رای قضایی شماره 9209970270201567

رای قضایی شماره 9209970270201567

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970270201567


شماره دادنامه قطعی:
9209970270201567

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/11/29

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت شرکای جرم در پرداخت جزای نقدی

پیام رای:
محکومیت شرکای جرم به پرداخت جزای نقدی بالمناصفه برخلاف مقررات قانونی است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقایان 1- الف.ح. فرزند ع. شهردار وقت ف. با وکالت آقای ع.ع. و 2- م.ب. فرزند ب. رییس وقت شورای اسلامی شهر ف. با وکالت خانم ط.ه دایر بر مشارکت در اختلاس 4 قطعه از زمین های تفکیکی مرحومه خانم ز.ر. به مبلغ هفتاد میلیون ریال موضوع گزارش سازمان بازرسی کل کشور که به شرح کیفرخواست صادره از دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شهریار به شماره 84/5706 مورخ 28/8/1384 بدوا پرونده به محاکم جزایی شهریار ارسال و سپس با صدور قرار عدم صلاحیت به این دادگاه ارجاع گردیده اجمالا بدین شرح که ردیف اول به عنوان شهردار و ردیف دوم به عنوان رییس شورای شهر ف. از توابع شهریار بعد از ارتقاء روستای ف. به شهر الف. لیکن در طول تصدی مناصب یاد شده حسب گزارش سازمان بازرسی کل کشور بدون رعایت ضوابط و مقررات حاکم بر شهرسازی و آیین نامه مالی و معاملاتی شهرداری و خارج از حدود اختیارات قانونی نسبت به انجام توافقات جهت تفکیک املاک متقاضیان و... اقدام نموده اند از جمله 4 قطعه از قطعات ملک متعلق به مرحومه خانم ز.ر. به شماره قطعات 9-10-11 و 14 را به صورت توافق شفاهی از وی به عنوان قدرالسهم شهرداری اخذ و بدون منظور نمودن املاک یاد شده به عنوان املاک شهرداری آ ن ها را به افراد غیر واگذار و هیچ وجهی نیز از این بابت به حساب شهرداری واریز ننموده اند هیچ گونه ثبتی از املاک مذکور نیز در دفاتر و اسناد شهرداری ملاحظه نگردیده از توجه به گزارش سازمان بازرسی کل کشور اظهارات و دفاعیات غیرموجه متهمان و این که هر کدام به نوعی از زیر بار مسیولیت شانه خالی کرده و گناه را گردن دیگری انداخته -نامه شماره 11886-153 مورخ 14/9/1388 شهرداری ف. به شرح صفحه 647- اظهارات آقای الف.ک. به عنوان انتقال گیرنده املاک مورد بحث به شرح صفحه 383 پرونده و نیز صورت جلسه مواجهه حضوری متهمان در صفحات 203 و 204 و سایر محتویات پرونده دادگاه ضمن احراز بزهکاری نامبردگان مستندا به ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام و رعایت ماده 22 قانون مجازات اسلامی هر یک از متهمان را به تحمل یک سال حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی -رد مال به میزان هفتاد میلیون ریال به صورت مساوی و نیز پرداخت هفتاد میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت بالمناصفه و نیز تحمل شش ماه انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می نماید. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در مرجع تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 1059 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ صفوی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ع. وکیل پایه یک دادگستری به وکالت از آقای الف.ح. فرزند ع. و هم چنین تجدیدنظرخواهی خانم ط.ه. وکیل پایه یک دادگستری به وکالت از م.ب. فرزند ب. نسبت به دادنامه شماره 89000103 مورخ 4/3/1389 صادره از شعبه محترم 1059 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن نامبردگان به اتهام اختلاس هر یک به تحمل یک سال حبس و رد مال به میزان هفتاد میلیون ریال و پرداخت هفتاد میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت بالمناصفه و نیز تحمل 6 ماه انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم گردیده اند؛ با بررسی جمیع اوراق و محتویات پرونده و مشاوره و با در نظر گرفتن مفاد لایحه اعتراضیه وکلای تجدیدنظر و لزوم اخذ توضیح از طرفین با تشکیل جلسات متعدد و استماع اظهارات تجدیدنظرخواهان و وکلای آن ها و استماع شهادت شهود اعتراض موثری که موجبات نقض و بی اعتباری دادنامه تجدیدنظرخواسته را فراهم نموده و اساس آن را مخدوش سازد و منطبق با شقوق مختلف ماده 240 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری باشد به عمل نیامده است و از حیث رعایت تشریفات دادرسی نیز دادنامه مذکور اشکال موثری ندارد ولی از آن جایی که اعمال ماده 22 قانون مجازات اسلامی بر خلاف نظریه شورای نگهبان می باشد و از طرفی جزای نقدی بالمناصفه بر خلاف مقررات قانونی می باشد ولی چون تجدیدنظرخواهان محکوم علیه می باشند و دادستان یا شاکی در این مورد اعتراض ننموده اند این دادگاه وفق تبصره 3 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب حق تشدید مجازات ندارد و در این مورد به دادگاه محترم بدوی تذکر داده می شود و با این تذکر ضمن رد تجدیدنظرخواهی تجدیدنظرخواهان دادنامه تجدیدنظرخواسته در محدوده تجدیدنظرخواهی مستندا به بند الف ماده 257 قانون صدرالذکر تایید و استوار می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 57 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
صلاحی ـ موذن

قاضی:
صفوی , احمد صلاحی , عباس موذن

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 22 ـ انحلال شخص حقوقی و مصادره اموال آن زمانی اعمال می شود که برای ارتکاب جرم به وجود آمده یا با انحراف از هدف مشروع نخستین فعالیت خود را منحصرا در جهت ارتکاب جرم تغییر داده باشد.

مشاهده ماده 22 قانون مجازات اسلامی

ماده 5 ـ هر یک از کارمندان و کارکنان ادارات و سازمانها یا شوراها و یا شهرداری ها و موسسات و شرکتهای دولتی و یا وابسته به دولت و یا نهادهای انقلابی و دیوان محاسبات و موسساتی که به کمک مستمر دولت اداره می شوند و یا دارندگان پایه قضائی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و مامورین به خدمات عمومی از رسمی یا غیررسمی وجوه یا مطالبات یا حواله ها یا سهام و اسناد و اوراق بهادار و یا سایر اموال متعلق به هر یک از سازمانها و موسسات فوق الذکر و یا اشخاص را که بر حسب وظیفه به آنها سپرده شده است بنفع خود یا دیگری برداشت و تصاحب نماید مختلس محسوب و بترتیب زیر مجازات خواهد شد. تبصره 1 ـ در صورتیکه میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و شش ماه تا سه سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می شود. تبصره 2 ـ چنانچه عمل اختلاس توام با جعل سند و نظایر آن باشد در صورتیکه میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به 2 تا 5 سال حبس و یک تا 5 سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به 7 تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر دو مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می شود. تبصره 3 ـ هر گاه مرتکب اختلاس قبل از صدور کیفر خواست تمام وجه یا مال مورد اختلاس را مسترد نماید دادگاه او را از تمام یا قسمتی از جزای نقدی معاف می نماید و اجراء مجازات حبس را معلق ولی حکم انفصال درباره او اجراء خواهد شد. تبصره 4 ـ حداقل نصاب مبالغ مذکور در جرائم اختلاس از حیث تعیین مجازات یا صلاحیت محاکم اعم از اینست که جرم دفعتا واحده یا به دفعات واقع شده و جمع مبلغ مورد اختلاس بالغ بر نصاب مزبور باشد. تبصره 5 ـ هر گاه میزان اختلاس زائد بر صد هزار ریال باشد در صورت وجود دلایل کافی صدور قرار بازداشت موقت به مدت یک ماه الزامی است و این قرار در هیچ یک از مراحل رسیدگی قابل تبدیل نخواهد بود. همچنین وزیر دستگاه می تواند پس از پایان مدت بازداشت موقت کارمند را تا پایان رسیدگی و تعیین تکلیف نهائی وی از خدمت تعلیق کند. به ایام تعلیق مذکور در هیچ حالت هیچگونه حقوق و مزایایی تعلق نخواهد گرفت. تبصره 6 ـ در کلیه موارد مذکور در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه مکلف به رعایت مقررات تبصره یک ماده یک از لحاظ حداقل حبس و نیز بنا به مورد حداقل انفصال موقت و یا انفصال دائم خواهد بود.

مشاهده ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM