رای قضایی شماره 9209970269701644

رای قضایی شماره 9209970269701644

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970269701644


شماره دادنامه قطعی:
9209970269701644

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/12/20

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
فروش مال مسروقه توسط سارق

پیام رای:
فروش مال مسروقه توسط سارق مجازات مستقل ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقایان 1- م.ق. فرزند ن. 34 ساله دایر بر سرقت اتومبیل پراید به شماره.. . 2- م.ع. فرزند م. 35 ساله دایر بر تحصیل اتومبیل مسروقه با عنایت به شکایت شاکی خانم خ.ک. فرزند ع. (مالک پراید) و کشف و ضبط اتومبیل مسروقه که در ید خانم ف.ج. بوده است و نظر به این که در حین تعقیب و شناسایی اتومبیل مسروقه به سوی اتومبیل شلیک شده و منجر بـه مـرگ سـرنشـین (خانم ف.ج.) گردیـده اسـت و بـا عنـایت به اعترافات متهمان در مرحله تحقیقات مقدماتی و نظر به اقرار متهم ردیف اول در جلسه دادرسی و دفاع بلاوجه متهم موصوف مبنی بر انتقال اتومبیل و نظر به این که متهم ردیف 2 در جلسه دادرسی حاضر نشده است (با وصف ابلاغ) و دفاعی به عمل نیاورده است و با عنایت به تحقیقات تفصیلی اداره آگاهی تهران و با عنایت به کیفرخواست صادره از دادسرای ناحیه 27 تهران بزهکاری مشارالیهما نزد دادگاه محرز است علی هذا با استناد به مواد 662 و 661 و 18 قانون مجازات اسلامی متهم ردیف اول را به تحمل یک سال و نیم حبس (5/1) و 74 ضربه شلاق و رد اتومبیل به صاحب آن و متهم ردیف دوم را به تحمل یک سال حبس و 70 (هفتاد) ضربه شلاق تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم می نماید. در خصوص اتهام دیگر متهم ردیف اول دایر بر فروش مال غیر (اتومبیل پراید مسروقه) با عنایت به اتخاذ تصمیم درباره متهم به شرح مارالذکر و این که قصد سارق فروش مال مسروقه می باشد لذا از این حیث با استناد به ماده 177 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری حکم برایت صادر و اعلام می شود. در خصوص درخواست اولیای دم مرحومه ف.ج. با وکالت آقای ع.خ. که در حین تعقیب و گریز با اتومبیل مسروقه بوده و پس از شلیک تیر توسط ماموران انتظامی به قتل رسیده است (در محل اتوبان تهران-کرج روبروی پمپ بنزین ) با عنایت به گزارش معاینه جسد 13/2/90 و نظـر به این که درباره مامورین انتظامی شلیک کننده به استناد ماده 12 قانون به کارگیری سلاح توسط ماموران نیروهای مسلح از اتهام قتل عمدی قرار منع تعقیب صادر شده است و با مداقه در لایحه دفاعیه نماینده حقوقی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ و با استناد به مواد 294 و 295 و 297 و 300 و 301 و 302 قانون مجازات اسلامی و ماده 13 قانون به کارگیری سلاح در موارد ضروری حکم به محکومیت نیروی انتظامی (فرماندهی انتظامی استان تهران بزرگ) به پرداخت نصف دیه مرد مسلمان در حق اولیای دم مرحوم ف.ج. صادر و اعلام می گردد. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم محترم تجدیدنظر استان می باشد. در خصوص متهم ردیف 2 غیابی و ظرف ده روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در همین دادگاه می باشد.
رییس شعبه 1142 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ کیخا

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای م.ع. فرزند م. با وکالت آقای ب.س. از دادنامه شماره 701250 مورخ 13/12/1391 و دادنامه غیابی مربوط صادره از دادگاه عمومی جزایی شعبه محترم 1142 تهران که به موجب آن مشارالیه به دلیل تحصیل اتومبیل مسروقه به استناد ماده 662 قانون مجازات اسلامی به تحمل یک سال حبس و 70 ضربه شلاق محکوم شده است وارد نمی باشد زیرا اساس دادنامه بدوی یعنی احراز مجرمیت تجدیدنظرخواه با توجه به اقرار صریح و مقرون به واقع وی مغایر مقررات به نظر نمی رسد. النهایه عنوان مناسب رفتار آقای م.ع. معاونت در خرید مال مسروقه تشخیص و با اضافه نمودن ماده 726 قانون مجازات اسلامی به مستندات دادنامه بدوی مجازات تجدیدنظرخواه صرفا تحمل شش ماه حبس و یک ضربه شلاق تعیین می گردد و با این اصلاحات به استناد تبصره 4 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب رای بر تایید نتیجه دادنامه معترض عنه صادر می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 63 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار
علی زاده اشکلک ـ ناصری نژاد

قاضی:
ناصری نژاد , محمدعلی زاده اشکلک , کیخا

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 662 ـ قطع و از بین بردن اندام تناسلی مرد تا ختنه گاه و یا بیشتر از آن موجب دیه کامل است و در کمتر از ختنه گاه به نسبت ختنه گاه محاسبه و به همان نسبت دیه پرداخت می شود. تبصره 1 ـ در این حکم تفاوتی بین اندام کودک جوان پیر عقیم و شخصی که دارای بیضه سالم یا معیوب یا فاقد بیضه است وجود ندارد. تبصره 2 ـ هرگاه با یک ضربه تا ختنه گاه از بین برود و سپس مرتکب یا شخص دیگری باقیمانده یا قسمتی دیگر از اندام تناسلی را از بین ببرد نسبت به ختنه گاه دیه کامل و در مقدار بیشتر ارش ثابت است. تبصره 3 ـ هرگاه قسمتی از ختنه گاه را شخصی و قسمت دیگر از ختنه گاه را شخص دیگری قطع کند هر یک به نسبت مساحتی که از ختنه گاه قطع کرده اند ضامن می باشند و چنانچه شخصی قسمتی از ختنه گاه را قطع کند و دیگری باقیمانده ختنه گاه را به انضمام تمام یا قسمتی از اندام تناسلی قطع کند نسبت به جنایت اول دیه به مقدار مساحت قطع شده از ختنه گاه و نسبت به جنایت دوم بقیه دیه و ارش مقدار زائد قطع شده از اندام تناسلی ثابت است.

مشاهده ماده 662 قانون مجازات اسلامی

ماده 661 ـ افضای غیرهمسر به ترتیب ذیل موجب ضمان است: الف ـ هرگاه افضاء شده نابالغ یا مکره بوده و افضاء به سبب مقاربت باشد علاوه بر مهرالمثل و دیه کامل زن در صورت ازاله بکارت ارش البکاره نیز ثابت خواهد بود و اگر افضاء به غیرمقاربت باشد دیه کامل زن و در صورت ازاله بکارت مهرالمثل نیز ثابت است. ب ـ هرگاه افضاء با رضایت زن بالغ و از طریق مقاربت انجام گرفته باشد تنها پرداخت دیه کامل زن ثابت خواهد بود. پ ـ افضای ناشی از وطی به شبهه علاوه بر مهرالمثل و دیه در صورت ازاله بکارت موجب ارش البکاره نیز می باشد.

مشاهده ماده 661 قانون مجازات اسلامی

ماده 18 ـ تعزیر مجازاتی است که مشمول عنوان حد قصاص یا دیه نیست و به موجب قانون در موارد ارتکاب محرمات شرع ـ ی یا نقض مقررات حکومتی تعیین و اعمال می گردد. نوع مقدار کیفیت اجراء و مقررات مربوط به تخفیف تعلیق سقوط و سایر احکام تعزیر به موجب قانون تعیین می شود. دادگاه در صدور حکم تعزیری با رعایت مقررات قانونی موارد زیر را مورد توجه قرار می دهد: الف ـ انگیزه مرتکب و وضعیت ذهنی و روانی وی حین ارتکاب جرم ب ـ شیوه ارتکاب جرم گستره نقض وظیفه و نتایج زیانبار آن پ ـ اقدامات مرتکب پس از ارتکاب جرم ت ـ سوابق و وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی مرتکب و تاثیر تعزیر بر وی

مشاهده ماده 18 قانون مجازات اسلامی

ماده 294 ـ اگر کسی به علت اشتباه در هویت مرتکب جنایتی بر دیگری شود در صورتی که مجنی علیه و فرد مورد نظر هر دو مشمول ماده (302) این قانون نباشند جنایت عمدی محسوب می شود.

مشاهده ماده 294 قانون مجازات اسلامی

ماده 295 ـ هرگاه کسی فعلی که انجام آن را برعهده گرفته یا وظیفه خاصی را که قانون بر عهده او گذاشته است ترک کند و به سبب آن جنایتی واقع شود چنانچه توانایی انجام آن فعل را داشته است جنایت حاصل به او مستند می شود و حسب مورد عمدی شبه عمدی یا خطای محض است مانند این که مادر یا دایه ای که شیر دادن را برعهده گرفته است کودک را شیر ندهد یا پزشک یا پرستار وظیفه قانونی خود را ترک کند.

مشاهده ماده 295 قانون مجازات اسلامی

ماده 297 ـ اگر مرتکب با یک ضربه عمدی موجب جنایتی بر عضو شود که منجر به قتل مجنی علیه گردد چنانچه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایات عمدی باشد قتل عمدی محسوب می شود و به علت نقص عضو یا جراحتی که سبب قتل شده است به قصاص یا دیه محکوم نمی گردد.

مشاهده ماده 297 قانون مجازات اسلامی

ماده 300 ـ اگر مجنی علیه به تصور اینکه جنایت وارده بر او به قتل منجر نمی شود و یا اگر به قتل منجر شود قتل عمدی محسوب نمی شود قصاص کند یا گذشت یا مصالحه بر دیه یا غیر آن نماید و بعد از آن جنایت واقع شده به نفس سرایت کند و به فوت مجنی علیه منجر شود هرگاه قتل مشمول تعریف جنایات عمدی باشد قاتل به قصاص نفس محکوم می شود و چنانچه عضو مرتکب قصاص شده یا با او مصالحه شده باشد ولی دم باید قبل از قصاص نفس دیه عضو قصاص شده یا وجه المصالحه را به وی بپردازد؛ لکن اگر جنایت مشمول تعریف جنایات عمدی نگردد به پرداخت دیه نفس بدون احتساب دیه عضو قصاص شده یا وجه المصالحه اخذ شده محکوم می شود. مفاد این ماده در موردی که جنایت ارتکابی به قسمت بیشتری از همان عضو مورد جنایت سرایت کند نیز جاری است.

مشاهده ماده 300 قانون مجازات اسلامی

ماده 301 ـ قصاص در صورتی ثابت می شود که مرتکب پدر یا از اجداد پدری مجنی علیه نباشد و مجنی علیه عاقل و در دین با مرتکب مساوی باشد. تبصره ـ چنانچه مجنی علیه مسلمان باشد مسلمان نبودن مرتکب مانع قصاص نیست.

مشاهده ماده 301 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

ماده 726 ـ دیه جنایت بر میت خواه عمدی باشد یا خطایی توسط خود مرتکب پرداخت می شود.

مشاهده ماده 726 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM