رای قضایی شماره 9209970270100037

رای قضایی شماره 9209970270100037

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970270100037


شماره دادنامه قطعی:
9209970270100037

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/01/24

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
صدور حکم در پرداخت دیه به دینار

پیام رای:
صدور حکم در پرداخت دیه به دینار به لحاظ عدم موضوعیت آن صحیح نمی باشد.

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در این پرونده آقای س.م. به وکالت از آقایان ب. و ب.س. از دادنامه های شماره 00563 مورخ 12/6/91 و 00356 مورخ 20/4/91 شعبه 1177 دادگاه عمومی جزایی تهران (که به اشتباه دادنامه 00356دادگاه عمومی و انقلاب تهران تایپ شده) در مقام واخواهی و تایید دادنامه غیابی شماره 00547 مورخ 29/5/90 همان شعبه صادر شده تجدیدنظرخواهی کرده است. به موجب دادنامه های غیابی مذکور آقای ب.س. به قصاص جراحات دامیه قدام بازوی چپ و حارصه های قدام گوش راست و قسمت خارجی ران و سمت چپ گردن و پرداخت مبلغ ده میلیون ریال جزای نقدی به نفع صندوق دولت از حیث جنبه عمومی بزه ایراد جرح عمدی با چاقو موضوع شکایت آقای الف.م. محکوم شده هم چنین آقای ب.س. به قصاص دامیه ابروی راست و پرداخت سه دینار بابت دو کبودی در ناحیه خلف قفسه صدری ظرف مهلت یک سال در حق شاکی خصوصی یاد شده محکوم شده است. دادگاه با توجه به بررسی اوراق و مستندات پرونده به خصوص گواهی پزشکی قانونی اظهارات شاهد پرونده ابلاغ حضوری وقت دادرسی دادگاه بدوی به وکیل تجدیدنظرخواه و عدم معرفی شهود ادعایی در جلسه دادرسی علی رغم ابلاغ آن در این مرحله ایراد و اعتراض موثر و مدللی که موجب نقض اساس محکومیت موکلان وی گردد ابراز و ارایه نشده است. اما از آن جایی که امکان رعایت تساوی در قصاص جراحت های مذکور در دادنامه تجدیدنظرخواسته وجود ندارد صدور حکم به قصاص صحیح نیست و دادنامه تجدیدنظرخواسته در این خصوص مقتضی نقض و اصلاح است. هم چنین صدور حکم به پرداخت دینار به لحاظ عدم موضوعیت آن صحیح نمی باشد و دادگاه بدوی می بایستی به نسبت دیه کامل حکم صادر می نمود ضمن این که مطابق گواهی پزشکی قانونی مضبوط در پرونده حارصه به قسمت خارجی ران قید شده است. بر این اساس به استناد مواد 272 276 277 418 بندهای 1 و 2 ماده 480 481 و تبصره آن و بند دال ماده 484 با رعایت بند ج ماده 295 297 302 و 304 قانون مجازات اسلامی و تبصره چهار ماده 22 قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب آقای ب.س. را بابت دامیه قدام بازوی چپ به پرداخت دو درصد دیه کامل و برای حارصه های قدام گوش راست و قسمت خارجی دهان و سمت چپ گردن به دو و نیم درصد دیه کامل دیه و ارش در حق شاکی خصوصی آقای الف.م. و پرداخت مبلغ ده میلیون ریال جزای نقدی به نفع صندوق دولت هم چنین آقای ب.س. جهت دامیه ابروی راست به پرداخت دو درصد دیه کامل و دو فقره کبودی ناحیه قفسه صدری به پرداخت سه هزارم دیه کامل در حق شاکی خصوصی ظرف مهلت یک سال از تاریخ وقوع جرم محکوم می نماید. بر همین اساس به استناد بند الف ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری با رد تجدیدنظرخواهی در اساس محکومیت دادنامه تجدیدنظرخواسته با اصلاح آن به شرح فوق تایید و استوار می شود. این رای قطعی است.
رییس شعبه 56 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار
اهوراکی ـ رمضانی

قاضی:
کریمی , اهوارکی , رمضانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 295 ـ هرگاه کسی فعلی که انجام آن را برعهده گرفته یا وظیفه خاصی را که قانون بر عهده او گذاشته است ترک کند و به سبب آن جنایتی واقع شود چنانچه توانایی انجام آن فعل را داشته است جنایت حاصل به او مستند می شود و حسب مورد عمدی شبه عمدی یا خطای محض است مانند این که مادر یا دایه ای که شیر دادن را برعهده گرفته است کودک را شیر ندهد یا پزشک یا پرستار وظیفه قانونی خود را ترک کند.

مشاهده ماده 295 قانون مجازات اسلامی

ماده 297 ـ اگر مرتکب با یک ضربه عمدی موجب جنایتی بر عضو شود که منجر به قتل مجنی علیه گردد چنانچه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایات عمدی باشد قتل عمدی محسوب می شود و به علت نقص عضو یا جراحتی که سبب قتل شده است به قصاص یا دیه محکوم نمی گردد.

مشاهده ماده 297 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

ماده 304 ـ جنایت عمدی نسبت به نابالغ موجب قصاص است.

مشاهده ماده 304 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM