رای قضایی شماره 9209970220700832

رای قضایی شماره 9209970220700832

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970220700832


شماره دادنامه قطعی:
9209970220700832

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/10/03

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
دلالت الفاظ قراردادها بر معنای عرفی

پیام رای:
به لحاظ رواج و شیوع معاملات و مبادلات ارزی با دلار آمریکا در کشور استعمال واژه دلار ناظر به دلار آمریکا است مگر اینکه دلیل برخلاف آن ارائه گردد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای الف.ر. با وکالت آقای م.م. و آقای ع.و. به طرفیت آقای م.ن. به خواسته صدور حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ /200/515 دلار آمریکا به انضمام خسارات دادرسی و خسارت تاخیر در تادیه وکلای خواهان توضیح داده اند به موجب یک برگ عادی موکل آنان مبلغ مورد خواسته را از خوانده طلب دارد خوانده از پرداخت بدهی خود به خواهان امتناع می نماید خوانده در دفاعیات خود اعلام نموده که قبول دارد که مبلغ مورد خواسته را به خواهان بدهکار می باشد ولی به موجب قرارداد عادی مورخ 1/3/90 خواهان تا تاریخ 1/3/1392 به وی مهلت برای پرداخت داده خواهان ضمن انکار ادعای خوانده اعلام نموده که سند مورد ادعا جعلی می باشد و آن را امضاء نکرده با توجه به اینکه خوانده به اصل بدهی اقرار نموده و برابر نظر کارشناس امضای ذیل سند عادی مورد استناد خوانده متعلق به خواهان نمی باشد و خوانده هم دلیلی در خصوص اینکه نظر کارشناس منطبق با واقع نمی باشد ارایه نداده دادگاه با رد دفاعیات خوانده در خصوص اعطای مهلت از سوی خواهان دعوی خواهان را وارد تشخیص و خوانده را مستندا به مواد 202 203 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی خوانده را به پرداخت مبلغ /200/515 دلار آمریکا و مبلغ 000/420/246 ریال به عنوان خسارت دادرسی در حق خواهان محکوم می نماید و در خصوص مطالبه خسارت تاخیر در تادیه نظر به اینکه به موجب ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی مطالبه خسارت تاخیر در تادیه درجایی است که خواسته مطالبه وجه رایج ایران باشد با توجه به اینکه دلار با افزایش تورم قیمت آن هم تغییر می کند و با رعایت افزایش تورم هم در خیلی مواقع افزایش قیمت دلار می باشد ازاین رو دادگاه دعوی اقامه شده در این مورد را غیرثابت تشخیص و حکم به بطلان دعوی خواهان صادر و اعلام می نماید و در خصوص درخواست صدور قرار تامین خواسته نظر به اینکه وکلای خواهان از تودیع خسارت احتمالی امتناع نموده اند ازاین رو دادگاه مستندا به مواد 108 و 119 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد درخواست صادر و اعلام می نماید رای صادره حضور ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر می باشد.
رییس شعبه 189 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ بهلولی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای م.ن. به طرفیت تجدیدنظر خوانده آقای الف.ر. نسبت به دادنامه شماره 544-18/6/1391 صادره از شعبه 189 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ 200/515 دلار آمریکا و هزینه دادرسی مقرر صادر گردیده انطباقی باجهات مصرح تجدیدنظرخواهی مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی ندارد و دادنامه یادشده براساس محتویات پرونده و رعایت اصول و قواعد دادرسی و لحاظ موازین قانونی صادرشده در این مرحله از رسیدگی دلیل جدیدی که مستلزم نقض دادنامه مذکور باشد اقامه نشده زیرا رای صادره مبتنی بر سند عادی ابرازی که حاوی تعهد نامبرده به پرداخت مبلغ چهارصد و شصت هزار دلار به تجدیدنظر خوانده بوده و در جلسه دادرسی مورخ 20/4/1391 به اعتبار این نوشته اذعان نموده مضافا اینکه ایراد مشارالیه به نوع دلار نیز مردود است چراکه به لحاظ رواج و شیوع معاملات و مبادلات ارزی با دلار آمریکا در کشور استعمال واژه دلار ناظر به دلار آمریکا است که این اطلاق عرفی مطابق ماده 220 از قانون مدنی برای معترض متبع است مگر اینکه دلیل خلافی ارایه گردد که چنین دلیلی اقامه نگردیده اما با توجه به مبلغ مندرج در نوشته مزبور ایراد وارده نسبت به مبلغ محکوم به قابل پذیرش است فلذا دادگاه با رد اعتراض واصله دادنامه تجدیدنظر خواسته را مستندا به مواد 351-358 قانون مرقوم با اصلاح منطوق رای و تبدیل محکوم به مبلغ چهارصد و شصت هزار دلار آمریکا تایید می نماید رای صادره قطعی می باشد.
رییس شعبه 7 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
کوهکن ـ مرادی

قاضی:
کوهکن , بهلولی , مرادی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 202 - هرگاه کسی اقرار به امری نماید که دلیل ذی حق بودن طرف او باشد دلیل دیگری برای ثبوت آن لازم نیست.

مشاهده ماده 202 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 203 – اگر اقرار در دادخواست یا حین مذاکره در دادگاه یا در یکی از لوایحی که به دادگاه تقدیم شده است به عمل آید اقرار در دادگاه محسوب می شود در غیر این صورت اقرار در خارج از دادگاه تلقی می شود.

مشاهده ماده 203 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 220 - عقود نه فقط متعاملین را به اجرای چیزی که در آن تصریح شده است ملزم می نماید بلکه متعاملین به کلیه ی نتایجی هم که به موجب عرف و عادت یا به موجب قانون از عقد حاصل می شود ملزم می باشند.

مشاهده ماده 220 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM