و خانم ص.پ. مادر مرحوم و خانم ف.م. با وکالت آقای ر.ر.؛ دادگاه با توجه به و گزارش مامورین انتظامی و نظریه افسر کاردان فنی و گواهی پزشکی قانونی به شماره 7361-2/10/91 و اقرار صریح و عدم دفاع موجه متهم و سایر قراین و امارات موجوده اتهام انتسابی به نامبرده را محرز و ثابت دانسته و به استناد قانون بیمه اجباری مسیولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 16/4/1387 مجلس شورای اسلامی و ماده 15 و 294 و بند ب و تبصره 3 ماده 295 و 297 و بند ب ماده 302 و 495 و 496 و 714 قانون مجازات اسلامی مصوب متهم را به پرداخت دیه کامل مرد مسلمان در حق اولیای متوفی و از جنبه عمومی به تحمل شش ماه حبس محکوم می نماید. لازم به ذکر است تعهد بیمه گر برای پرداخت وجه محکوم به ناشی از مسیولیت قراردادی است و مشروط به انقضای زمان و مهلت قانونی نیست. بنابراین حکم صادره پس از قطعیت قابل اجرا است. اجرای آن به شرط کسر مبلغی از محکوم به خلاف تعهد و قبول مسیولیت قراردادی است. این رای حضوری ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
دادرس شعبه 1143 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ شرفی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ح.س. نسبت به دادنامه شماره 1415 مورخه 2/12/92 صادره از شعبه 1140دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن ایشان در رابطه با اتهام قتل غیرعمدی مرحوم ج.م. ناشی از بی احتیاطی در رانندگی با وسیله نقلیه موتوری به پرداخت دیه در حق اولیای دم و تحمل شش ماه حبس تعزیری از باب جنبه عمومی موضوع محکوم گردیده است؛ توجها به مندرجات پرونده خصوصا اظهارات متهم و نظریه کارشناس و چون از ناحیه تجدیدنظرخواه ایراد و اعتراض موثری که موجبات نقض دادنامه موصوف را فراهم نماید ابراز و یا عنوان نگردیده و تجدیدنظرخواهی نیز با هیچ یک از موارد مندرج در ماده 240 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری منطبق نمی باشد علی هذا دادگاه اعتراض را مردود دانسته و مستندا به بند الف ماده 257 قانون مارالذکر دادنامه معترض عنه را تایید می نماید. رای صادره قطعی می باشد.
رییس شعبه 42 دادگاه های تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
راثی نصیری ـ طایفی

قاضی:
حمیدرضا طایفی , عبدالله راثی نصیری , شرفی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

ماده 495 ـ هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد برائت از ولی مریض تحصیل می شود. تبصره 1– در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هر چند برائت اخذ نکرده باشد. تبصره 2 ـ ولی بیمار اعم از ولی خاص است مانند پدر و ولی عام که مقام رهبری است. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستان های مربوطه به اعطای برائت به طبیب اقدام می نماید.

مشاهده ماده 495 قانون مجازات اسلامی

ماده 496 ـ پزشک در معالجاتی که دستور انجام آن را به مریض یا پرستار و مانند آن صادر می نماید در صورت تلف یا صدمه بدنی ضامن است مگر آنکه مطابق ماده (495) این قانون عمل نماید. تبصره 1 ـ در موارد مزبور هرگاه مریض یا پرستار بداند که دستور اشتباه است و موجب صدمه و تلف می شود و با وجود این به دستور عمل کند پزشک ضامن نیست بلکه صدمه و خسارت مستند به خود مریض یا پرستار است. تبصره 2 ـ در قطع عضو یا جراحات ایجاد شده در معالجات پزشکی طبق ماده (495) این قانون عمل می شود.

مشاهده ماده 496 قانون مجازات اسلامی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM