نظریه مشورتی شماره 848/95/7

نظریه مشورتی شماره 848/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 848/95/7


شماره نظریه:
848/95/7

شماره پرونده:
59-721/1-864

تاریخ نظریه:
1395/04/12

استعلام
دادگاه بدوی از لحاظ ماهیتی نسبت به خواسته خواهان حکم صادر می¬نماید با توجه به اعتراض خواهان خوانده رای دادگاه بدوی توسط دادگاه تجدیدنظر استان از لحاظ شکلی بدون ورود به ماهیت دعوی نقض و متعاقب آن قرار عدم استماع دعوی یا قرار رد دعوی خواهان دعوی بدوی را صادر می نماید و مجددا خواهان همان دعوی با انجام رعایت شکلی طبق رای دادگاه تجدیدنظر استان طرح می-نماید و به همان شعبه بدوی ارجاع می¬گردد؟ آیا قاضی آن محکمه آن شعبه می¬تواند مجددا رسیدگی ماهیتی نماید؟ آیا با نقض حکم بدوی توسط دادگاه تجدیدنظر از لحاظ شکلی قاضی محکمه مجددا مجوز برای رسیدگی ماهیتی در آن دعوی جدید دارد یا خیر؟ آیا موضوع معنونه د از ماده 91 قانون آئین دادرسی مدنی مصداق دارد یا خیر.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض سوال که دادگاه بدوی رای ماهوی صادر نموده و دادگاه تجدیدنظر به جهت شکلی رای تجدیدنظر خواسته را نقض و با قرار عدم استماع و یا رد دعوی پرونده را مختومه نموده و خواهان مجددابا رفع نقص اعلامی دادخواستی تقدیم نموده و به همان شعبه و قاضی صادرکننده رای منقوض ارجاع گردیده به نظر می رسد موضوع منطبق است با بند د ماده 91 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و از موارد امتناع دادرس از رسیدگی است. با این حال تشخیص مصداق با قاضی مرجوع الیه است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 91 - دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع نموده و طرفین دعوا نیز می توانند او را رد کنند. الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد. ب - دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین مباشر یا متکفل امور دادرس یا همسر او باشد. ج - دادرس یا همسر یا فرزند او وارث یکی از اصحاب دعوا باشد. د - دادرس سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد. ه- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. و - دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM