رای قضایی شماره 9309970222800052

رای قضایی شماره 9309970222800052

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222800052


شماره دادنامه قطعی:
9309970222800052

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مطالبه حق الوکاله توسط نماینده قضایی

پیام رای:
امکان اخذ حق الوکاله و پرداخت بخشی از آن به نمایندگان قضایی و کارمندان موثر در پیشرفت دعاوی دولت وجود دارد.

رای دادگاه بدوی
خواسته و دعوی شرکت سهامی بیمه الف. با نمایندگی قضایی آقای م.ک. فرزند ع. به طرفیت آقای م.ت. به شرح دادخواست تقدیمی صدور حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ 000/220/53 ریال به انضمام کلیه خسارات اعم از هزینه های دادرسی و تاخیر تادیه و حق الوکاله نماینده قضایی می باشد. خواهان در دادخواست تقدیمی توضیح داده که خودرو شماره انتظامی.. . و به شماره موتور.. . متعلق به آقای م.ی. به موجب بیمه نامه شماره 221/4906/0223/6/89 نزد شرکت سهامی بیمه الف. دارای بیمه بدنه بوده است و اتومبیل شماره انتظامی.. . به رانندگی آقای م.ت. در تاریخ 26/1/1390 با اتومبیل مورد بیمه آن شرکت تصادف نموده و به موجب نظریه کارشناس تصادفات خوانده مقصر حادثه شناخته شده است و ش. با توجه به گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی و پس از رسیدگی های لازمه از مورد بیمه مبلغ 000/220/53 ریال به عنوان خسارت به بیمه گذار پرداخت و رسید دریافت کرده است و چون به موجب ماده 30 قانون بیمه شرکت سهامی بیمه الف. قایم مقام بیمه گذار شده است لذا بایستی مقصر حادثه مبلغ مذکور را به آن شرکت پرداخت نماید و در آخر دادخواست توضیح داده که کل خسارت وارده به اتومبیل خواهان مبلغ 000/000/76 ریال بوده که مبلغ 000/000/20 ریال از محل بیمه نامه ثالث تامین اعتبارشده است و تصاویر مصدقی از نظریه کارشناس تصادفات و برگ تسویه حساب خسارت بدنه را به عنوان مدرک دعوی ضمیمه دادخواست نموده و تقاضای رسیدگی و صدور حکم قانونی را کرده است. خوانده علی رغم ابلاغ مفاد دادخواست وقت دادرسی از طریق درج آگهی دریکی از روزنامه های کثیرالانتشار در جلسه دادرسی حضور نیافته و لایحه دفاعیه ای نیز ارسال نکرده و نهایتا دعوی مطروحه و مدارک استنادی به دور از هرگونه دفاع و اعتراض و یا ادعای جعل و اظهار انکار وی باقیمانده اند. با عنایت به اینکه مدارک ابرازی از سوی خواهان حکایت از این نکته دارد که شرکت بیمه گر مبلغ خواسته را به مالک خودرو آقای م.ی. پرداخت کرده است و بر اساس نظریه افسر تصادفات (کارشناس) مدیر راهنمایی و رانندگی خوانده مقصر در وقوع تصادف بوده است و طبق ماده 30 قانون بیمه مصوب 7/2/1316 بیمه گر در حدودی که خسارت وارده را قبول یا پرداخت می کند در مقابل اشخاص که مسیول وقوع حادثه یا خسارت هستند قایم مقام بیمه گذار خواهد بود و بیمه گر می تواند خسارت را تا میزانی که قبول کرده یا پرداخته است از مسیول یا مقصر حادثه مطالبه نماید لذا دادگاه بنا به مراتب مرقومی و با استناد به مواد 522 و 519 و 515 و 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده واحده قانون اجازه پرداخت پنجاه درصد از حق الوکاله وصولی به نمایندگان قضایی و کارمندان موثر در پیشرفت دعاوی دولت مصوب 12/10/1344 و تبصره 30 از قانون بودجه سال 1339 کل کشور مصوب 19/12/1338 دعوی مطروحه را ثابت تشخیص داده و حکم بر محکومیت خوانده را به پرداخت مبلغ 000/220/53 ریال بابت اصل خواسته و مبلغ 400/135/1 ریال بابت هزینه های دادرسی و مبلغ 920/915/1 ریال بابت حق الوکاله نماینده قضایی در حق خواهان صادر و اعلام می دارد. رای صادره غیابی و ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ به خوانده قابل واخواهی در همین دادگاه و ظرف 20 روز از تاریخ اتمام مهلت واخواهی قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان می باشد.
رییس شعبه 152 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ رمضانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ت. به طرفیت ش. با مدیریت آقای ج.س. و با نمایندگی قضایی آقای م.ک. نسبت به دادنامه شماره 920467 مورخ 20/6/92 صادره از شعبه محترم 152 دادگاه عمومی حقوقی تهران موضوع پرونده کلاسه 582 که در تایید قسمتی از دادنامه 1006 مورخ 26/12/1391 اصدار گردیده و متضمن صدور حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ 000/220/13 ریال بابت خسارت و همچنین پرداخت هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل در حق تجدیدنظر خوانده می باشد با توجه به مجموع محتویات پرونده مفاد لایحه تجدیدنظرخواهی مفاد لایحه دفاعیه تجدیدنظر خوانده مدلول دادنامه تجدیدنظر خواسته نظر به اینکه دادنامه معترض عنه از جهت رسیدگی رعایت اصول و قواعد دادرسی و انطباق آن با قانون فاقد اشکال و ایراد می باشد و جهات تجدیدنظرخواهی منطبق با جهات مندرج در ماده 348 از قانون آیین دادرسی مدنی نمی باشد و در این مرحله از رسیدگی نیز ایراد و اعتراض موجه و مدللی که قابل امعان نظر باشد اساس دادنامه را متزلزل و موجب بی اعتباری و نقض آن شود از ناحیه تجدیدنظرخواه ارایه نگردیده بناء علی هذا دادگاه به استناد قسمت اخیر ماده 358 از قانون; مرقوم ضمن رد اعتراض تجدیدنظرخواه دادنامه تجدیدنظر خواسته را تایید و استوار می نماید رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 28 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
نامدار ـ فلکی

قاضی:
رمضانی , رمضان نامدار , منصور فلکی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 30 ـ بیمه گر در حدودی که خسارات وارده را قبول یا پرداخت می کند در مقابل اشخاصی که مسئول وقوع حادثه یا خسارت هستند قائم مقام بیمه گذار خواهد بود و اگر بیمه گذار اقدامی کند که منافی با عقد مزبور باشد در مقابل بیمه گر مسئول شناخته می شود.

مشاهده ماده 30 قانون بیمه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM