رای قضایی شماره 9109970908001178

رای قضایی شماره 9109970908001178

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970908001178


شماره دادنامه قطعی:
9109970908001178

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/01

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع قضایی صالح در رسیدگی به تخلفات بهداشتی

پیام رای:
رسیدگی به تخلف از مقررات بهداشتی و حفاظتی در کارگاه های با تعداد کمتر از 4 نفر کارگر در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است و مشمول قانون کار نمی شود.

رای خلاصه جریان پرونده
به موجب اعلام م.ج. به معاونت دادسرای ناحیه 19 تهران که به ضمیمه این اعلام فرم گزارش بازرسی مورخ 29/4/91 از تعمیرگاه موتور آقای ب. به عمل آمده است اظهار شده که نام برده از مقررات بهداشتی و حفاظتی تخلف نموده است. به استناد مواد 91 93 96 98 و 105 قانون کار و درخصوص مکان مذکور تقاضای رسیدگی نموده است. موضوع جهت رسیدگی به بازپرسی شعبه 2 دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 19 ارجاع گردیده است. آقای بازپرس درتاریخ 3/8/91 مبادرت به صدور قرار به این شرح نموده است که برابر گزارش م. متهم فاقد کارگر بوده و به تنهایی درکارگاه مشغول به کار می باشد و با توجه به ماده 4 قانون کار کارگاه هایی که توسط شخص صاحب کارگاه اداره می شود و فاقد کارگر می باشد مشمول قانون کار نمی گردد. از طرفی تخلف صورت گرفته موضوعا مشمول مقررات ماده 17 و 68 قانون نظام صنفی می گردد و برابر ماده 22 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان رسیدگی به موضوع در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است. لذا بنابه مراتب قرار عدم صلاحیت به اعتبار و صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی شهرستان تهران صادر و اعلام می گردد. سپس پرونده دراجرای ماده 28 قانون آیین دادرسی مدنی به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع گردیده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
باعنایت به محتویات پرونده و بررسی گزارش بازدید ازکارگاه مورد اعلام م.ج. قرار صادره از ناحیه دادسرای عمومی و انقلاب تهران (ناحیه 19) درخصوص موضوع صلاحیت صحیح بوده ضمن تایید قرار مذکور به صلاحیت اداره تعزیرات حکومتی شهرستان تهران اعلام نظر می گردد.
رییس شعبه 20 دیوان عالی کشور ـ مستشار
ناصری ـ طباطبایی

قاضی:
اکبر ناصری , طباطبائی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 28 - هرگاه بین دادگاههای عمومی نظامی و انقلاب در مورد صلاحیت اختلاف محقق شود همچنین در مواردی که دادگاهها اعم از عمومی نظامی و انقلاب به صلاحیت مراجع غیر قضایی از خود نفی صلاحیت کنند و یا خود را صالح بدانند پرونده برای حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد. رای دیوان عالی کشور در خصوص تشخیص صلاحیت لازم الاتباع می باشد.

مشاهده ماده 28 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 91 ـ کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده 85 این قانون مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامین حفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعملهای مربوطه کارگاه می باشند.

مشاهده ماده 91 قانون کار

ماده 93 ـ به منظور جلب مشارکت کارگران و نظارت بر حسن اجرای مقررات حفاظتی و بهداشتی در محیط کار و پیشگیری از حوادث و بیماریها در کارگاه هایی که وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ضروری تشخیص دهند کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار تشکیل خواهد شد. تبصره 1 ـ کمیته مذکور از افراد متخصص در زمینه حفاظت فنی و بهداشت حرفه ای و امور فنی کارگاه تشکیل می شود و از بین اعضاء دو نفر شخص واجد شرایطی که مورد تایید وزارتخانه های کار و امور اجتماعی و بهداشت درمان و آموزش پزشکی باشند تعیین می کردند که وظیفه شان برقراری ارتباط میان کمیته مذکور با کارفرما و وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می باشد. تبصره 2 ـ نحوه تشکیل و ترکیب اعضاء بر اساس دستورالعملهایی خواهد بود که توسط وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تهیه و ابلاغ خواهد شد.

مشاهده ماده 93 قانون کار

ماده 96 ـ به منظور اجرای صحیح این قانون و ضوابط حفاظت فنی اداره کل بازرسی وزارت کار و امور اجتماعی با وظایف ذیل تشکیل می شود: الف ـ نظارت بر اجرای مقررات ناظر به شرایط کار به ویژه مقررات حمایتی مربوط به کارهای سخت و زیان آور و خطرناک مدت کار مزد رفاه کارگر اشتغال زنان و کارگران نوجوان ب ـ نظارت بر اجرای صحیح مقررات قانون کار و آیین نامه ها و دستورالعملهای مربوط به حفاظت فنی ج ـ آموزش مسائل مربوط به حفاظت فنی و راهنمایی کارگران کارفرمایان و کلیه افرادی که در معرض صدمات و ضایعات ناشی از حوادث و خطرات ناشی از کار قرار دارند د ـ بررسی و تحقیق پیرامون اشکالات ناشی از اجرای مقررات حفاظت فنی و تهیه پیشنهاد لازم جهت اصلاح میزان ها و دستورالعمل های مربوط به موارد مذکور مناسب با تحولات و پیشرفتهای تکنولوژی ه ـ رسیدگی به حوادث ناشی از کار در کارگاه های مشمول و تجزیه و تحلیل عمومی و آماری این گونه موارد به منظور پیشگیری حوادث. تبصره 1 ـ وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مسئول برنامه ریزی کنترل ارزشیابی و بازرسی در زمینه بهداشت کار و درمان کارگری بوده و موظف است اقدامات لازم را در این زمینه به عمل آورد. تبصره 2 ـ بازرسی به صورت مستمر همراه با تذکر اشکالات و معایب و نواقص و در صورت لزوم تقاضای تعقیب متخلفان در مراجع صالح انجام می گیرد.

مشاهده ماده 96 قانون کار

ماده 98 ـ بازرسان کار و کارشناسان بهداشت کار در حدود وظایف خویش حق دارند بدون اطلاع قبلی در هر موقع از شبانه روز به موسسات مشمول ماده 85 این قانون وارد شده و به بازرسی بپردازند و نیز می توانند به دفاتر و مدارک مربوطه در موسسه مراجعه و در صورت لزوم از تمام یا قسمتی از آنها رونوشت تحصیل نمایند. تبصره ـ ورود بازرسان کار به کارگاه های خانوادگی منوط به اجازه کتبی دادستان محل خواهد بود.

مشاهده ماده 98 قانون کار

ماده 105 ـ هر گاه در حین بازرسی به تشخیص بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفه ای احتمال وقوع حادثه و یا بروز خطر در کارگاه داده شود بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفه ای مکلف هستند مراتب را فورا و کتبا به کارفرما یا نماینده او و نیز به رییس مستقیم خود اطلاع دهند. تبصره 1 ـ وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی حسب مورد گزارش بازرسان کار و کارشناسان بهداشت حرفه ای از دادسرای عمومی محل و در صورت عدم تشکیل دادسرا از دادگاه عمومی محل تقاضا خواهند کرد فورا قرار تعطیل و لاک و مهر تمام یا قسمتی از کارگاه را صادر نماید. دادستان بلافاصله نسبت به صدور قرار اقدام و قرار مذکور پس از ابلاغ قابل اجرا است. دستور رفع تعطیل توسط مرجع مزبور در صورتی صادر خواهد شد که بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفه ای و یا کارشناسان ذیربط دادگستری رفع نواقص و معایب موجود را تایید نموده باشند. تبصره 2 ـ کارفرما مکلف است در ایامی که به علت فوق کار تعطیل می شود مزد کارگران کارگاه را بپردازد. تبصره 3 ـ متضرران از قرارهای موضوع این ماده در صورت اعتراض به گزارش بازرس کار و یا کارشناس بهداشت حرفه ای و تعطیل کارگاه می توانند از مراجع مزبور به دادگاه صالح شکایت کنند و دادگاه مکلف است به فوریت و خارج از نوبت به موضوع رسیدگی نماید. تصمیم دادگاه قطعی و قابل اجرا است.

مشاهده ماده 105 قانون کار

ماده 4 ـ کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آن جا کار می کند از قبیل موسسات صنعتی کشاورزی معدنی ساختمانی ترابری مسافربری خدماتی تجاری تولیدی امکان عمومی و امثال آنها. کلیه تاسیساتی که به اقتضای کار متعلق به کارگاه اند از قبیل نمازخانه ناهارخوری تعاونیها شیرخوارگاه مهد کودک درمانگاه حمام آموزشگاه حرفه ای قرائت خانه کلاسهای سوادآموزی و سایر مراکز آموزشی و اماکن مربوط به شورا و انجمن اسلامی و بسیج کارگران ورزشگاه و وسایل ایاب و ذهاب و نظایر آنها جزء کارگاه می باشند.

مشاهده ماده 4 قانون کار

ماده 22ـ به موجب قانون اصلاح قانون نظام صنفی کشور مورخ 12/06/1392 لغو شد.

مشاهده ماده 22 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM