رای قضایی شماره 9209970221800029

رای قضایی شماره 9209970221800029

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221800029


شماره دادنامه قطعی:
9209970221800029

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/01/21

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرایط اقامه دعوای ورشکستگی توسط تاجر

پیام رای:
هر چند شخص تاجر می بایست برای اثبات ادعای ورشکستگی خود دفاتر تجاریش را به دفتر محکمه تحویل نماید لیکن صرف عدم ارایه آن مانع از پذیرش دعوی ورشکستگی نمی باشد. دادگاه در این مورد با اختیارات محوله مطابق ماده 199 و جلب نظر کارشناس می تواند در مورد صحت و سقم موضوع در ماهیت امر تصمیم گیری کند و نمی تواند به لحاظ نقص فوق قرار عدم استماع یا رد دعوی صادر نماید.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای ع.الف. به وکالت از آقای م.ن. به طرفیت آقایان م. و ح. و غیره به خواسته صدور حکم ورشکستگی خواهان دادگاه با بررسی محتویات پرونده دعوی خواهان را بدین نحو و به کیفیت مطروحه قابل استماع نمی داند زیرا این موضوع به شرح پرونده کلاسه 89/1856/856 رسیدگی شده و هر چند به لحاظ اینکه موضوع فاقد اعتبار امر مختوم بها است و مشمول ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی بند 6 نیست لکن چون قرار عدم استماع دعوی به جهت اینکه رعایت مقررات ماده 413 و 414 قانون تجارت نگردیده صادر شده و این مانع هنوز به قوت خود باقی است و مادام که این ماده مرتفع نگردد و باقی بماند دعوی خواهان قابلیت استماع نخواهد داشت فلذا دادگاه مستندا به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی خواهان را صادر و اعلام می نماید حکم صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محترم دادگاه های تجدیدنظر استان تهران است
رییس شعبه 186 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ تیموری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
دادنامه تجدیدنظر خواسته به شماره 9109970213700491 مورخ 12/6/1391 صادره از شعبه 186 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر قرار رد دعوی تجدیدنظرخواه م.ن. با وکالت ع.الف. به خواسته صدور حکم بر ورشکستگی اشعار دارد مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد و متضمن جهت موجه در نقض آن می باشد زیرا که؛ اولا: هر چند شخص تاجر می بایست در راستای اثبات ادعای خود دفاتر تجارتی به دفتر محکمه تحویل نماید لیکن صرف عدم ارایه دفاتر تجارتی از ناحیه تاجر مانع از پذیرش دعوی به خواسته معنونه نمی باشد ثانیا: بنا بر تصریح مواد 2 و 3 از قانون آیین دادرسی مدنی محاکم دادگستری مکلف هستند به دعاویی که برابر مقررات درخواست شده اند رسیدگی کرده و حکم مقتضی را صادر و فصل خصومت نمایند که دعوی به کیفیت مطروحه قابلیت پذیرش و استماع را دارد ثالثا: مطابق صراحت ماده 199 از قانون مرقوم در کلیه امور حقوقی دادگاه می بایست علاوه بر رسیدگی به دلایل طرفین هرگونه تحقیق یا اقدامی که در جهت کشف ماوقع لازم است انجام دهد که لازم بود دادگاه نخستین بیلان کاری خواهان را با ارجاع امر به کارشناس مورد بررسی قرار دهند که دارایی وی کفاف بدهی را دارد یا خیر که تحقیقی در این زمینه صورت نگرفته است از این رو دادگاه با قبول لایحه اعتراضیه و با استناد به قسمت آخر از ماده 353 از قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه معترض عنه پرونده را جهت رسیدگی و اظهار نظر ماهوی به دادگاه صادر کننده قرار منقوض اعاده می نماید. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 18 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
امانی شلمزاری ـ کریمی

قاضی:
عزت اله امانی شلمزاری , کریمی , تیموری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 413 ـ تاجر باید در ظرف سه روز از تاریخ وقفه که در تادیه قروض یا سایر تعهدات نقدی او حاصل شده است توقف خود را به دفتر محکمه بدایت محل اقامت خود اظهار نموده صورت حساب دارایی و کلیه دفاتر تجارتی خود را به دفتر محکمه مزبوره تسلیم نماید.

مشاهده ماده 413 قانون تجارت

ماده 414 ـ صورتحساب مذکور در ماده فوق باید مورخ بوده و به امضاء تاجر رسیده و متضمن مراتب ذیل باشد: 1) تعداد و تقویم کلیه اموال منقول و غیر منقول تاجر متوقف به طور مشروح. 2) صورت کلیه قروض و مطالبات. 3) صورت نفع و ضرر و صورت مخارج شخصی. در صورت توقف شرکتهای تضامنی ـ مختلط یا نسبی اسامی و محل اقامت کلیه شرکاء ضامن نیز باید ضمیمه شود.

مشاهده ماده 414 قانون تجارت

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3 - قضات دادگاهها موظفند موافق قوانین به دعاوی رسیدگی کرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند. در صورتی که قوانین موضوعه کامل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلا" قانونی در قضیه مطروحه وجود نداشته باشد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشد حکم قضیه را صادر نمایند و نمی توانند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزند والا مستنکف از احقاق حق شناخته شده و به مجازات آن محکوم خواهند شد. تبصره - چنانچه قاضی مجتهد باشد و قانون را خلاف شرع بداند پرونده به شعبه دیگری جهت رسیدگی ارجاع خواهد شد.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM