رای قضایی شماره 9209970224801037

رای قضایی شماره 9209970224801037

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970224801037


شماره دادنامه قطعی:
9209970224801037

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/08/15

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
طرح شکایت افترا علیه شاکی

پیام رای:
شاکی در مقام احقاق حق به عنوان مفتری قابل تعقیب و مجازات نیست.

رای دادگاه بدوی
حسب کیفرخواست دادسرای عمومی ناحیه چهار تهران آقای الف.د. و خانم گ.م. فرزند الف. متهم هستند به ایراد افتراء سرقت نسبت به خانم ز.ی. دادگاه با عنایت به شکایت شاکی خصوصی و ملاحظه محتویات پرونده راجع به شکایت متهمان علیه شاکی خصوصی مبنی بر سرقت که بدون هیچگونه دلیلی نسبت به شاکی خصوصی بزه سرقت طلا از منزل خود را نسبت داده اند و دفاعیات بلاوجه متهمان در جلسه دادرسی و با عنایت به اینکه حفظ حرمت مسلم از حرمت خون وی بر طبق احادیث منقوله از ایمه اطهار واجب تر است لذا هر یک از متهمان مستندا به ماده 697 قانون مجازات اسلامی به تحمل نود و یک روز حبس تعزیری و تحمل سی ضربه شلاق محکوم میگردند. رای صادر شده حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1081 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ طالبی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای الف.د. و خانم گ.م. با وکالت آقای ح.ک. نسبت به دادنامه شماره 0672 مورخ 16/6/1392 شعبه 1081 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن نامبردگان به اتهام افترای سرقت به شاکیه خصوصی خانم ز.ی. از طریق شکایت به مرجع قضایی که منتهی به صدور حکم بر برایت شاکیه مذکور شده است هر یک از آنان به تحمل نود و یک روز حبس تعزیری و تحمـل 30 ضربه شـلاق تعـزیری محـکوم شـده اند؛ دادگـاه با توجه به محتویات پرونده از جمله مفاد شکایت مطروحه و مستند آن که صدور حکم بر برایت در مورد شکایت تجدیدنظرخواهان به مرجع قضایی میباشد و با التفات به مدافعات نامبردگان که حکایتی از سوءنیت آنان در مورد شکایت خود ندارد و مفاد قرار اولیه دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 4 تهران به شرح مندرج در اوراق شماره (99و10) و مستفاد از نظر دادگاه کل حقوقی و تدوین قوه قضاییه شماره 3849/7-26/6/1364 بدین توضیح که «اگر شاکی در مقام احقاق نتواند بزه استنادی را به اثبات برساند به عنوان مفتری قابل تعقیب و مجازات نیست زیرا در جرم افتراء مثل سایر جرایم عمدی از جمله عناصـر متشکله سوءنیت و یا عنصر معنوی است»; و نـظر به این که محتویات پرونده حکایتی از وجود دلیلی که به طور قطـع و یقیـن دلالـت بر تـحقق ارکـان متشـکله اتـهام منتسب به تجدیدنظرخواندگان از جمله قصد اضرار به غیر و سوءنیت ندارد و با التفات به اصل لازم الرعایه برایت تجدیدنظرخواهی موجه تشخیص و به استناد مدلول تبصره اول ذیل ماده 22 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب و مدلول بند چهارم قسمت ب ذیل ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاههـای عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن نقض رای مذکور آقای الف.د. و خانم گ.م. را از اتهام افتراء انتسابی آنان در این پرونده تبریه مینماید. این رای قطعی است.
مستشاران شعبه 48 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
قاسمی ـ کریمی یزدی

قاضی:
حسین طالبی , قاسمی , حسن کریمی یزدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM