رای قضایی شماره 9109972130601450

رای قضایی شماره 9109972130601450

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109972130601450


شماره دادنامه قطعی:
9109972130601450

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/11/25

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
وجود سفته در ید مسئولین پرداخت اماره پرداخت وجه آن

پیام رای:
وجود سفته در دست بدهکار اماره پرداخت وجه آن از سوی وی است. لذا چنانچه در دادگاه بدوی شخصی محکوم به پرداخت وجه سند و خسارت تاخیر تادیه شود ولی در مرحله تجدیدنظرخواهی بدهکار اصل اسناد تجاری موضوع دعوی را ارائه دهد و طلبکار نیز حاضر نشود دادگاه قرار سقوط دعوی را صادر می کند.

رای دادگاه بدوی
آقای ر.ن. به خواسته مطالبه مبلغ شش فقره سفته به میزان یک صد و پنجاه میلیون ریال با احتساب خسارات تاخیر تادیه و خسارات دادرسی به استناد شش فقره سفته به شمارهای 452162 و 881271 الی 881367 و واخواست نامه های صادره به شرح منعکس در دادخواست دادگاه ضمن رد دفاعیات خوانده چرا که اولا: وجود سفته های استنادی در ید خواهان دلیل به اشتغال ذمه خوانده که ظهر نویس سفته های استنادی می باشد و دارای مسیولیت قضایی با صادر کننده آنها دارد. ثانیا: هیچ گونه دلیل و بینه ای که حکایت از امانی بودن سفته ها نزد خواهان را نماید اقامه نگردیده است. ثالثا: امضاء ظهر نویسی سفته های استنادی مصون از هرگونه ایراد و اعتراض از سوی خوانده باقی مانده است و موضوع سفید امضا بودن سفته ها نیز تاثیری در مانحن فیه ندارد و حداقل آن این است که خوانده تا میزان سفته ها تعهد نموده است بنا به مراتب مذکور دادگاه دعوی خواهان را مقرون به صحت تشخیص داده و مستندا به مواد 198و515و519 قانون آیین دادرسی مدنی و همچنین مواد 309308307 ناظر به ماده 249 قانون تجارت حکم به محکومیت خوانده به پرداخت یک صد و پنجاه میلیون ریال بابت اصل خواسته و همچنین پرداخت خسارات تاخیر تادیه از تاریخ سررسید سفته ها تا زمان اجرای دادنامه و همچنین پرداخت هزینه های دارسی و هزینه های واخواسته و سفته های استنادی در حق خواهان صادر و اعلام می دارد. رای صادره ظرف مهلت 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 39 دادگاه عمومی حقوقی تهران - عباسی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
درخصوص تجدیدنظرخواهی آقای ر.ن. به طرفیت آقای الف.ک. نسبت به دادنامه شماره 40006 مورخ 19/1/91 صادره از شعبه 39 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن دعوی تجدیدنظرخوانده به خواسته مطالبه مبلغ یک صد و پنجاه میلیون ریال با احتساب خسارات قانونی وجه شش فقره سفته (به شرح منعکس در پرونده) با توجه به استدلال منعکس در آن منتهی به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ مذکور به عنوان اصل خواسته و نیز هزینه دادرسی و واخواست سفته ها و خسارت تاخیر تادیه در حق خواهان گردیده است با بررسی محتویات پرونده نظر به اینکه تجدیدنظرخواه (خوانده) اصل سفته های مورد دعوی را به دادگاه ارایه داده و وجود سفته ها در ید خوانده (محکوم علیه) متضمن پرداخت وجه سفته ها به تجدیدنظرخوانده و انصراف کلی تجدیدنظرخواه (خواهان) از دعوی خویش بوده و ایضا عدم حضور خواهان در دادگاه تجدیدنظر با وصف ابلاغ اخطاریه نیز قرین انصراف وی از دعوی مطروحه می باشد از این حیث دادگاه مستندا به بند ج ماده 107 قانون آیین دادرسی مدنی قرار سقوط دعوی خواهان را صادر و اعلام می نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه61 دادگاه تجدیدنظر استان تهران -مستشار دادگاه
ربیع پور - صداقتی

قاضی:
ربیع پور , صداقتی , عباسی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 107 - استرداد دعوا و دادخواست به ترتیب زیر صورت می گیرد: الف - خواهان می تواند تا اولین جلسه دادرسی دادخواست خود را مسترد کند. در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر می نماید. ب - خواهان می تواند مادامی که دادرسی تمام نشده دعوای خود را استرداد کند. در این صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر می نماید. ج - استرداد دعوا پس از ختم مذاکرات اصحاب دعوا در موردی ممکن است که یا خوانده راضی باشد و یا خواهان از دعوای خود به کلی صرف نظر کند. در این صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد کرد.

مشاهده ماده 107 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM