رای قضایی شماره 9209970221500610

رای قضایی شماره 9209970221500610

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221500610


شماره دادنامه قطعی:
9209970221500610

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/05/23

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اصول و تشریفات دادرسی در داوری

پیام رای:
با توجه به این که اصل ابلاغ جزو اصول آیین دادرسی مدنی است باید از سوی داوران مورد توجه واقع شود ولی شیوه ابلاغ که جزو تشریفات آیین دادرسی مدنی است لازم نیست منطبق با مقررات امری قانون آیین دادرسی مدنی باشد.

رای دادگاه بدوی
درخصوص دعوای شرکت ت.پ. (سهامی خاص) با وکالت آقایان ع.ش. و م.الف. به طرفیت شرکت ق.غ. (سهامی خاص) به خواسته ابطال رای داوری در پرونده شماره کلاسه 89/27/934 به علت خارج از مهلت و مخالفت با قوانین موجد حق به شرح متن دادگاه اظهارات وکلای محترم طرفین را استماع نمود. مبنای اعتراض به رای داوری ادعای عدم اطلاع خواهان نسبت به امر داوری است لیکن علاوه بر اینکه در رای داوری اکثریت داوران اصل ابلاغ به خواهان را اعلام نمودند با استعلام دادگاه سرداور محترم نیز اظهار داشتند که به داور اختصاصی خوانده تشکیل جلسه داوری ابلاغ شده است و حتی 48 ساعت نیز مهلت ارایه لایحه شده است و همچنین از طریق پست مراتب ابلاغ به عمل آمد که رسید پستی ضمیمه اظهارات سرداور می باشد در نتیجه اظهارات وکلای محترم خواهان در بند چهارم صفحه دوم دادخواست که به سرداور که وکیل محترم دادگستری است و منصوب از طرف دادگاه می باشند نسبت (درجات خواسته کرامت نفسانی و عالم به غیب و شهود) داده اند منطبق با واقع نمی باشد و بدیهی است اصل ابلاغ جزء اصول آیین دادرسی مدنی است که از سوی داوران مورد توجه واقع شده است و شیوه ابلاغ که جزو تشریفات آیین دادرسی مدنی است لازم نیست منطبق با مقررات امری قانون آیین دادرسی مدنی باشد و دلیلی دایر بر اینکه رای داوری خارج از مهلت قانونی صادر شده است ارایه نشده است. زیرا ابلاغ قرارنامه داوری به سرداور به تاریخ 7/10/1390 محقق شده است و اصل رای داوری به تاریخ 21/12/1390 به شماره 3118 در دفتر شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی تهران به ثبت رسیده است و دلیلی دایر بر اینکه رای داوری با قوانین موجد حق نیز تعارض دارد ارایه نشده است. بنابراین دادگاه به استناد مواد 454 و 489 و 480 از قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر بطلان دعوای خواهان صادر و اعلام می نماید. حکم صادر شده ظرف مدت 20 روز بعد از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر تهران است.
مستشار دادگاه تجدیدنظر و قاضی مامور به خدمت در شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ کلانتریان

رای دادگاه تجدیدنظر استان
درخصوص تجدیدنظرخواهی شرکت ت.پ. (سهامی خاص) به طرفیت شرکت ص.غ. (سهامی خاص) نسبت به دادنامه شماره 9101221 شعبه 27 دادگاه حقوقی تهران که دعوای ابطال رای داوری را به لحاظ عدم احراز شرایط ابطال منتهی به صدور حکم بطلان نموده دادگاه با عنایت به اینکه توافق طرفین به شرح صورت جلسه 3/5/90 دادگاه بدوی مبنی بر تراضی بر تعیین داور از طرف دادگاه به عنوان توافق ثانوی رافع معذوریت وصف مرضی الطرفین موضوع ماده 8 قرارداد شرط داوری است فلذا رای معترض عنه را واجد ایراد موثر و مهمی که موجبات نقض آن را با توجه به استنباط دادگاه در تاریخ ابلاغ به شرح مندرج در دادنامه احراز ننموده با رد تجدیدنظرخواهی مستند به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی رای معترض عنه را تایید و ابرام می نماید. رای دادگاه قطعی است.
رییس شعبه 15 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
عشقعلی ـ جمشیدی

قاضی:
سید مفید کلانتریان , محمد عشقعلی , جمشیدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 454 - کلیه اشخاصی که اهلیت اقامه دعوا دارند می توانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلاف خود را خواه در دادگاهها طرح شده یا نشده باشد و درصورت طرح در هر مرحله ای از رسیدگی باشد به داوری یک یا چند نفر ارجاع دهند.

مشاهده ماده 454 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 489 - رای داوری در موارد زیر باطل است و قابلیت اجرایی ندارد: 1 - رای صادره مخالف با قوانین موجد حق باشد. 2 - داور نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبوده رای صادر کرده است. 3 - داور خارج از حدود اختیار خود رای صادر نموده باشد. در این صورت فقط آن قسمت از رای که خارج از اختیارات داور است ابطال می گردد. 4 - رای داور پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد. 5 - رای داور با آنچه در دفتر املاک یا بین اصحاب دعوا در دفتر اسناد رسمی ثبت شده و دارای اعتبار قانونی است مخالف باشد. 6 - رای به وسیله داورانی صادرشده که مجاز به صدور رای نبوده اند. 7 - قرارداد رجوع به داوری بی اعتبار بوده باشد.

مشاهده ماده 489 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 480 - حکم نهایی یادشده در ماده (478) توسط دادگاه ارجاع کننده دعوا به داوری یا دادگاهی که داور را انتخاب کرده است به داوران ابلاغ می شود و آنچه از مدت داوری در زمان توقف رسیدگی داوران باقی بوده از تاریخ ابلاغ حکم یادشده حساب می شود. هرگاه داور بدون دخالت دادگاه انتخاب شده باشد حکم نهایی وسیله طرفین یا یک طرف به او ابلاغ خواهد شد. داوران نمی توانند برخلاف مفاد حکمی که در امر جزایی یا نکاح یا طلاق یا نسب صادر شده رای بدهند.

مشاهده ماده 480 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM