رای قضایی شماره 9109970224401680

رای قضایی شماره 9109970224401680

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970224401680


شماره دادنامه قطعی:
9109970224401680

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/23

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
خسارت تاخیر تادیه پرداخت وجه التزام

پیام رای:
مطالبه خسارت از خسارت در حقوق ایران پذیرفته نیست. بنابراین خسارت تاخیرتادیه وجه التزام قراردادی را نمی توان مطالبه کرد.

رای دادگاه بدوی
در مورد دعوی خانم م.ت. به طرفیت آقای الف.ر. به خواسته مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجه التزام مبلغ 000/500/212 ریال از تاریخ 7/9/85 تا زمان اجرای حکم مقوم به 000/000/51 ریال با احتساب خسارات دادرسی و قانونی. نظر به اینکه سابقا در پرونده کلاسه 30/8900367 همین دادگاه حکم محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ 000/500/212 ریال صادر که قطعی و اجرا گردیده است؛ و نظر به اینکه محکوم به مرقوم خسارات قراردادی موضوع ماده 230 قانون مدنی بوده که متضمن خسارات ناشی از عدم انجام تعهد یا تاخیر در انجام تعهد بیع نامه مستند دعوی بوده است که منشا مسیولیت (ضمان) اشخاص متخلف از تعهدات گاهی قراردادی و گاهی غیرقراردادی و در اصطلاح حقوقی در هر دو صورت اثر مسیولیت (ضمان) پرداخت خسارات به شخص زیان دیده می باشد در فقه اسلامی الزام به وفای عهد در ضمان عقدی و پرداخت غرامت در ضمان قهری می باشد؛ و نظر به اینکه مطالبه خسارات از خسارات بر اساس حقوق موضوعه ایران ممکن نمی باشد و با توجه به اینکه در مانحن فیه مسیولیت و ضمان قراردادی وفای به عهد و غرامات پرداخت شده از بابت وجه التزام قراردادی همان جبران خسارات ناشی از تخلف می باشد لذا طرح دعوی مجدد و مطالبه خسارت تاخیر تادیه از تاریخ عدم انجام تعهد و شروع به تخلف قراردادی بر اساس شاخص نرخ تورم بانک مرکزی مطالبه مجدد خسارات خواهد بود که حسب تبصره ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی این دعوی قابلیت انطباق با منطوق و مفهوم قانون را نخواهد داشت. مع الوصف مستندا به ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی دادگاه دعوی خواهان را موافق حق ندانسته و حکم بر بطلان دعوی و بی حقی ایشان صادر و اعلام می نماید. حکم دادگاه حضوری و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 30 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ مداحی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی خانم م.ت. به طرفیت آقای الف.ر. نسبت به دادنامه شماره 00875 مورخ 26/8/91 صادره از شعبه 30 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر اساس آن حکم بر بطلان و بی حقی دعوی تجدیدنظرخواه به خواسته مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجه التزام مبلغ 000/500/212 ریال صادر و اعلام شده است وارد و موجه نمی باشد؛ زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته وفق مقررات و براساس محتویات پرونده صادرشده و از ناحیه تجدیدنظرخواه علل و جهات موجهی که موجبات نقض و از هم گسیختن دادنامه تجدیدنظرخواسته را فراهم نماید ابراز و اقامه نشده است. بر این اساس تجدیدنظرخواهی خارج از شقوق مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تشخیص به استناد ذیل ماده 358 همان قانون با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته تایید می شود.
رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 44 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
شیخ علیا ـ توحیدی

قاضی:
مجتبی توحیدی , شیخ علیا , مداحی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM