نظریه مشورتی شماره 1604/95/7

نظریه مشورتی شماره 1604/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1604/95/7


شماره نظریه:
1604/95/7

شماره پرونده:
823-98-95

تاریخ نظریه:
1395/07/06

استعلام
در چند سال اخیر تعدادی از بازنشستگان ادارات از جمله امور مالیاتی تامین اجتماعی و. .. با راه اندازی دفتر و بعضا تاسیس موسسه ضمن چاپ کارت تبلیغاتی در زمینه امور مالیاتی بیمه رابطه کارگری و کارفرمایی اقدام به ارائه مشاوره حقوقی با اخذ نمایندگی وکالت کاری در جلسات هیاتهای مورد نظر شرکت و از حقوق اشخاص دفاع می نمایند از آنجائیکه این افراد فاقد مجوز وکالت هستند و هیچگونه نظارتی بر کار آنها صورت نمی گیرد آیا اقدامات افراد مذکور مشمول ماده 55 قانون وکالت تلقی می گردد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا-با عنایت به ماده 246 (اصلاحی27/11/1380) قانون مالیات¬های مستقیم مصوب 3/12/1366 که تصریح دارد وقت رسیدگی هیات حل اختلاف مالیاتی در مورد هر پرونده جهت حضور مودی یا نماینده مودی باید به آنها ابلاغ گردد و تبصره ذیل آن نیز مقرر داشته «... عدم حضور مودی یا نماینده مودی...» مانع از رسیدگی هیات و صدور رای نخواهد بود. و همچنین با توجه به ماده 2 آیین¬نامه هیات¬های تشخیص مطالبات مصوب 24/5/1373 شورای عالی تامین اجتماعی که مقرر داشته «...کلیه مراحل موضوع این آیین¬نامه در خصوص تکالیف و اختیارات کارفرما می¬تواند توسط وکیل یا نماینده او صورت گیرد مشروط بر اینکه این حق در وکالت ¬نامه یا برگ نمایندگی تصریح شده باشد» شرکت افراد مذکور در استعلام در جلسات هیات حل اختلاف مالیاتی و هیات¬های تشخیص مطالبات تامین اجتماعی به عنوان نماینده فاقد اشکال قانونی است و اقدامات آنها از شمول ماده 55 قانون وکالت خارج است زیرا منظور از مقررات ماده 55 قانون وکالت مصوب 25/11/1315 با اصلاحات و الحاقات بعدی اشخاص فاقد پروانه وکالت است که از هر گونه تظاهر و مداخله به عنوان وکیل دادگستری ممنوع¬اند ولی به شرط داشتن نمایندگی یا وکالت رسمی محضری شرکت آنها در کمیسیونهای مالیاتی هیاتهای کارگری و کارفرمایی و امثال آنها منع قانونی ندارد اما چون در مراجع قضایی فقط وکلای رسمی دادگستری حق دخالت دارند دخالت اشخاص فاقد پروانه به عنوان نماینده و وکیل محضری جز در مواردی که قانون صراحتا تجویز کرده است ممنوع است. ثانیا-تاسیس دفتر خدمات مشاوره حقوقی بدون مجوز می تواند برحسب مورد تظاهر و مداخله در امر وکالت و از مصادیق ماده 55 قانون وکالت باشد بنابراین تاسیس این گونه دفاتر از جانب اشخاصی که فاقد پروانه یا جواز وکالت دادگستری باشند وجاهت قانونی ندارد و سازمانها وادارات دولتی نمی توانند با دفاتر موصوف قرارداد مشاوره حقوقی منعقد نمایند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 55 ـ وکلای معلق و اشخاص ممنوع الوکاله و به طور کلی هر شخصی که دارای پروانه وکالت نباشد از هر گونه تظاهر و مداخله در عمل وکالت ممنوع است اعم از اینکه عناوین تدلیس از قبیل مشاور حقوقی و غیره اختیار کند یا اینکه به وسیله شرکت و سایر عقود یا عضویت در موسسات خود را اصیل در دعوی قلمداد نماید متخلف از یک الی شش ماه حبس تادیبی محکوم خواهد شد

مشاهده ماده 55 قانون وکالت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM