نظریه مشورتی شماره 146/94/7

نظریه مشورتی شماره 146/94/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 146/94/7


شماره نظریه:
146/94/7

شماره پرونده:
49-15-9

تاریخ نظریه:
1394/01/23

استعلام
در ماده 22 قانون مبارزه با قاچاق کالا وارز قید گردد است که کالای قاچاق ممنوع به نفع دولت ضبط میشود وطبق تبصره 4 ماده 22 قانون مذکور برخی از مصادیق وافراد کالای قاچاق ممنوع عبارت است از مشروبات الکی خارجی وسایل قمار آثار سمعی وبصری مبتذل ومستهجن آیا باید اقلام مذکور با عنایت به صدر ماده 22 به نفع دولت ضبط شود یا طبق ماده 215 قانون مجازات اسلامی معدوم شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مادام که آئین نامه اجرائی موضوع ماده 56 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز 1392 به تصویب نرسیده است صدور یا معدوم نمودن کالاهای ممنوع قاچاق تابع عمومات مقررات سابق می باشد. در سایر موارد تعیین تکلیف نسبت به چگونگی ضبط مطابق ماده 51 قانون فوق الذکر براساس مقررات آئین دادرسی کیفری و عمومات قانونی می باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 215 ـ بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب باید تکلیف اشیاء و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد مسترد ضبط یا معدوم شود. در مورد ضبط دادگاه تکلیف اموال و اشیاء را تعیین می کند. همچنین بازپرس و یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد وی جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیاء مذکور را صادر نماید: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ ـ جزء اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم گردد. در کلیه امور جزایی دادگاه نیز باید ضمن صدور حکم یا قرار یا پس از آن اعم از اینکه مبنی بر محکومیت یا برائت یا موقوفی تعقیب متهم باشد در مورد اشیاء و اموالی که وسیله ارتکاب جرم بوده یا در اثر جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص یافته است باید رای مبنی بر استرداد ضبط یا معدوم شدن آن صادر نماید. تبصره 1 ـ متضرر از قرار بازپرس یا دادستان یا قرار یا حکم دادگاه می تواند از تصمیم آنان راجع به اشیاء و اموال مذکور در این ماده شکایت کند و طبق مقررات در دادگاه های جزایی شکایت خود را تعقیب و درخواست تجدیدنظر نماید هر چند قرار یا حکم دادگاه نسبت به امر جزائی قابل شکایت نباشد. تبصره 2 ـ مالی که نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب برای دولت است یا موجب خرابی یا کسر فاحش قیمت آن می گردد و حفظ مال هم برای دادرسی لازم نیست و همچنین اموال ضایع شدنی و سریع الفساد حسب مورد به دستور دادستان یا دادگاه به قیمت روز فروخته می شود و وجه حاصل تا تعیین تکلیف نهایی در صندوق دادگستری به عنوان امانت نگهداری می گردد.

مشاهده ماده 215 قانون مجازات اسلامی

ماده 56 ـ صدور یا معدوم کردن کالاهای قاچاق مکشوفه که فاقد ضوابط فنی ایمنی بهداشتی و قرنطینه‏ای است و کالاهای قاچاق ممنوع و همچنین آن بخش از کالاهای موضوع ماده (54) که فروش آن در کشور به تولید داخلی و تجارت قانونی لطمه می زند برابر آئین نامه‏ای است که توسط ستاد تهیه می شود و به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 56 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM