نظریه مشورتی شماره 7/99/1907

نظریه مشورتی شماره 7/99/1907

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1907


شماره نظریه:
7/99/1907

شماره پرونده:
99-79-1907 ح

تاریخ نظریه:
1399/12/26

استعلام
1-با عنایت به ماده 36 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی آیا دعوی اعتراض به آگهی صورت طبقه بندی بستانکاران دعاوی موصوف از جمله دعاوی مالی محسوب می گردد یا غیر مالی؟ 2-نظر به ماده 58 قانون امور تصفیه امور ورشکستگی سهامداران شرکت ورشکسته که مالک شرکت محسوب می گردد آیا بعد از صدور حکم ورشکستگی می توانند از بابت سود سهام خود در این اداره ادعای طلب نمایند؟ 3-بعد از صدور حکم ورشکستگی و قبل از قطعیت آن توجها به ماده 419 قانون تجارت آیا اداره تصفیه می تواند به دعوی اصلی ورشکستگی ورود نماید یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- ملاک تشخیص مالی یا غیر مالی بودن هر دعوا نتیجه و ثمره آن است. بنابراین چنان چه ثمره دعوا تثبیت حق یا طلب خواهان به طور مستقیم باشد و معترض ادعا کند که طلب او بی مورد رد شده یا کسر گردیده و یا حق رهن و یا رجحان او منظور نشده است دعوا مالی است لکن در موردی که طلب یا حق رجحان کسی که قبول شده مورد اعتراض وی باشد چون خواسته وی به طور مستقیم مطالبه مال نمی باشد غیر مالی است. 2- صرف نظر از این که در هیچ حالتی سهامداران مالک شرکت(شخص حقوقی) نمی توانند باشند چنانچه سود سهام مربوط به قبل از تاریخ توقف بوده و دفاتر و اسناد شرکت و ترازنامه و حساب سود و زیان بر اساس مقررات قانونی از جمله ماده 89 و صدر ماده 90 از لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت تنظیم و به تصویب مجمع عمومی شرکت رسیده باشد و از طرف شرکت پرداخت نشده باشد سهامداران مانند هر طلبکار دیگر می توانند جزء غرما قرار گیرند و سهم غرمایی دریافت کنند. 3- سوال مبهم است اگر منظور این باشد که آیا اداره تصفیه به عنوان قائم مقام تاجر ورشکسته به حکم ورشکستگی اعتراض کند باید گفت که برابر ماده 537 قانون تجارت تنها تاجر حق اعتراض به حکم ورشکستگی را دارد و اداره تصفیه که صلاحیت خود را از حکم ورشکستگی اخذ می کند و حکم قائم مقامی اداره تصفیه از تاجر ورشکسته محدود به اختیارات مذکور در ماده 418 قانون تجارت است که شامل «کلیه اختیارات و حقوق مالی ورشکسته که استفاده از آن موثر در تادیه دیون او باشد» و نسبت به اصل حکم ورشکستگی تسری ندارد. بنابراین اداره تصفیه نمی تواند به حکم ورشکستگی اعتراض کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 419 ـ از تاریخ حکم ورشکستگی هر کس نسبت به تاجر ورشکسته دعوایی از منقول یا غیر منقول داشته باشد باید بر مدیر تصفیه اقامه یا به طرفیت او تعقیب کند. کلیه اقدامات اجرایی نیز مشمول همین دستور خواهد بود.

مشاهده ماده 419 قانون تجارت

ماده 537 ـ اعتراض باید از طرف تاجر ورشکسته در ظرف ده روز و از طرف اشخاص ذینفع که در ایران مقیمند در ظرف یک ماه و از طرف آنهایی که در خارجه اقامت دارند در ظرف دو ماه به عمل آید ابتدای مدتهای مزبور از تاریخی است که احکام مذکوره اعلان می شود.

مشاهده ماده 537 قانون تجارت

ماده 418 ـ تاجر ورشکسته از تاریخ صدور حکم از مداخله در تمام اموال خود حتی آنچه که ممکن است در مدت ورشکستگی عاید او گردد ممنوع است. در کلیه اختیارات و حقوق مالی ورشکسته که استفاده از آن موثر در تادیه دیون او باشد مدیر تصفیه قائم مقام قانونی ورشکسته بوده و حق دارد به جای او از اختیارات و حقوق مزبوره استفاده کند.

مشاهده ماده 418 قانون تجارت

ماده 36 - هر کس نسبت به این صورت اعتراض داشته باشد در ظرف 20 روز از انتشار آگهی حق دارد در دادگاه صادرکننده حکم توقف اقامه دعوی کند. اگر معترض ادعا کند که طلب او بی مورد رد شده یا کسر گردیده و یا حق رهن و یا رجحان او منظور نشده دعوی بر علیه اداره اقامه می شود و اگر طلب یا حق رجحان کسی که قبول شده مورد اعتراض باشد دعوی بر علیه بستانکار اقامه خواهد شد. در صورتی که دعوای اخیر به نتیجه رسیده و حکم به رد طلبی صادر شود سهمی که تخصیص به آن داده شده در حدود طلب مدعی و هزینه دادرسی به او اختصاص پیدا خواهد کرد و مازاد بین سایر بستانکاران تقسیم خواهد شد.در مورد این ماده دادرسی به طریق اختصاری و فوری به عمل خواهد آمد.

مشاهده ماده 36 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی

ماده 90 - تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام فقط پس از تصویب مجمع عمومی جایز خواهد بود و در صورت وجود منافع تقسیم ده درصد از سود ویژه سالانه بین صاحبان سهام الزامی است.

مشاهده ماده 90 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM