نظریه مشورتی شماره 1436/95/7

نظریه مشورتی شماره 1436/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1436/95/7


شماره نظریه:
1436/95/7

شماره پرونده:
961-1/186-95

تاریخ نظریه:
1395/06/16

استعلام
طبق ماده 504 قانون مجازات اسلامی در صورتی ضمان راننده هنگام برخورد با کسی که حضورش در محل مجاز نیست منتفی می گردد که در حال حرکت با سرعت مجاز و مطمئن باشد با توجه به این موضوع چنانچه راننده خودرویی که با سرعت غیر مجاز در حال حرکت در مسیر خود می باشد با عابر پیاده یا موتور سیکلتی که در حال عبور از عرض جاده است برخورد نماید و عابر یا راکب موتور سیکلت فوت نماید آیا راننده خودرو ضامن دیه متوفی می باشد یا خیر؟لازم به ذکر است محل عبور عابر یا راکب موتور سیکلت دارای خط ممتد می باشد ولیکن چنانچه راننده خودرو با سرعت مجاز که حد اکثر 60 کیلومتر می باشد حرکت می کرد با عابر پیاده یا موتور سیکلت برخورد نمی کرد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا مقررات مذکور در ماده 504 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که ناظر به قاعده اقدام می باشد و طی آن زیان دیده (عابرو....) به واسطه رفتار غیر مجاز استحقاق مطالبه خسارت از عامل ورود زیان را ندارد ناظر به مواردی است که راننده (مرتکب) در ورود زیان رفتار زیانبار) مرتکب تقصیری که موجب انتساب زیان به وی گردد نشده باشد (تقصیرنداشته باشد) و لذا در فرض سوال که "سرعت غیر مجاز "راننده موجب ورود خسارت به عابر یا راکب موتورسیکلت شده است از شمول ماده قانون فوق الذکر خارج است. ثانیا مقررات مذکور در ماده 26 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389 نسبت به عابر مصدوم یا وراث عابر متوفی جنبه حمایتی دارد. درواقع مقنن به منظور جبران زیان وارده به مصدوم یا وراث متوفی علی رغم انتساب حادثه به رفتار وی ترتیبات و تکالیف خاصی را برای پرداخت دیه از سوی شرکت بیمه یا صندوق تامین خسارت بدنی مقرر داشته است و لذا درفرض سوال در هرحال درصورت عدم مسوولیت راننده شرکت بیمه یا صندوق مزبور به استناد ماده 26 یاد شده باید تمامی دیه مربوطه را به مصدوم یا وراث متوفی پرداخت نماید و درصورتی که عابر و راننده هر دو در حادثه مقصر باشند و حادثه منتسب به هر دو شود در این صورت نیز حسب مورد شرکت بیمه یا صندوق یاد شده به استناد ماده 26 مذکور و قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 20/2/1395 مکلف به جبران زیان وارده به طور کامل می باشد. بدیهی است که چنانچه راننده در قسمتی مقصر شناخته شود جبران زیان از سوی شرکت بیمه به معنای عدم مسوولیت مدنی و نیز کیفری راننده نخواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 504 ـ هرگاه راننده ای که با داشتن مهارت و سرعت مجاز و مطمئن و رعایت سایر مقررات در حال حرکت است در حالی که قادر به کنترل وسیله نباشد و به کسی که حضورش در آن محل مجاز نیست بدون تقصیر برخورد نماید ضمان منتفی و در غیر این صورت راننده ضامن است. تبصره 1 ـ در موارد فوق هرگاه عدم رعایت برخی از مقررات رانندگی تاثیری در حادثه نداشته باشد به گونه ای که تقصیر مرتکب علت جنایت حاصله نباشد راننده ضامن نیست. تبصره 2 ـ حکم مندرج در این ماده در مورد وسایل و ابزارآلات دیگر نیز جاری است.

مشاهده ماده 504 قانون مجازات اسلامی

ماده 26ـ در راههایی که برای عبور عابران پیاده علائم تجهیزات و مسیرهای ویژه اختصاص داده شده است عابران مکلفند هنگام عبور از عرض یا طول سواره رو با توجه به علائم راهنمائی و رانندگی منصوبه در محل از نقاط خط کشی شده گذرگاههای غیرهمسطح و مسیرهای ویژه استفاده نمایند هرگاه عابران به تکلیف مذکور عمل ننمایند درصورت تصادف با وسیله نقلیه راننده مشروط به این که کلیه مقررات را رعایت نموده باشد و قادر به کنترل وسیله نقلیه و جلوگیری از تصادف یا ایجاد خسارت مادی و بدنی نباشد مسوولیتی نخواهد داشت. عدم مسوولیت راننده مانع استفاده مصدوم یا وراث متوفی از مزایای بیمه نخواهد شد و شرکت بیمه با ارائه قرار منع تعقیب یا حکم برائت راننده ملزم به اجراء تعهدات موضوع بیمه نامه به مصدوم یا وراث متوفی خواهد بود. چنانچه وسیله نقلیه بیمه نباشد دیه عابر از صندوق موضوع قانون بیمه اجباری مسوولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 23/10/1347 پرداخت می شود. رانندگان نیز موظفند درصورت عبور عابر پیاده از محلهای تعیین شده با فاصله ای که به وسیله خط کشی پشت مسیر ویژه مشخص می گردد توقف کامل کنند. در غیر این صورت برای آنها مبلغ دویست هزارریال قبض جریمه صادر می شود. تبصره ـ وزارت راه و شهرداریها مکلفند حسب مورد با هماهنگی راهنمایی و رانندگی محلهای عبور عابران پیاده در کلیه معابر برون شهری و درون شهری را با نصب علائم و تجهیزات مشخص نمایند.

مشاهده ماده 26 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM