رای قضایی شماره 9209970907000473

رای قضایی شماره 9209970907000473

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970907000473


شماره دادنامه قطعی:
9209970907000473

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/07/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع رسیدگی به اختلافات بین پیمانکار و کارفرما

پیام رای:
رسیدگی به اختلاف بین پیمانکار و کارفرما در صلاحیت مراجع اختصاصی اداره کار نبوده بلکه محاکم عمومی حقوقی صالح به رسیدگی هستند.

رای خلاصه جریان پرونده
در پرونده کلاسه 92900300 آقای ع.ج. دادخواستی به طرفیت شرکت س.ت. به خواسته مطالبه وجه کار کرد مبلغ 87526000 ریال با احتساب خسارت تاخیر تادیه و خسارت دادرسی تقدیم دادگاه نموده ضمن دادخواست توضیح داده شرکت خوانده طبق قرارداد مورخ 6/12/91 ارایه خدمات زیرسازی اجرا و نصب نمای کامپوزیت مرکز همایش های پلیس راهور را به خواهان واگذار نموده پس از اجرا و انجام هشتاد درصد از کل کار تاکنون هیچ مبلغی به وی پرداخت نکرده است لذا به شرح خواسته تقاضای رسیدگی دارم کپی مصدق قرارداد و کپی مصدق نظریه کارشناس را در جهت اثبات ادعای خود پیوست دادخواست نموده در جلسه 24/5/92 وکیل خواهان به شرح خواسته تقاضای رسیدگی نموده. خوانده اظهار داشت خوانده حسب حضور و غیاب حراست مجتمع مرکز همایش های راهور ناجا فقط چند روز کار کرده است به دلیل عدم توانایی کار و مشکلات شخصی ادامه کار به فرد دیگری به نام آقای م.الف. و ع.ک. واگذار نموده قرارداد فی مابین آقایان با نامبرده نیز موجود است و این مورد خلاف شرایط عمومی پیمان بوده و این شرکت با نامبرده همکاری نکرده و فسخ قرارداد ایشان را به آدرس مذکور در قرارداد ارسال کرده به دلیل تغییر آدرس به دست ایشان نرسیده است. با اعتراض به نظریه کارشناسی و بیان موارد دیگر تقاضای رد دعوی را نموده وکیل خواهان با تکذیب ادعاهای مدیرعامل شرکت خوانده تقاضای رسیدگی به شرح خواسته نموده. دادگاه در تاریخ 15/5/92 در جلسه فوق العاده ختم رسیدگی را اعلام و طی قرار شماره 900567-20/5/92 دعوی را به اعتبار صلاحیت هیات تشخیص اداره کل تعاون کار و امور اجتماعی قابل استماع نداشته ضمن نفی صلاحیت از خود قرار عدم صلاحیت به صلاحیت هیات تشخیص اداره کل تعاون کار و امور اجتماعی صادر می نماید پرونده را برای حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال به این شعبه ارجاع به کلاسه فوق ثبت شده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
مستفاد از قرارداد تنظیمی رابطه بین خواهان و خوانده رابطه پیمانکار با کارفرما می باشد زیرا حسب ماده 9 قرارداد حوادث ناشی از کار و بیمه کارگران و عوامل اجرایی به عهده پیمانکار می باشد و نیز با توجه به الزامات و تعهدات هر یک از پیمانکار و کارفرما موضوع از مشمول ماده 157 قانون کار خارج می باشد مستندا به ماده 13 قانون کار و نظر به این که رسیدگی به موضوع واجد امعان نظر قضایی می باشد مستفاد از رای وحدت رویه شماره 604-24/12/74 قرار شماره 900567 -20/5/92 نقض به اعتبار صلاحیت دادگاه مذکور اعلام صلاحیت می نماید.
رییس شعبه 10 دیوان عالی کشور - عضو معاون
عبدالله پور - صدقی

قاضی:
غلامعلی صدقی , عبدالله پور

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 157 ـ هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار قرارداد کارآموزی موافقت نامه های کارگاهی یا پیمانهای دسته جمعی کار باشد در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی و کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیاتهای تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.

مشاهده ماده 157 قانون کار

ماده 13 ـ در مواردی که کار از طریق مقاطعه انجام می یابد. مقاطعه دهنده مکلف است قرارداد خود را با مقاطعه کار به نحوی منعقد نماید که در آن مقاطعه کار متعهد گردد که تمامی مقررات این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید. تبصره 1 ـ مطالبات کارگر جزء دیون ممتاز بوده و کارفرمایان موظف می باشند. بدهی پیمانکاران به کارگران را برابر رای مراجع قانونی از محل مطالبات پیمانکار. منجمله ضمانت حسن انجام کار پرداخت نمایند. تبصره 2 ـ چنانچه مقاطعه دهنده بر خلاف ترتیب فوق به انعقاد قرارداد با مقاطعه کار بپردازد و یا قبل از پایان 45 روز از تحویل موقت. تسویه حساب نماید مکلف به پرداخت دیون مقاطعه کار در قبال کارگران خواهد بود.

مشاهده ماده 13 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM