رای قضایی شماره 9309970001000088

رای قضایی شماره 9309970001000088

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970001000088


شماره دادنامه قطعی:
9309970001000088

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
دعوای اعسار مدیر شرکت تجاری

پیام رای:
صرف مدیریت شرکت تجاری دلالت بر بازرگان بودن شخص ندارد و موجب رد دعوای اعسار نمی شود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی م.الف. به طرفیت م.پ. به خواسته صدور حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مرحله تجدیدنظرخواهی به استناد شهادت شهود خوانده دفاعا بیان داشت که صرف نظر از اینکه خواهان از نظر مالی ملایت کافی برای پرداخت هزینه دادرسی را دارد مشارالیه به کار تجاری اشتغال داشته و رییس هییت مدیره شرکت ه. می باشد لذا با عنایت به مراتب و توجها به عدم کفایت (ادله) خواهان و ملاحظه آگهی تصمیمات شرکت مزبور و عدم پذیرش ادعای اعسار از شخص تاجر مگر با ارایه حکم توقف یا ورشکستگی دادگاه دعوی خواهان را قابل استماع ندانسته و مستندا به مواد 2 512 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی خواهان را صادر و اعلام می نماید. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می باشد.
رییس شعبه 80 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ عنایت

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.الف. به طرفیت آقای م.پ. نسبت به دادنامه شماره 1023 مورخ 9/11/92 موضوع پرونده کلاسه بایگانی 920618 شعبه 80 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن قرار رد دعوای اعسار از هزینه دادرسی مرحله تجدیدنظر به اعتبار تاجر بودن خواهان بدوی با وصف مندرج در دادنامه مرقوم صادرشده است اینک با عنایت به محتویات پرونده و مدافعات طرفین و دلایل کافی مبتنی بر تاجر بودن معترض ابراز نشده و صرف مدیریت شرکت تجاری دلالت بر بازرگان بودن نمی باشد و از این حیث نیز انطباق مصداقی با تعریف تاجر حسب مقررات مواد 1 2 و 3 قانون تجارت نمی باشد ولیکن در تقدیم دادخواست بدوی و رعایت مقررات ماده 506 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی از حیث ارایه استشهادیه که منشا اطلاعات شهود در آن منجز باشد نگردیده است بدین جهت مآلا دادنامه تجدیدنظر خواسته از حیث نتیجه موضوع آن قابلیت تایید است ازاین رو دادگاه به استناد ماده 355 از همان قانون ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته از لحاظ نتیجه آن تایید می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 50 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
یاری ـ کرمی

قاضی:
عنایت , یاری , کرمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 512 - از تاجر دادخواست اعسار پذیرفته نمی شود. تاجری که مدعی اعسار نسبت به هزینه دادرسی می باشد باید برابر مقررات قانون تجارت دادخواست ورشکستگی دهد. کسبه جزء مشمول این ماده نخواهند بود.

مشاهده ماده 512 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 506 - درصورتی که دلیل اعسار شهادت شهود باشد باید شهادت کتبی حداقل دونفر از اشخاصی که از وضعیت مالی و زندگانی او مطلع می باشند به دادخواست ضمیمه شود. در شهادت نامه مشخصات و شغل و وسیله امرار معاش مدعی اعسار و عدم تمکن مالی او برای تادیه هزینه دادرسی با تعیین مبلغ آن باید تصریح شده و شهود منشا اطلاعات و مشخصات کامل و اقامتگاه خود را به طور روشن ذکر نمایند.

مشاهده ماده 506 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1- تاجر کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجارتی قرار بدهد.

مشاهده ماده 1 قانون تجارت

ماده 2- معاملات تجارتی از قرار ذیل است: 1- خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد. 2- تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که باشد. 3- هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رساندن ملزومات و غیره. 4- تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این که برای رفع حوائج شخصی نباشد. 5- تصدی به عملیات جراحی. 6- تصدی به هر قسم نمایشگاه های عمومی. 7- هر قسم عملیات صرافی و بانکی. 8- معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیر تاجر باشد. 9- عملیات بیمه بحری و غیر بحری. 10- کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی و معاملات راجعه به آنها.

مشاهده ماده 2 قانون تجارت

ماده 3- معاملات ذیل: به اعتبار تاجر بودن متعاملین یا یکی از آنها تجارتی محسوب می شود: 1- کلیه معاملات بین تجار و کسبه و صرافان و بانکها. 2- کلیه معاملاتی که تاجر یا غیر تاجر برای حوائج تجارتی خود می نماید. 3- کلیه معاملاتی که اجزاء یا خدمه یا شاگرد تاجر برای امور تجارتی ارباب خود می نماید. 4- کلیه معاملات شرکت های تجارتی.

مشاهده ماده 3 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM