رای قضایی شماره 9209970900700223

رای قضایی شماره 9209970900700223

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970900700223


شماره دادنامه قطعی:
9209970900700223

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/02/04

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:

عنوان رای:
شرایط تصدیق خسارت در دیوان

پیام رای:
رای به تصدیق خسارت منوط به اثبات ورود خسارت و احراز وقوع قصور یا تقصیر از ناحیه خوانده و مباشرت یا سببیت وی در ورود خسارت است.

رای شعبه دیوان عدالت اداری
شاکی طی دادخواست تقدیمی علیه شرکت مس مزرعه واقع در شهرستان اهر دایر به تصدیق خسارت اعلام شکایت نموده است. عمده دلیل شاکی رای صادره از شعبه نهم تجدیدنظر است که دادنامه شماره 106/87ـ682 صادره از دادگاه عمومی جزایی اهر را مورد رسیدگی قرار داده است و طی آن به صورت اجمال به لحاظ این که در اعاده وضع به حالت سابق و حسب رضایت شکات خودداری شده و اقدامی به عمل نیامده با احتیاز از بند 4 شق ب ماده 257 از قانون آیین دادرسی کیفری رای بدوی را نقض و به استناد ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب مدیر عامل شرکت را به اعاده وضع به حالت سابق با قلع اعیانی های احداثی و وضع موانع استفاده از حق آب اهالی روستای مزرعه از آب چشمه ها و آب های جاری از کوه ها و دره ها محکوم نموده است. دلیل دیگر شاکی تامین دلیل شورای حل اختلاف است که اظهار نظر کارشناسان را تایید نموده است و مبلغ خسارت وارده به اهالی را به میزان 800/172/576/2 ریال تصدیق نموده است. اداره طرف شکایت طی لایحه ارسالی که به شماره.. . ثبت دفتر گردیده کلیه ادعای شاکی را مردود اعلام نموده و دلایلی نیز مبنی بر بی حقی شاکی ابراز داشته است. اولا شرکت مس مزرعه بر اساس مجوز صادره از مراجع قانونی و رعایت کلیه مراتب قانونی احداث مشغول کار شده است و دارای پروانه تاسیس و پروانه بهره برداری مطابق مقررات است. ثانیا فرمانداری شهرستان اهر طی نامه شماره 3830/12ـ7/4/89 اولا چشمه های تامین آب روستای مذکور را بالای رودخانه مورد نظر دانسته است. ثانیا با آزمایشات انجام شده از طریق دستگاه های تخریب باطله در مسیر رودخانه هیچ گونه آلودگی حتی در روستای پایین دست چه از نظر نفوذ آب شرب و چه از نظر نفوذ آب های زیرزمینی ایجاد نکرده است. ثالثا آقایان (ج.ق.) و (م.ط.) با واگذاری مراتع خود حقوق متصوره را دریافت کرده اند. هم چنین آقای (الف.ط.) طی سند رسمی ترک دعوی نموده است. علیهذا اولا مدارک ابرازی شکات کافی برای اثبات ورود خسارت به وسیله شرکت مس مزرعه نیست و هیچ کارشناسی صراحتا ورود خسارت را به شاکی اعلام نداشته است. ثانیا در رای استنادی شاکی نیز اظهار نظر صریحی از ناحیه کارشناس ملحوظ نیست. ضمن آن که رای صادره از دادگاه کیفری مبنی بر محکومیت جزایی مدیر عامل است. ثالثا مشخص نیست که کارشناس با توجه به مشاعی بودن مزرعه بین اهالی از کلیه محل ها بازدید و عینا ورود خسارت را مشاهده و سپس اظهار نظر به ورود خسارت آن هم به وسیله شرکت طرف شکایت کرده باشد. رابعا شاکی در انتهای خواسته طی دادخواست تقدیمی تصدیق تقصیر را هم که با تصدیق خسارت مغایر است درخواست نموده است که به نظر می رسد تقدیم دو خواسته در یک دادخواست است. مضافا این که معدن مس مزرعه تحت عنوان قانونی شرکت مس سونگون دارای پروانه بهره برداری است در حالی که شاکی علیه شرکت مس مزرعه اعلام شکایت نموده که به نظر می رسد چنین شرکتی وجود ندارد. علیهذا با توجه به مراتب فوق وقوع قصور یا تقصیر از ناحیه شرکت مس سونگون که شاکی آن را مس مزرعه اعلام نموده است محرز و مسلم نیست. زیرا دلایل ابرازی شاکی مباشرت یا سببیت در ورود خسارت و حتی ورود خسارت را که اصل مراتب رسیدگی در تصدیق است ثابت نکرده است. مدارک و دلایل ابرازی شرکت طرف شکایت هم مزید بر تضعیف خواسته شاکی است لذا حکم به رد شکایت شاکی صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 7 دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
جعفری ورامینی ـ بشارتی فر

قاضی:

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 257 ـ شخص بازداشت شده باید ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی حاکی از بی‏گناهی خود درخواست جبران خسارت را به کمیسیون استانی متشکل از سه نفر از قضات دادگاه تجدید نظر استان به انتخاب رئیس قوه قضاییه تقدیم کند. کمیسیون در صورت احراز شرایط مقرر در این قانون حکم به پرداخت خسارت صادر می کند. در صورت رد درخواست این شخص می تواند ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ اعتراض خود را به کمیسیون موضوع ماده (258) این قانون اعلام کند.

مشاهده ماده 257 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 45 ـ اشخاص زیر علاوه بر اعاده وضع سابق و جبران خسارت وارده به 10 تا 50 ضربه شلاق و یا از 15 روز تا سه ماه حبس تادیبی بر حسب موارد جرم به نظر حاکم شرع محکوم می شوند. الف ـ هر کس عمدا و بدون اجازه دریچه و مقسمی را باز کند یا در تقسیم آب تغییری دهد یا دخالت غیر مجاز در وسائل اندازه گیری آب کند یا به نحوی از انحاء امر بهره برداری از تاسیسات آبی را مختل سازد. ب ـ هر کس عمدا آبی را بدون حق یا اجازه مقامات مسئول به مجاری یا شبکه آبیاری متعلق به خود منتقل کند و یا موجب گردد که آب حق دیگری به او نرسد. ج ـ هر کس عمدا به نحوی از انحاء به ضرر دیگری آبی را به هدر دهد. د ـ هر کس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند. ه ـ هر کس بدون رعایت مقررات این قانون به حفر چاه و یا قنات و یا بهره برداری از منابع آب مبادرت کند. تبصره ـ در مورد بندهای ب و ج و د با گذشت شاکی خصوصی تعقیب موقوف می شود.

مشاهده ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM