رای قضایی شماره 9209970269401718

رای قضایی شماره 9209970269401718

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970269401718


شماره دادنامه قطعی:
9209970269401718

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/12/25

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مطالبه خسارت تاخیر تادیه از ارز خارجی

پیام رای:
خسارت تاخیر تادیه وجه نقد مختص وجه رایج داخلی است و به ارز خارجی تعلق نمی گیرد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای ع.م. به وکالت از ش. به طرفیت ش. به خواسته اجرت المثل یک فروند شناور مسافربری seuyaguar به مدت هشت از تاریخ 12/12/87 لغایت 19/12/87 با جلب نظر کارشناسی و با احتساب خسارات دادرسی و تاخیر تادیه دادگاه در خصوص صحت و یا سقم موضوع دعوی قرار ارجاع امر به کارشناسی صادر هییت سه نفره کارشناسان همانند کارشناس بدوی با وارد دانستن دعوی خواهان اعلام داشته اند اجاره روزانه شناور مزبور به مبلغ 6230 دلار آمریکا و بابت هشت روز اجاره جمعا به مبلغ 49840 دلار آمریکا بر آورد و اعلام می گردد نظریه هییت کارشناسی به اصحاب دعوی ابلاغ ایراد و یا اعتراض موثری نسبت به آن به عمل نیامده است فلذا دادگاه نظر به اینکه نظریه کارشناسان مغایرتی با اوضاع واحوال محقق قضیه ندارد دعوی مزبور را ثابت و محرز تشخیص مستندا به مواد 198 257 515 و 519 ق.آ.د.م. و ماده 10 ق.م. و بند 3 ماه 490 ق.م. حکم به محکومیت خوانده به پرداخت 49840 دلار آمریکا به علاوه هزینه تمبر دادرسی و حق الزحمه کارشناس بدوی در حق خواهان صادر و اعلام می نماید در خصوص بخش دیگری از دعوی خواهان مبنی بر مطالبه خسارت تاخیر تادیه به لحاظ اینکه محکوم به وجه رایج ایران نمی باشد فلذا مستندا به مفهوم مخالف ماده 522 ق.آ.د.م. و ماده 197 ق.آ.د.م. حکم به رد دعوی اخیرالذکر صادر و اعلام می گردد همچنین خواهان بدوا ملزم به پرداخت مابه التفاوت هزینه تمبر دادرسی بر مبنای محکوم به در حق دولت (خزانه داری کل) می باشد رای صادره حضوری ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی درمحاکم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 20 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ سروی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی ش. به طرفیت ش. با وکالت آقای ع.م. نسبت به دادنامه شماره 920548 مورخ 24/4/92 صادره از ناحیه شعبه 20 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن تجدیدنظرخواه به پرداخت 49840 دلار آمریکا به علاوه هزینه دادرسی و حق الزحمه کارشناس بدوی در حق تجدیدنظر خوانده در رابطه با دعوی تجدیدنظر خوانده به خواسته اجرت المثل یک فروند شناور مسافربری به مدت هشت روز از 12/12/87 الی 19/12/87 محکوم شده به گونه ای نیست که موجبات نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته را فراهم آورد و با هیچ یک از جهات و شقوق موضوع ماده 348 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مطابقت ندارد و از حیث رعایت تشریفات دادرسی هم ایراد کارسازی به رای صادره وارد نیست چون عمده ایرادات تجدیدنظرخواه پیرامون عدم وجود دلیل بر مالکیت رسمی تجدیدنظر خوانده بر شناور موضوع خواسته و نیز عدم استفاده تجدیدنظرخواه در طول مدت مزبور از آن است که با توجه به اینکه تجدیدنظرخواه به شرح قسمت اخیر لایحه تجدیدنظرخواهی به نوعی به اخذ کشتی از تجدیدنظر خوانده جهت جابجایی پرسنل و نیز تعیین مبلغ با احد از مسیولین غیر مربوطه شرکت تجدیدنظرخواه و در اختیار داشتن شناور اذعان و النهایه منکر استفاده از آن در کل مدت هشت روز مذکور شده که تاثیری در مسیولیت وی در رابطه با حقوق تجدیدنظر خوانده ندارد النهایه مستندا به ماده 358 از همان قانون رای مزبور را که براساس نظر قابل متابعت و منطبق با واقعیت های موجود در پرونده اصدار یافته تایید و تجدیدنظرخواهی را رد می نماید. و راجع به تجدیدنظرخواهی ش. با وکالت آقای ع.م. به طرفیت ش. نسب به همان دادنامه ازآن جهت که راجع به حق الوکاله وکیل به عنوان قسمتی از خواسته حکمی صادر نشده است دادگاه با عنایت به اینکه همان طور که وکیل تجدیدنظرخواه نیز نوشته است در این رابطه از سوی دادگاه محترم نخستین نفیا یا اثباتا رایی صادر نشده است لذا مستندا به ماده 349 از همان قانون قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی نامبرده را صادر و اعلام می دارد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 51 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
حضرتی ـ حاجی حسنی

قاضی:
سروی , حضرتی , علی حاجی حسنی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 257 - دادگاه می تواند راسا یا به درخواست هریک از اصحاب دعوا قرار ارجاع امر به کارشناس را صادر نماید. در قرار دادگاه موضوعی که نظر کارشناس نسبت به آن لازم است و نیز مدتی که کارشناس باید اظهار عقیده کند تعیین می گردد.

مشاهده ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM