رای قضایی شماره 9209970223700338

رای قضایی شماره 9209970223700338

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970223700338


شماره دادنامه قطعی:
9209970223700338

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/04/16

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
خواندگان در دعوای تقسیم ترکه

پیام رای:
اگر ترکه سرقفلی مغازه ای باشد باید در دعوای تقسیم ترکه مالک عین مستاجره نیز در عداد خواندگان قرار گیرد و الا قرار عدم استماع دعوا صادر می گردد.

رای دادگاه بدوی
در مورد دعوی 1ـ خانم الف. و غیره همگی با وکالت آقایان ع.ن. و ع.ق. به طرفیت آقای م.ز. به خواسته صدور حکم مبنی بر تقسیم ترکه به شرح دادخواست تقدیمی به انضمام پرداخت کلیه خسارات دادرسی با توجه به محتویات پرونده و توضیحات متن دادخواست مبنی بر این که ترکه مورثین خواهان ها آقایان م. و ق. هر دو ز. سرقفـلی یک بـاب مغـازه به پلاک ثبتی 7831 فرعی از 89 اصلی بخش 8 تهران می باشد که خواهان ها خواستار تقسیم آن هستند مع الوصف از آنجا که منافع مغازه مزبور به کیفیت موجود قابل تقسیم نیست بایستی فروخته و سهم هر یک از ورثه پرداخت شود. لیکن چون برای فروش آن طبق ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 اجازه مالک لازم است و وکیل خواهان ها اگر چه مدعی عدم مخالفت مالک شده لیکن این کافی نیست و بایستی اجازه کتبی و رسمی وی را ضمیمه پرونده می نمود و به علاوه وی را طرف دعوی قرار می داد تا از حقوق خود دفاع کند و اذن یا عدم اذن در فروش را اعلام نماید لذا از نظر دادگاه دعوی مطروحه به کیفیت فعلی قابل استماع نیست و دادگاه با استناد به ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار رد دعوی صادر می نماید. رای صادره حضوری ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 15 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ جعفری افتخار

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی 1ـ الف. و غیره با وکالت آقایان 1ـ ع.ن. 2ـ ع.ق. به طرفیت م.ز. نسبت به دادنامه شماره 1197 مورخ 12/12/1391 صادره از شعبه 15 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن قرار رد دعوی تجدیدنظرخواهان ها مبنی بر تقسیم ترکه راجع به سرقفلی یک باب مغازه تحت پلاک ثبتی 7831/89 بخش 8 تهران موضوع سند رسمی اجاره شماره 16726 مورخ 24/3/49 به لحاظ عدم ذکر موجر (مالک) در عداد خواندگان صادر و اعـلام گردیـده است دادگاه بـا توجـه به مجموع اوراق پرونده و تحقیقات معموله و با عنایت به ضرورت حفظ حقوق مالک (موجر) در فروش موضوع اجاره در جهت تقسیم ترکه و این که وکلای تجدیدنظرخواهان در این مرحله دلیل خاص یا مطلب متقنی در جهت تزلزل اساس دادنامه معترض عنه ابراز نکرده است و از سوی دیگر دادنامه مزبور از جهت انطباق با اصول دادرسی و مقررات قانونی فاقد ایراد و خدشه قانونی است لذا مستندا به ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه فوق را تایید و استوار می نماید. این رای حضوری و قطعی است.
رییس شعبه 37 دادگاه تجدیدنظر تهران ـ مستشار دادگاه
دیوسالار ـ رضایی

قاضی:
جعفری افتخار , دیوسالار , مهدی رضایی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 353 - دادگاه تجدیدنظر در صورتی که قرار مورد شکایت را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آن را تایید می کند. در غیر این صورت پس از نقض پرونده را برای رسیدگی ماهوی به دادگاه صادرکننده قرار عودت می دهد.

مشاهده ماده 353 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 19 ـ در صورتی که مستاجر محل کسب یا پیشه یا تجارت به موجب اجاره نامه حق انتقال به غیر داشته باشد می تواند برای همان شغل یا مشابه آن منافع مورد اجاره را با سند رسمی به دیگری انتقال دهد. هر گاه در اجاره نامه حق انتقال به غیر سلب شده یا اجاره نامه ای در بین نبوده و مالک راضی به انتقال به غیر نباشد باید در مقابل تخلیه مورد اجاره حق کسب یا پیشه یا تجارت مستاجر را بپردازد والا مستاجر می تواند برای تنظیم سند انتقال به دادگاه مراجعه کند در این صورت دادگاه حکم به تجویز انتقال منافع مورد اجاره به غیر و تنظیم سند انتقال در دفترخانه تنظیم کننده سند اجاره نامه سابق یا دفترخانه نزدیک ملک ( اگر اجاره نامه رسمی در بین نباشد) صادر و رونوشت آن را به دفترخانه مربوط ارسال می نماید و مراتب را به موجر نیز اعلام خواهد نمود مستاجر جدید از هر حیث نسبت به تمام شرایط اجاره قائم مقام مستاجر سابق خواهد بود. هر گاه ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی منافع مورد اجاره با سند رسمی به مستاجر جدید انتقال داده نشود حکم مزبور ملغی الاثر خواهد بود. تبصره 1 ـ در صورتی که مستاجر بدون رعایت مقررات این ماده مورد اجاره را به دیگری واگذار نماید موجر حق درخواست تخلیه را خواهد داشت و حکم تخلیه علیه متصرف یا مستاجر اجرا خواهد شد. و در این مورد مستاجر یا متصرف حسب مورد استحقاق دریافت نصف حق کسب یا پیشه یا تجارت را خواهد داشت. تبصره 2 ـ حق کسب یا پیشه یا تجارت به مستاجر همان محل اختصاص دارد و انتقال آن به مستاجر جدید فقط با تنظیم سند رسمی معتبر خواهد بود.

مشاهده ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM