رای قضایی شماره 9209970955500024

رای قضایی شماره 9209970955500024

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970955500024


شماره دادنامه قطعی:
9209970955500024

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/11/29

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
بازگشت به کار کارگر پس از طی دوران حبس

پیام رای:
مقررات حمایتی قانون کار در خصوص اعاده به کار مربوط به قطع رابطه کار در حین کار و خارج از اراده کارگر بوده و شامل حبس به دلیل محکومیت کیفری نخواهد شد.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
در خصوص درخواست اعاده دادرسی آقای (م. الف.) فرزند (ح.) نسبت به دادنامه شماره.. . صادره از سوی شعبه 18 دیوان عدالت اداری با عنایت به محتویات پرونده آقای (الف.) در شهرداری مشغول بوده و نوع استخدام وی قرارداد کار بوده و به عنوان کارمند رسمی شهرداری تلقی نمی شده است به علت کلاهبرداری به چهار سال حبس قطعی محکوم شده و پس از آزادی از زندان درخواست بازگشت به کار و حقوق معوق و اضافه کاری و تفاوت دستمزد و غیره نموده و مدعی شده است چون قبل از حبس درخواست مرخصی بدون حقوق نموده و با آن موافقت شده است لذا بازگشت به کار وی قانونی است. دیوان [پس] از بررسی اوراق پرونده اولا به موجب ماده 67 و 72 قانون کار مدت مرخصی بدون حقوق برای کارگران صرفا جهت انجام فرایض حج فقط یک ماه بوده و هیچ مرجعی صلاحیت اعطای مرخصی بدون حقوق برای مدت چهار سال را ندارد. از طرفی قطع رابطه کاری خارج از اراده فقط در زمان و حین کار قانونی است. در حالی که نامبرده در خارج از محیط کار مرتکب جرم شده و محاکمه و محکوم به حبس و اجرا شده که ارتباطی به کار ندارد تا مشمول مقررات حمایتی قانون کار گردد. ثانیا هیچ دلیلی دال بر نقض رای سابق الصدور این شعبه که مشمول ماده 98 از قانون دیوان عدالت اداری باشد ارایه نشده لذا قرار رد درخواست وی صادر و اعلام می گردد. این قرار قطعی است.
رییس شعبه 18 دیوان عدالت اداری ـ کرمی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
با مداقه در اوراق و محتوای پرونده نظر به اینکه مستندات ارایه شده مثبت ایجاد ورود خسارت که جبران آن در آتیه متعسر باشد نبوده و از طرفی فوریت و ضرورت دستور موقت نیز احراز نگردیده لذا شعبه پنجم تجدیدنظر دیوان با در نظر گرفتن مراتب فوق البیان به استناد مفهوم مخالف مواد 34 و 35 و 73 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 قرار رد درخواست دستور موقت [مبنی بر توقیف عملیات اجرایی رای هیات حل اختلاف کار را] صادر و اعلام می کند. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 5 تجدیدنظر دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
باقری ـ تقوی

قاضی:
کرمی , باقری , تقوی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 98ـ درمورد احکام قطعی به جهات ذیل می توان دادخواست اعاده دادرسی تقدیم نمود: الف ـ حکم خارج از موضوع شکایت صادر شده باشد. ب ـ حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد. پ ـ در مفاد حکم تضاد وجود داشته باشد. ت ـ حکم صادر شده با حکم دیگری در خصوص همان دعوی و اصحاب آن که قبلا توسط همان شعبه یا شعبه دیگر صادر شده است متعارض بوده بدون آن که سبب قانونی موجب این تعارض باشد. ث ـ حکم مستند به اسنادی باشد که پس از صدور جعلی بودن و یا عدم اعتبار آنها به موجب حکم مراجع صالح قانونی ثابت شده باشد. ج ـ پس از صدور حکم اسناد و دلایلی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و دلایل یادشده در جریان دادرسی در اختیار وی نبوده است.

مشاهده ماده 98 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 34ـ در صورتی که شاکی ضمن طرح شکایت خود یا پس از آن مدعی شود که اجرای اقدامات یا تصمیمات یا آراء قطعی یا خودداری از انجام وظیفه توسط اشخاص و مراجع مذکور در ماده (10) این قانون سبب ورود خسارتی می گردد که جبران آن غیرممکن یا متعسر است می تواند تقاضای صدور دستور موقت نماید. پس از طرح شکایت اصلی درخواست صدور دستور موقت باید تا قبل از ختم رسیدگی به دیوان ارائه شود. این درخواست مستلزم پرداخت هزینه دادرسی نیست.

مشاهده ماده 34 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 35ـ شعبه رسیدگی کننده در صورت احراز ضرورت و فوریت موضوع برحسب مورد دستور موقت مبنی بر توقف اجرای اقدامات تصمیمات و آراء مزبور یا انجام وظیفه صادر می نماید. تبصره ـ دستور موقت تاثیری در اصل شکایت ندارد و در صورت رد شکایت یا صدور قرار اسقاط یا ابطال یا رد دادخواست اصلی دستور موقت نیز لغو می گردد.

مشاهده ماده 35 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 73ـ هرگاه در مرحله تجدیدنظر تقاضای صدور دستور موقت شود اتخاذ تصمیم با شعبه تجدیدنظر است. اجرای دستور موقت مستلزم تایید رئیس دیوان است. دستور موقت صادر شده از شعبه بدوی مادام که توسط مرجع تجدیدنظر لغو نگردد به قوت خود باقی است.

مشاهده ماده 73 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 67 ـ هر کارگر حق دارد به منظور ادای فریضه حج واجب در تمام مدت کار خویش فقط برای یک نوبت یک ماه به عنوان مرخصی استحقاقی یا مرخصی بدون حقوق استفاده نماید.

مشاهده ماده 67 قانون کار

ماده 72 ـ نحوه استفاده از مرخصی بدون حقوق کارگران و مدت آن و شرایط برگشت آنها به کار پس از استفاده از مرخصی با توافق کتبی کارگر یا نماینده قانونی او و کارفرما تعیین خواهد شد.

مشاهده ماده 72 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM